MUNDIALS D'ATLETISME DE DAEGU
Esports 03/09/2011

Plata amarga per a Pistorius

Sud-àfrica va aconseguir ahir la medalla de plata en la prova de 4x400 metres, però ho va fer sense la participació d'Oscar Pistorius, l'atleta que corre amb pròtesis de fibra de carboni.

àlex Gozalbo
2 min
L'atleta Oscar Pistorius, durant les semifinals de la prova de 4x400 metres.

Barcelona.Oscar Pistorius volia canviar la història de l'atletisme però s'ha quedat a mitges. L'atleta, que corre amb pròtesis de fibra de carboni perquè té les dues cames amputades, va anar sortejant totes les traves legals fins que va rebre l'aprovació del Tribunal Arbitral de l'Esport (TAS). La delegació de Sud-àfrica va rebre tan sols un requisit procedent de la federació internacional (IAAF): l'esportista discapacitat havia de protagonitzar el primer dels quatre relleus de la cursa de 4x400 metres per minimitzar el risc d'entrebancar-se amb algun dels seus rivals.

Seguint aquesta puntualització Pistorius va participar en les semifinals de la prova, en què Sud-àfrica va aconseguir accedir a la final amb el millor registre de la cursa.

La sorpresa va arribar la matinada de dijous a divendres, quan el director tècnic de Sud-àfrica va comunicar a Pistorius que no competiria en la final. "Rebo moltes preguntes, però no tinc respostes", va escriure l'atleta a Twitter.

Ahir Van Zyl, Ofentse Mogawane, Willem de Beer i Shane Victor -els quatre atletes que van representar Sud-àfrica en la final- van completar la cursa en segona posició i, per tant, van obtenir la medalla de plata. "Ha estat molt dur veure-ho sabent que mereixia formar-ne part", va explicar Pistorius, que com a participant de la prova en les semifinals també va rebre el metall.

La delegació de Sud-àfrica no ha volgut especificar els motius de la decisió de deixar Oscar Pistorius fora de la final. Una possible explicació té a veure amb motius purament tàctics, ja que Van Zyl, l'atleta que el va substituir a última hora, té una millor marca personal. Una altra, en canvi, fa referència a la por de rebre reclamacions de la resta de selec cions participants.

Ahir a la nit Pistorius va anar a dormir sabent que no ho aconseguiria, que no seria capaç d'agafar el son pensant que el temps en la final dels seus companys (2:59.87) va ser més alt que el de la semifinal (2:59.21), rècord de Sud-àfrica.

Berta Castells, fora de la final

La tarragonina Berta Castells no va poder aconseguir ahir el repte de classificar-se per a la final de llançament de martell del Mundial de Daegu. Per la seva banda, Carmelita Jeter, germana del basquetbolista Pooh Jeter (Fiatc Joventut), va obtenir la seva segona medalla, en aquest cas de plata (200 m).

stats