20/06/2013

Neymar, el repte de triomfar sense un trampolí previ

2 min
Neymar, el repte de triomfar sense un trampolí previ

BarcelonaLa pretemporada blaugrana de Neymar està sent la Copa Confederacions. És la competició que, abans d'iniciar el curs 2013/14, està obrint el seu futbol al seguidor del Barça que l'havia seguit poc o gens i que, ara, comença a donar forma real a les accions de YouTube que li ha vist fer. I és que Neymar no prové del PSV Eindhoven com Romário i Ronaldo. Tampoc del París Saint-Germain com Ronaldinho. Ni tan sols ve del Deportivo de la Corunya, com va ser el cas de Rivaldo.

Tots quatre són els últims cracs brasilers que han triomfat al club i s'ha estès la sensació que ho van fer perquè, abans de jugar al Camp Nou, ja havien tastat el futbol europeu per superar la fase necessària d'adaptació a un estil de joc tan allunyat del brasiler. "El ritme de joc que es juga a Amèrica del Sud és molt diferent del d'Europa -analitza Nacho Velasco, especialista en futbol brasiler al portal 6cero.com-. El futbol al Brasil és més anàrquic i, tot i que està evolucionant al tacticisme europeu, conserva l'essència del futbol en els seus orígens, sense una idea col·lectiva del joc ni moviments compassats per línies".

Tot i el contrast, Velasco creu que Neymar no trobarà a faltar un trampolí previ, perquè "podrà fer pretemporada i adaptar-se al joc d'aquí sense l'exigència de la competició" i perquè a les seves condicions "impressionants" s'hi sumarà "la qualitat dels migcampistes del Barça i Messi, que li faran fàcil la integració".

És la mateixa opinió que té Felipe Virolli, periodista brasiler, que hi afegeix la professionalitat de Neymar com a factor clau. "És molt madur i fa tants anys que tothom li exigeix al Brasil, que al Barça no hi trobarà un context gaire diferent del Santos pel que fa a expectatives i pressió". Malgrat conviure-hi des de fa anys tot i tenir-ne només 21, la clau per Velasco serà "que el deixin evolucionar tranquil·lament".

Dream Team i la màgia

Virolli no accepta la comparació entre Neymar i els altres quatre brasilers del Barça perquè "cada jugador té el seu temps i la seva història". Però Velasco troba un paral·lelisme amb Romário perquè, com ell, "Neymar arribarà per apuntalar un equipàs ja format sense necessitat d'aixecar un projecte i fer cap revolució, com sí que van haver de fer Ronaldo, Rivaldo i Ronnie". Com l'últim, a més, "pot transmetre la màgia i l'alegria que han fet dels brasilers els fitxatges més desitjats".

stats