SELECCIÓ CATALANA
Esports 30/12/2011

Montjuïc espera la millor Catalunya

Albert Solé
3 min
BUSQUETS, UN FIX  Des de la seva arribada al primer equip el 2008, el migcampista de Badia no s'ha perdut cap partit de la selecció catalana.

Aquesta tarda (19 h) a l'Estadi Olímpic de Montjuïc es podrà veure jugar la millor selecció catalana dels últims temps. El seleccionador Johan Cruyff ha pogut fer la millor convocatòria possible -amb l'excepció dels jugadors del València, Oriol Romeu i el lesionat Javi Márquez-, amb la presència de tots els catalans del Barça, considerats actualment com els millors jugadors del moment a nivell internacional, i que s'han proclamant campions del món per clubs fa unes setmanes. Feia temps que cap seleccionador no podia comptar amb una llista de jugadors així per diferents raons, i aquest motiu per si sol ja és prou atractiu per acostar-se a la muntanya màgica per veure un bon partit de futbol. El retorn de Cesc Fàbregas a la selecció és un altre gran atractiu, ja que durant els seus 8 anys a l'Arsenal només va poder venir a jugar una vegada, i va ser al maig (el 2004 contra el Brasil), ja que per Nadal la Premier League no s'atura. Un altre és la presència de Bojan, molt compromès amb la selecció, que tot i que no ha de tornar als entrenaments amb el Roma fins al 2 de gener ha volgut estar a la llista i és l'únic jugador que juga fora de Catalunya convocat.

Al davant dels catalans hi haurà una selecció sense gaires noms internacionals, però que dimecres va ser capaç de derrotar Euskadi a San Mamés (0-2), i que està preparant-se per a la Copa d'Àfrica -va guanyar-la el 2004-, que començarà el 21 de gener. De fet, per al seleccionador Sami Trabelsi, enfrontar-se a una selecció amb els jugadors del nivell de Catalunya serà un test excel·lent per calibrar el seu equip les setmanes prèvies al torneig. La base de la selecció tunisiana és l'Espérance de Tunis, vigent campió africà per clubs, i que va jugar els quarts de final del Mundial de Clubs amb l'Al-Sadd qatarià. Tunísia està liderada pel capità de l'Espérance, Oussama Darragi, tot un ídol al seu país, tot i que falten tres futbolistes importants que juguen a la Bundesliga com Karim Haggui (Hannover 96) i Sami Allagui (Mainz 05). Uns 300 tunisians està previst que viatgin expressament del seu país per assistir al partit.

Sense Rosell ni Condal a la llotja

La Federació Catalana de Futbol està molt satisfeta amb la resposta de l'afició catalana i del ritme de venda d'entrades per a aquest partit, i preveu una bona assistència a l'estadi Lluís Companys. Segur que se superaran els 28.000 espectadors de fa un any contra Hondures, la pitjor entrada dels últims anys, i la Federació n'espera com a mínim uns 35.000, que seria un gran èxit. Andreu Subies, president de la Federació, va explicar que no s'hi han volgut enganxar els dits, i que amb 25.000 persones al camp ja cobrien les despeses del partit.

Tot i que sobre la gespa hi haurà totes les estrelles del futbol català actual, a la llotja hi haurà baixes importants. El president de la Generalitat, Artur Mas, que dimecres va explicar que està molt refredat però que estarà presidint el partit a Montjuïc, no estarà acompanyat dels presidents dels dos clubs més importants de Catalunya i que més jugadors aporten a la selecció. Ni Sandro Rosell -en una conferència internacional de futbol a Dubai- ni Ramon Condal -de vacances- representaran el Barça i l'Espanyol. En el seu lloc, el club blaugrana hi enviarà Pilar Guinovart, directiva de l'àrea social, i el blanc-i-blau Francesc Ciprés, vicepresident social i institucional.

Festa i homenatge previ

Des de fa uns anys que els jugadors de la selecció catalana es concentren el mateix dia del partit, sense fer ni un entrenament el dia abans. Avui ho faran cap a la una del migdia a l'Hotel Plaza de la plaça Espanya, on dinaran plegats, descansaran una estona a les habitacions i després pujaran a l'estadi per començar a preparar el partit. Durant la prèvia la Federació ha preparat diferents actes festius, com l'actuació dels Abanderats de Tortosa i dels Xerrics d'Olot -castellers-. Després, els jugadors saltaran a la gespa agafats de la mà de nens discapacitats a qui ajuda la Fundació Cruyff, i els jugadors i jugadores de les seleccions catalanes inferiors faran els passadís als Xavi, Verdú, Cesc i companyia.

I just abans del xiulet inicial Roger Garcia, el jugador que més vegades s'ha posat la samarreta de la selecció (12) ja retirat -el rècord el té Sergio González amb 14, però encara està en actiu, tot i que no té equip ara mateix-, serà homenatjat sobre la gespa i rebrà una placa de record per la seva trajectòria.

stats