Esports 31/05/2016

“No es poden posar fronteres als virus”

Els epidemiòlegs donen suport a l’OMS i descarten anul·lar la cita perquè el risc de contagi és “molt baix”

Mario Martín Matas
2 min
“No es poden posar fronteres als virus”

Barcelona“Des d’un punt de vista de salut pública no hi ha cap raó per posposar els Jocs Olímpics”. Així va referir-se ahir el cap del servei d’epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, a la petició feta per prop de 200 científics perquè la cita esportiva de Rio de Janeiro es posposi o bé es traslladi a un altre indret. Trilla va subratllar que la majoria dels signants de la petició, que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha rebutjat, són experts en bioètica, mentre que la gran majoria dels epidemiòlegs i els especialistes en malalties infeccioses descarten que el risc de propagació del Zika sigui superior pel fet que hi hagi uns Jocs.

Tot i que Trilla va subratllar que la posició de Pau Gasol defensa especialment el “dret de ser informat” per poder prendre una decisió en conseqüència, un “missatge que cal reforçar”, també va insistir en la idea que el virus, per si sol, ja ha arribat a una seixantena de països de l’Amèrica del Sud i Central. També podria estendre’s a altres regions del món amb el simple trànsit habitual de viatgers i mercaderies. “No es poden posar fronteres als virus, seria tallar les comunicacions del món”, va afegir l’epidemiòleg, recordant que els estudis que s’han fet sobre la probabilitat d’una transmissió del Zika associada als Jocs indiquen que el risc és “molt baix”. De fet, Trilla va recordar que milers de persones ja es desplacen cada dia a països com el Brasil i Colòmbia, i els serveis de control de malalties dels EUA i d’Europa també descarten que es limitin els viatges internacionals.

Diners per prevenció

L’OMS, per la seva banda, va explicar que en bona part de la regió llatinoamericana l’arribada de la tardor està fent disminuir el nombre d’infeccions -no és el cas d’altres països com la República Dominicana, on la malaltia va arribar més tard-. Però la seva principal preocupació feta pública ahir és que només ha rebut 2,3 milions de dòlars dels 17,7 milions que va demanar al febrer, quan ja va alertar que la malaltia era una emergència mundial -fa poc ha apuntat que la transmissió també es podria produir a Europa.

Mentrestant, l’Agència de Salut Pública de Catalunya va actualitzar ahir el nombre de casos importats des d’altres països fins a 56, 10 dels quals són embarassades -19 al conjunt de l’Estat-, el col·lectiu que més preocupa pel risc que els nadons puguin desenvolupar microcefàlia. Tot i així, i malgrat que com a mínim una d’aquestes dones presenta complicacions, les dues dones que ja han sigut mares fins ara han tingut un part normal.

stats