FUTBOL
Esports 25/06/2013

Messi paga 10 milions a Hisenda i evita més imputacions

Els diners abonats no aturen el procés obert per suposat frau fiscal

A.l.
2 min
Messi paga 10 milions a Hisenda i evita més imputacions

Barcelona.Leo Messi va pagar a Hisenda 10 milions d'euros en impostos corresponents als drets d'imatge ingressats els anys 2010 i 2011. Messi va abonar aquesta quantitat en unes declaracions complementàries de l'IRPF, una correcció de la declaració que el jugador ja havia presentat a Hisenda en els terminis corresponents. Aquesta rectificació arriba després de la imputació del futbolista del Barça per un suposat frau fiscal entre els anys 2007 i 2009. Segons La Vanguardia , el futbolista buscaria amb aquest pagament un acord amb l'administració pública.

Messi i el seu pare estan imputats per tres suposats delictes de frau fiscal. El jugador està citat a declarar el 17 de setembre i la querella de la fiscalia que es va presentar als jutjats de Gavà determina que Messi va defraudar suposadament 4,1 milions d'euros corresponents als ingressos per drets d'imatge del de Rosario entre les temporades 2007 i 2009. Des d'un primer moment, Leo Messi va negar qualsevol frau amb Hisenda i va notificar a través d'un comunicat la seva sorpresa per la querella de la fiscalia. "No hem comès cap infracció", explicava l'argentí en un breu escrit la mateixa tarda que es va saber la notícia.

L'acció contra Leo Messi i el seu pare preveu una pena d'un a cinc anys de presó i una multa que podria arribar a multiplicar per sis la quantitat defraudada, és a dir, més de 24 milions d'euros. Les diligències obertes contra el jugador blaugrana afecten el trienni 2007-09, no pas els dos anys pels quals Leo Messi ha abonat voluntàriament aquesta quantitat de 10 milions d'euros.

Processos diferents

El catedràtic d'economia de la Universitat Pompeu Fabra, José García Montalvo, explica que aquesta rectificació és una manera "de preveure una imputació futura", en cap cas el pagament d'aquests diners "afectarà la imputació" de Leo Messi per aquest suposat frau fiscal. Per a l'expert, es tracta de processos diferents.

"S'evita la multa i l'escarni públic, seria un altre delicte. Per solucionar el cas d'imputació que té obert Messi, s'ha de parlar i arribar a un acord", detalla García Montalvo. El catedràtic afegeix que si Messi ha pagat 10 milions i ha utilitzat "la mateixa enginyeria fiscal" entre els anys 2007 i 2011, amb aquest pagament "està reconeixent implícitament un error".

El catedràtic creu que Messi i Hisenda arribaran a un acord, tot i que deixa una porta oberta a un possible error de l'administració. "Hisenda es pot equivocar, però pel context sembla que no és el cas".

L'origen de la imputació

La Fiscalia de Delictes Econòmics investiga Leo Messi per un suposat frau de 4,1 milions, corresponents a 10,1 milions d'euros que el futbolista va ingressar en concepte de drets d'imatge entre el 2007 i el 2009. Segons la Fiscalia, el pare del futbolista va crear una xarxa d'empreses amb seu en paradisos fiscals com Belice i l'Uruguai, i altres de domiciliades en jurisdiccions amb certs beneficis fiscals, com el Regne Unit i Suïssa. Segons el ministeri públic, "la iniciativa per defraudar la va tenir Jorge Messi", que el 2005 va encarregar la creació d'una primera societat instrumental, i quan Messi va tenir la majoria d'edat va ratificar la trama ideada pel seu pare.

stats