AHIR VA MARCAR DE FALTA
Esports 09/01/2011

Messi: rei dels gols, rei de les assistències

Lionel Messi ja ha fet 13 assistències de gol. Ahir en va fer dues, per la qual cosa gairebé dobla els dos jugadors que ocupen la segona posició en la classificació d'assistències de gol, Juan Mata i Xabi Prieto.

Toni Padilla
L'argentí Leo Messi celebra el seu gol de falta directa abraçant-se amb Adriano.

BARCELONA.Lionel Messi li preguntava al jutge de línia al minut 93 de partit quant quedava per la fi del matx. Com si volgués saber si tenia temps per fer el cinquè gol del partit. L'argentí ahir va ser el jugador que va marcar la diferència sobre la gespa de Riazor malgrat que no va donar-ho tot. Messi encara nota l'aturada nadalenca, i físicament no està al 100%, però ahir va ser el més clarivident.

A nivell d'estadístiques, Messi viu en un altre món. Amb les dues assistències de gol d'ahir, ja n'ha fet 13 en Lliga, sis més que els seus perseguidors en aquesta classificació de jugadors que regalen gols. El jugador del València Juan Mata i el basc de la Reial Societat Xabi Prieto n'han fet set. Gairebé la meitat que un Messi que viu en un altre món, que sembla aterrat d'un altre planeta.

Pel que fa a gols, a més, Messi ja n'ha fet 28 d'oficials, 18 en el campionat de Lliga. Només Cristiano Ronaldo ha aconseguit fer un gol més, 19. Dos homes amb estadístiques pròpies de l'època de Luis Suarez, quan els davanters anaven a gol per partit. Precisament el gallec, el primer jugador que va guanyar la Pilota d'Or com a jugador del Barça, va presenciar ahir una nova exhibició d'un Messi que serà dilluns a Zuric per veure com segurament no ha guanyat la Pilota d'Or. I tal com és el de Rosario, ja deu tenir al cap el dia que torni a recollir aquest premi en forma de pilota daurada.

Durant bona part del partit d'ahir, Messi va tornar a una posició que havia abandonat la temporada passada, la de davanter per la banda dreta. Els rivals de mica en mica han aconseguit trobar la manera d'aturar-lo quan juga com a fals punta, posant-hi molts homes a sobre. Ahir Messi va rebre l'ordre de Guardiola de caure a la banda dreta, i va ser així com va trobar Villa en la jugada del primer gol. Tot just tres minuts després de caure en banda, Messi ja havia deixat despullada la defensa local, que de ben segur no s'esperava aquest moviment. Va ser arrencant des de la dreta cap al centre com Messi va veure Eric Abidal entrant per l'esquerra en una jugada que mereixia ser el segon gol del partit, gol anul·lat per fora de joc.

En el segon temps, Messi va jugar de nou pel mig, com a fals nou. Durant molts minuts, es va dosificar, jugant gairebé caminant. Però quan apareixia, era letal, com quan va forçar la falta que ell mateix convertiria en el 0-2, o en la jugada del gol de Pedro. Entre gols i assistències, Messi es va treure el regust amarg que li havia quedat per no poder jugar contra el Llevant i per no tenir el millor dia davant de l'Athletic. A Bilbao, però, va ser ell també qui va fer l'assistència del gol d'Abidal, demostrant que no és només un golejador. Que no és un jugador egoista. Que sap pensar per a l'equip.

Messi necessitava un partit així perquè és d'aquells que necessita anar-se'n a dormir satisfet i amb una rialla a la boca. Després d'uns dies estranys també per les declaracions de Milito, un home molt important per a ell, Messi tenia ganes de sentir-se golejador, de veure com els gols el fan feliç. I el d'ahir, de falta, com aquell de Kíev, va ser una autèntica meravella. Messi ja ha començat el 2011. Tard, però ho ha fet.