FUTBOL
Esports 19/07/2017

Villar, esquitxat per la corrupció

El president de la Federació Espanyola de Futbol ha passat la primera nit al calabós a l'espera de passar a disposició judicial

Nuria García / Roger Requena
4 min
Ángel María Villar, president de la RFEF, arriba a la seu de la federació acompanyat per la Guàrdia Civil

BarcelonaAutèntic cop d’efecte al cor del màxim estament del futbol espanyol. El que durant mesos havien sigut rumors i acusacions, aquest dimarts s'ha convertit en una realitat: la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) està esquitxada per la corrupció. Aquest dimarts ha estat un dia mogut per a la família Villar i per als dirigents i treballadors de la RFEF i d’algunes de les federacions territorials.

Ben d’hora al matí, la Guàrdia Civil començava els escorcolls a Madrid i Tenerife i detenia, entre altres persones, el president de la RFEF, Ángel María Villar, en el marc de l’operació Soule (per un joc de pilota francès de l’Edat Mitjana) d’anticorrupció ordenada pel jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz en coordinació amb la Fiscalia Anticorrupció. A més de Villar, també han estat detinguts el seu fill Gorka, Juan Padrón, vicepresident econòmic de la RFEF i president de la Federació de Tenerife de Futbol, i el secretari d’aquesta última federació, Ramón Hernández Baussou. Als detinguts se’ls imputen els delictes d’administració deslleial, apropiació indeguda, corrupció entre particulars i falsedat documental, tots ells relacionats amb l’organització de partits internacionals.

Villar, present als escorcolls

A primera hora del matí de dimarts, Villar ha estat present a l’escorcoll de casa seva. La Guàrdia Civil ha sortit del domicili particular del president de la RFEF sis hores més tard, a les 14.35 hores, després de carregar diverses caixes a les furgonetes. Tot seguit, amb Villar al darrere d’una furgoneta amb els vidres foscos, s'han desplaçat a la Ciutat del Futbol de Las Rozas, la seu de la RFEF, on la policia ha fet més escorcolls davant de la presència de Villar. Posteriorment, després de 12 hores de registre i ja de matinada (3.35 h), el president de la RFEF ha estat traslladat als calabossos de la Comandància General de la Guàrdia Civil, a l’espera que aquest dijous declari en seu judicial davant del jutge Pedraz. Durant l'escorcoll de la seu de la federació també ha estat present l'exadministrador de la RFEF José María Castillón, que va ser acomiadat a principis d'abril després que Villar declarés a un jutjat de Majadahonda dins de la investigació iniciada pel suposat mal ús d'una subvenció del CSD.

A més del domicili particular de Villar i de la seu de la RFEF, la Guàrdia Civil també ha escorcollat algunes empreses vinculades als detinguts, així com els seus domicilis privats. Però també ho ha fer a les seus de la Federació de Futbol de Melilla i de la de Tenerife, i ha demanat informació també a les federacions de Las Palmas, del País Valencià i d’Andalusia, presumptament implicades en la trama.

Juan Padrón, vicepresident econòmic de la RFEF, detingut per la Guàrdia Civil

Una denúncia del CSD, el desencadenant

Segons la Guàrdia Civil, durant la investigació -iniciada a principis del 2016 després d’una denúncia formulada pel Consell Superior d’Esports (CSD)-, “s’ha pogut determinar com presumptament el president de la RFEF hauria pogut impulsar la celebració de partits entre la selecció espanyola de futbol i altres seleccions, i aconseguir d’aquesta manera contraprestacions per a la contractació de serveis i altres relacions comercials en benefici del seu fill (Gorka), advocat especialista en dret esportiu”. De fet, la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) tenia punxats els telèfons dels detinguts des de feia tres mesos i les escoltes haurien revelat els tractes de favor cap a l’empresa del fill del president de la RFEF.

Durant la investigació, la Guàrdia Civil també ha determinat que el vicepresident econòmic de la RFEF, Juan Padrón, “s’hauria excedit presumptament en les seves facultats d’administració del patrimoni de la Federació”, fet que hauria causat prejudici a l’entitat. A més, també apunten que Padrón “hauria afavorit la contractació de societats de les quals hauria obtingut un benefici propi en forma de contraprestació econòmica” i també hauria participat, juntament amb el secretari de la Federació de Futbol de Tenerife, “en una operació continuada d’apropiació de fons de la federació de Tenerife per mitjà del desviament d’aquests fons a una societat gestionada per tots dos”.

Gorka Villar, fill del president de la RFEF, surt del seu despatx acompanyat per la Guàrdia Civil després de l'escorcoll

La FIFA i la UEFA guarden silenci

No s'han volgut pronunciar sobre els fets la FIFA i la UEFA. El primer organisme és cautelós perquè es tracta “d’un assumpte intern” i, a banda, assegura que s’espera a tenir més dades. Tampoc n'ha volgut dir res la UEFA, que ha confirmat que està al corrent de la detenció del president de la federació espanyola. Villar, amb càrrecs a la UEFA i a la FIFA, havia estat fins fa uns mesos al capdavant de la comissió d’àrbitres del màxim organisme del futbol mundial, càrrec que ara ocupa l’excol·legiat italià Pierluigi Collina.

Qui sí que s'ha manifestat a aquest respecte ha estat el president del Consell Superior d’Esports (CSD), José Ramón Lete, que ha exposat que, encara que la detenció de Villar “no és bona per a la imatge de l’esport espanyol”, demostra que “l’estat de dret funciona”. Així mateix, Lete ha demanat “prudència i màxima col·laboració” a l’hora de tractar aquest cas. “Les diligències són secretes i, per tant, no en sabem res, però actuarem amb tota la contundència de la llei”, ha especificat. Lete no ha descartat tutelar la competició fins que es desenvolupi “com cal”.

Jordi Mestre, vicepresident esportiu del Barça, sí que ha donat la seva opinió sobre la detenció de Villar: “És un tema judicialitzat i jo, en particular, sempre he defensat la presumpció d’innocència. Per tant, de moment no hi ha res a dir”.

La detenció d’Ángel María Villar i d’altres membres de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) ha modificat l’activitat ordinària de l’organisme que, entre d’altres, tenia previst sortejar aquest dijous el calendari de la Lliga de Primera i Segona Divisió. En un comunicat breu, la RFEF ha anunciat que “les reunions dels dies 19, 20 i 21” s’ajornen fins a nova data, sense donar més detalls. El CSD, en boca del seu president, José Ramón Lete, ha assegurat que “tutelarà” aquest procés per tal que “la competició es desenvolupi com cal i no es vegi afectada”.

S’ajorna fins a nou avís el sorteig del calendari de Lliga

Sobre com es gestionarà la RFEF els pròxims dies si el jutge manté Villar en presó preventiva, l’article 34.7 dels estatuts especifiquen que, en cas d’absència del president, serà substituït, en primer terme, pels vicepresidents. La RFEF, fins ara, en tenia tres: Juan Padrón (detingut també en la mateixa operació que Villar), Vicente Muñoz (imputat i citat a declarar) i Joan Gaspart, expresident del Barça que ha negat a l’ARA qualsevol opció de presidir la RFEF: “Ni m’ho plantejo ni em toca”. El càrrec el podria ocupar Esther Gascón, secretària general de la RFEF.

stats