17/11/2012

Polaritzacions

2 min

En un país una mica més sensat els esportistes professionals podrien expressar les seves opinions polítiques sense córrer el risc de ser lapidats a la plaça pública. Susaeta podria tenir dubtes sobre què representa la selecció espanyola de futbol sense que després hagués de demanar disculpes per semblar desafecto . En un país una mica més democràtic un jugador d'hoquei herba podria manifestar la voluntat de viure en una Catalunya independent sense que el linxessin i una atleta podria anar a les llistes del PP d'algun municipi sense que la titllessin de feixista. En un país que realment cregués en la pluralitat un futbolista podria defensar que la independència faria més dèbil Catalunya sense que el qualifiquessin de botifler i un altre podria proclamar que no se sent espanyol sense que l'insultessin en nom d'una suposada intel·ligència superior.

No m'estranya que els esportistes, sovint, fugin d'estudi. És evident que no vivim en un país civilitzat. De fet, vivim en un país on uns quants periodistes i polítics poden qualificar de nazis milions de persones i que no passi res. Nazis. La paraula de moda. Nazis. Culpables d'una guerra que va causar uns cinquanta milions de morts. Responsables d'un dels genocidis més salvatges de la història. Els catalans que defensen qualsevol opció política que no sigui la seva són nacionalsocialistes. Tot i que defensin les seves idees sense violència són nazis. Altres analistes, igual de perillosos però menys barroers, opten per qualificar-los d'immadurs, els acusen de formar part d'un ramat desconcertat, són ciutadans alineats per un poder polític que els menja el cervell des que van a l'escola bressol.

Des de l'independentisme més radical també hi ha massa actituds taxatives. Massa tribunals amb ganes de cremar bruixes espanyolistes a la pira pública. Moltes vegades (i amb raó) s'acusa l'esport de provocar una polarització excessiva de la societat i de generar enfrontaments que poden desembocar en actituds violentes. Sovint és així però compte perquè la polarització realment perillosa, la veritablement important, la que fa por i pot acabar com el rosari de l'aurora és la que provoquen els polítics i els mitjans de comunicació que els segueixen. S'està imposant una cultura maniquea que només pot acabar malament. O blanc o negre. O amb mi o contra mi. O penses com jo o ets un nazi. O sents el que jo sento o ets un estúpid adoctrinat per les forces del mal. O defenses una Espanya uninacional o delires. O reclames la independència de Catalunya o ets sospitós. Al costat d'aquesta colla de caçadors de nazis catalans i del grup de buscadors de la quinta columna espanyola a Catalunya, Pepe i David Navarro són uns angelets de la guarda i un Barça-Madrid, una festa del Club Super3.

stats