21/06/2013

Messi, imputat per frau fiscal

3 min

Barcelona.La titular del jutjat d'instrucció número 3 de Gavà, Anju Deb Rani, va admetre a tràmit la querella presentada a principis d'aquest mes per la fiscalia contra el jugador del Barça Lionel Messi i el seu pare, Jorge, per presumpte frau fiscal. Tots dos han estat citats a declarar davant l'esmentada jutge el 17 de setembre als jutjats de la ciutat del Baix Llobregat, on està establert el domicili fiscal del davanter internacional argentí.

La jutge considera que hi ha "indicis de la comissió de tres delictes de frau contra la hisenda pública" per part de Lionel i Jorge Messi. El jugador blaugrana s'haurà de presentar al jutjat de Gavà el dimarts 17 de setembre a les 10 del matí, mentre que el seu pare està citat per a una hora més tard. Curiosament, aquell dia està prevista la primera jornada de la fase de grups de la Lliga de Campions de futbol, i si el Barça juga fora de casa ho podria haver de fer sense la participació del jugador nascut a Rosario.

L'entorn del jugador, consultat per aquest diari, manté la calma, ja que donava per fet que aquest pas es produiria. De fet, el gabinet de premsa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha recordat que en casos d'aquest tipus l'admissió a tràmit és un pas habitual un cop es presenta una querella per tal que el jutjat pugui començar a investigar i arribi a la conclusió de si s'ha comès o no un delicte. Actualment, Messi està de vacances a Rosario després de jugar uns partits oficials i amistosos amb la selecció argentina. Messi ha defensat la seva innocència utilitzant les xarxes socials.

La Fiscalia de Barcelona va presentar fa dues setmanes una querella contra el jugador per tres presumptes delictes contra la hisenda pública referits a l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) dels exercicis 2007, 2008 i 2009. La querella es fonamenta en el fet que Leo Messi no va tributar els ingressos referents als diners dels contractes d'explotació dels seus drets d'imatge i va simular la cessió d'aquests drets a societats purament instrumentals de paradisos fiscals, com l'Uruguai i Belize. Unes societats que suposadament no tenien cap altra activitat que rebre els diners per tributar-los a estats amb una legislació fiscal favorable als interessos del jugador. L'escrit presentat per la fiscalia, doncs, manté que Messi va fer servir una estratègia per ocultar a l'Agència Tributaria espanyola els ingressos per drets d'imatge, concretament, un milió el 2007 i un milió i mig els anys 2008 i 2009. La querella de la fiscal Raquel Amado també afecta Jorge Messi, el pare del jugador argentí, perquè quan el futbolista era menor d'edat va ser ell qui va dissenyar un muntatge per eludir l'obligació tributària. L'escrit detalla els ingressos de Leo Messi per drets d'imatge: 2.558.000 el 2007, 3.817.000 el 2008 i 3.798.000 el 2009. Aquest últim any Messi va guanyar la seva primera Pilota d'Or.

El paper del pare

La fiscalia dóna per fet en la seva querella que la iniciativa defraudadora va partir del pare de Messi i representant de jugador, ja que va ser qui va encarregar la creació d'una primera societat instrumental a l'Uruguai quan el jugador era encara menor d'edat. El canvi de legislació fiscal a l'Uruguai hauria provocat que es creés una segona societat, en aquest cas amb seu a Belize, segons la fiscalia. Per aquest motiu, no és descartable que, com sol passar en les causes per frau fiscal amb diversos imputats, sigui el pare de Messi el que assumeixi davant la jutge tota la responsabilitat en la creació de l'entramat presumptament defraudador, un fet que podria comportar l'arxiu de la causa per al futbolista del primer equip del Barça si durant la instrucció es constata que no estava al corrent dels fets. L'entorn de Messi insisteix que el jugador sempre ha delegat aquests aspectes a professionals de la gestió i no coneixia aquestes operacions, com fan altres esportistes. La llei castiga amb penes de presó de dos a sis anys cadascun dels delictes contra la hisenda pública i amb una multa del doble al sèxtuple de la quota defraudada quan la quantitat evadida excedeixi de 600.000 euros.

Un possible escenari

El futbolista i el seu pare encara tindrien l'oportunitat de regularitzar aquest hipotètic frau mitjançant declaracions complementàries, però si no ho fessin l'Agència Tributària remetria el resultat de les seves indagacions a la fiscalia perquè les incorporés a la seva recerca. La querella de la fiscalia se circumscriu als anys 2007, 2008 i 2009, però un cop s'acabi la campanya de declaracions de la renda, l'Agència Tributària podria ampliar als exercicis 2010, 2011 i 2012 les seves investigacions sobre el futbolista i trametre-les al ministeri públic en cas de detectar que també va burlar la tributació per ingressos derivats dels seus drets d'imatge.

stats