29/12/2011

Paraules amb patates

2 min
Alexis Sánchez és aquests dies de vacances a Xile amb la família i ha assistit a diversos actes solidaris.

La notícia, llegida ahir, semblava una innocentada. Però no ho era. Alexis Sánchez ha explicat, des de Xile, que l'únic jugador del Barça que li entén els acudits és Leo Messi. No ho hauríem dit mai. Ni que el xilè sigui el nostre particular Reeugenio ni que Messi tingués també, enmig de tantes virtuts, un sentit de l'humor esmolat per riure amb allò que els altres ni tan sols entenen. Igual que hi ha un humor anglès, hi ha un humor sud-americà? A Itàlia, els llibres d'acudits sobre Francesco Totti són un clàssic. El capità del Roma passa per ser un soca de cap a peus i, d'ell, se'n diuen de l'alçada d'un campanar. Si fa no fa, en els acudits que aquí s'expliquen sobre Lepe, a Itàlia hi posen Totti com a protagonista. Com aquell dia que el jugador arriba al camp d'entrenament a Trigoria amb una sabata Nike i una Adidas i l'entrenador li diu que se'n vagi a casa a canviar-se. I el jugador li respon: "¿I què vols que hi faci, a casa, si allà hi tindré una sabata Adidas i una Nike?"

Les millors humorades, en el món del futbol, solen fer-les entrenadors i jugadors a la sala de premsa. No volen ser acudits, però, a vegades, s'hi tornen. Succeeix quan els fets dels partits solen deixar en evidència les paraules dels protagonistes a la prèvia. Berti Vogts, abans de debutar com a seleccionador escocès, va dir: "Zidane? Vieira? Només són noms. Crec que guanyarem el partit".

França va golejar Escòcia per 5 a 0. Al capità francès, Marcel Desailly, abans de començar el Mundial del Japó i Corea li van preguntar si la seva família havia viatjat amb la bleue . Desailly va respondre que no, que ho tenien tot a punt per anar-hi a la segona ronda. França, però, no va passar de la primera fase. Cap profecia, però, com la de Johan Cruyff la vigília de la final de la copa de la UEFA entre el Liverpool i l'Alabès. "Aquesta pot ser la final més avorrida de la història", va pronosticar l'actual seleccionador català. La victòria anglesa per 5 a 4 el va convertir en un partit excitant, inoblidable.

Bocamolls

Aquest any que acabem també ha deixat un grapat de bocamolls que s'han acabat menjant les seves paraules. Sense anar més lluny, el president del Barça va pronosticar un 5 a 0 a la porra solidària per a la final de Copa i, ves per on, va ser l'única vegada en tot l'any que el Madrid va allisar el Barça.

En el món del futbol, però, els que més vegades ens equivoquem, més que entrenadors i jugadors, som els periodistes. Pronostiquem, errem o l'encertem, amb l'avantatge que a nosaltres ningú no ens demana explicacions. El 2012 mirarem, des d'aquesta columna, d'afinar una mica més.

stats