Esports 04/06/2013

"Neymar és un 85% màrqueting i un 15% futbolista"

A.l.
2 min

Barcelona.Entre la munió de periodistes que ahir es van aplegar al Camp Nou hi havia unes quantes cares que començaran a ser conegudes a partir d'ara. Periodistes brasilers que faran de Barcelona la seva segona casa.

Són gent que coneix bé Neymar. Han conviscut amb el fenomen del brasiler durant els últims anys, amb l'efecte Neymarketing . Això sí, l'opinió generalitzada entre sud-americans potser amarga una mica el dolç regust que va deixar la presentació d'ahir. Tres grans idees: és un producte artificial, tot i la seva imatge rebel i festiva és un gran professional i encara no ha demostrat res. Fins i tot, un periodista ho qualifica com "la gran mentida".

El reporter de SportTV Marcelo Barreto el defineix de manera molt il·lustrativa: "Té la imatge de Cristiano, però es porta com Messi". A més, Barreto avisa: "Neymar és un ídol mediàtic, però ho és sense demostrar-ho al camp". Jamil Chade, del diari O Estado de São Paulo , ho reforça. "El Brasil no té herois, i n'han creat un en la figura de Neymar. Es va crear a partir de l'aire, no hi ha res que justifiqui la seva explosió. Altres jugadors han fet el mateix que ell". "És un 85% màrqueting i un 15% futbolista", sentencia Chade.

Més enllà de si és un producte artificial o no, la premsa brasilera lloa la seva professionalitat. Helena Calil, de Fox Brasil, creu que el seu entorn ha estat vital: "Aquí a Catalunya els brasilers tenim la fama que ens agrada molt la festa, però Neymar és un jugador amb el cap centrat. Té un pare que l'ajuda molt". Una opinió que referma Barreto: "Els cabells, la vestimenta i sortir amb estrelles de la televisió és un engany, la gent pensa que és un rebel però és un professional. Té menys festa que Ronaldinho". Una opinió que referma Chade, tot i que avisa: "Fins ara".

Això sí, els periodistes brasilers tenen dubtes sobre el nivell real de Neymar. Marcos Uchoa, d'O Globo , considera que Neymar encara no ha mostrat res. "No té la personalitat de Romário per dir «Jo sóc el millor». Al camp sí que hauria de tenir aquesta personalitat de dir que és el millor i no ho fa. Per això a la selecció no brilla". Una idea que referma Barreto. "Al Brasil és el millor perquè el nivell és baix i els àrbitres el defensen. Quan les defenses són dures baixa el seu nivell", avisa.

stats