REIAL MALLORCA
Esports 03/06/2013

Neteja a fons per reconstruir l'equip

El descens obliga a repensar un projecte que es veurà limitat per les obligacions econòmiques

Miquel Ramis
4 min
REMODELACIÓ 
 La plantilla del Mallorca patirà una profunda reestructuració amb vista al nou futur de l'equip a la Segona Divisió del futbol de l'Estat.

PalmaEl descens a l'infern de la Segona Divisió del Mallorca, confirmat en la darrera jornada de la Lliga i que va posar punt final als setze millors anys de la història de la Societat Anònima Esportiva, obliga a repensar tot el projecte esportiu amb el qual va desembarcar Llorenç Serra Ferrer l'estiu del 2010. El futur que es presenta davant una entitat que en el 2016 complirà els cent anys de vida és incert des del punt de vista institucional i econòmic. El compliment del conveni del concurs de creditors ofega la liquiditat d'un club que té una divisió absoluta entre els seus accionistes i consellers. Aquest panorama dificulta encara més la projecció d'un full de ruta consensuat que no posi en perill la seva subsistència. El que és molt clar és que cal una neteja a fons del vestidor vermell per poder tornar a construir un equip adaptat a les exigències de la categoria de plata.

"Del futur, haurem de parlar-ne", va afirmar Serra Ferrer la matinada de diumenge, després que es consumàs la tragèdia. Ara s'obre un període d'incertesa en el qual les negociacions entre les diferents faccions del consell determinaran la construcció del nou conjunt.

Limitacions econòmiques

El Mallorca patirà una dràstica reducció de les seves entrades amb el descens de categoria. Aquesta reducció vindrà motivada principalment pels ingressos televisius. Dels prop de 22 milions d'euros que fins aquesta temporada percebia en concepte dels drets televisius es passarà a una xifra que rondarà els dos milions d'euros.

Tanmateix, aquesta situació no és la més alarmant. El club es veurà obligat a desprendre's dels seus millors actius per equilibrar els comptes. En aquest sentit, el compliment del conveni del concurs de creditors retallarà les quantitats que es percebin per les vendes que es produiran. Així, el 25% de la xifra que es rebi en concepte de traspassos haurà d'anar destinada al compliment del conveni. De tota manera, s'ha de recordar que no es podrà fer caixa, perquè les quanties que es rebin s'hauran de destinar a equilibrar uns comptes precaris.

A l'altre costat, s'hi troba l'ajuda que rebrà el club provinent del fons de compensació per descens de la Lliga de Futbol Professional. Gràcies a les setze campanyes que ha encadenat a Primera i als pressupostos que s'han fixat en les progressives temporades, la xifra que el club rebrà en els dos primers cursos rondarà els quinze milions d'euros.

Neteja

La direcció esportiva s'haurà d'adaptar a unes limitacions que determinaran les possibilitats del club a l'hora de refer el planter. En primer lloc, s'haurà de fer una neteja a fons del vestidor vermell. D'aquesta manera, la primera mesura serà definir un nou cos tècnic. Gregorio Manzano només havia acordat renovar en cas d'aconseguir la permanència. Molt haurien de canviar les coses perquè el de Bailén continuàs a la banqueta a Segona Divisió. És més, el club ja ha contactat amb diversos tècnics amb experiència a Segona, com Lluís Carreras, per temptejar una possible incorporació.

En segon lloc, el club haurà de desfer-se dels jugadors amb les fitxes més elevades i negociar una rebaixa important dels seus emoluments. Casos com els d'Alejandro Alfaro, Javi Márquez i Giovani dos Santos són els més destacats.

El mexicà va disputar el seu darrer partit amb la camiseta vermella davant el Valladolid. Gio no està disposat a jugar a Segona i la seva fitxa no es pot assumir amb les condicions en les quals quedarà l'entitat. El ball ja ha començat perquè equips com el València, la Reial Societat i l'Atlètic de Madrid ja s'han interessat per obtenir els seus serveis.

Un altre futbolista que previsiblement sortirà de l'entitat és Tomás Pina. El migcampista és un dels actius de l'equip, i el Betis i el València s'han interessat per ell.

Michael Pereira és un altre jugador amb moltes possibilitats per abandonar el club. Encara que el francès no ha tingut protagonisme aquesta temporada, acaba el contracte el 2014, per la qual cosa si l'entitat en vol treure algun rèdit l'ha de vendre. El cas de Tomer Hemed és el dramàtic. El trencament del tendó d'Aquil·les que es produí al Vicente Calderón fa que desapareguin les opcions d'un traspàs quan era una de les peces més cobdiciades de l'equip gràcies al poder rematador i als onze gols que ha marcat aquest tràgic curs.

Una de les decisions més importants que haurà de prendre la direcció esportiva és si continua disposant dels tres veterans del vestidor. Dudu Aouate, Pep Lluís Martí i José Carlos Nunes formen el nucli dur del conjunt i tots tres acaben contracte aquest estiu. En principi, la direcció esportiva tenia en ment renovar-los, però el canvi de les condicions que ha suposat el descens pot canviar aquesta determinació.

D'altra banda, tot indica que Juan Calatayud tampoc no hi continuarà. El porter malagueny ha acabat contracte i davant la presència de Rubén Miño, amb contracte fins al 2016, no tindrà oportunitats.

Cedits

Aquest curs el Mallorca ha incorporat fins a cinc jugadors cedits que abandonaran la disciplina vermella. L'aportació que han oferit ha estat minsa. Javier Arizmendi, Andreu Fontàs, Fernando Tissone, Alan Hutton i Toni Luna tornaran als seus equips d'origen i alleugeriran també el pes de les nòmines. Previsiblement, la majoria dels jugadors que el Mallorca havia cedit a altres equips no tornaran. Són Marvin Ogunjimi, Gianni Zuiverloon i Akihiro Ienaga. Només tornaria el menorquí Sergi Enrich. El descens a Segona farà canviar radicalment la fisonomia del club.

stats