I ARA, LA LLIGA
Esports 28/08/2011

Més madurs i més competitius

El Barça de Guardiola no perd les ganes de continuar guanyant i ha fet un pas endavant en la seva evolució. Ja no li cal jugar bé per vèncer i aixecar copes. La maduresa i la competitivitat, les claus.

Albert Solé
3 min
UNA FOTO HABITUAL L'expedició del Barça va arribar ahir al migdia a l'aeroport del Prat, on no va faltar la foto amb el trofeu de la Supercopa d'Europa.

Barcelona.El fet que el Barça hagi guanyat els dos primers títols de la temporada abans de setembre fa preveure que aquest pot ser un quart any triomfal per al barcelonisme. Però el que fa pensar més en aquesta possibilitat és que en cap dels dos títols els homes de Guar dio la han sigut gaire superiors al seu rival -el Reial Madrid i el Porto- i fins i tot en fases concretes dels partits s'han vist superats físicament i futbolísticament. I per què? Doncs perquè aquest Barça ja no necessita ser molt millor que el seu oponent per guanyar, com sí que passava en el primer i segon any de Guardiola a la banqueta. El tècnic de Santpedor ho explicava divendres després de la final de la Supercopa aconseguida contra el Porto a Mònaco dient que aquests jugadors, que encara són molt joves, ja han disputat moltes finals com aquestes i davant les dificultats ja saben com reaccionar i no perdre la serenor i la fe en el seu joc. En definitiva, que són més madurs perquè l'experiència de tantes finals i partits decisius acaben donant un plus que no tenien al principi i que alhora són molt més competitius. Ara el Barça té més recursos quan no pot fer circular la pilota com li agrada ni pot fer aquells rondos eterns al mig del camp per marejar el rival. Contra el Madrid i el Porto, en les primeres parts, l'equip blaugrana va utilitzar la passada llarga i el contraatac veloç sense manies.

Si Guardiola aconsegueix que la quarta evolució del seu Barça ampliï el ventall de recursos futbolístics, també guanyi quan no s'ho mereix i els seus jugadors continuïn tenint ganes de fer històries i batre tots els rècords, l'èxit està assegurat.

La fam no es perd

Guardiola se sorprenia divendres, relativament, que els seus jugadors encara no s'hagin cansat de guanyar i continuïn amb ganes de més, i Zubizarreta ahir a l'aeroport de Niça intentava explicar-ho: "Són moltes les claus. Una és el caràcter de cada jugador i la capacitat que tenen de seguir marcant-se reptes. També la capacitat del cos tècnic de fixar objectius nous; però sobretot el fet de comptar tot el que han aconseguit com a passat, el títol de Supercopa de divendres ja és passat, i el que ara val és l'inici de Lliga dilluns. El futur es construeix a partit d'aquestes coses". I parlant de reptes, Messi sabia perfectament que la Supercopa era l'única competició en què encara no havia marcat. "Posar reptes a Leo és saber que d'una manera o una altra els aconseguirà", afegia Zubi.

Esclar que el Barça de Guardiola ja ha fet història abans que s'acabi la seva etapa a la banqueta. Els 12 títols del tècnic català (dels 15 possibles en tres anys i un mes al càrrec) ja el situen com l'entrenador amb més copes de la història blaugrana. I ara hi ha quatre títols més en joc (Mundial de Clubs, Lliga, Copa i Cham pions) fins a final de temporada. "Si contestés en paraules del Pep et diria que això s'ha aconseguit perquè tenim uns grans jugadors, però si et contesto en paraules meves, d'Andoni Zubizarreta, et dic que és perquè tenim una gran plantilla però també un gran cos tècnic, no només el Pep, tots són d'un nivell altíssim", deia ahir el director esportiu. A més, Zubi admetia: "Si ens haguessin dit fa uns anys que el Barça aconseguiria una fita igual no ens ho hauríem cregut perquè va en contra de les estadístiques, però la història es construeix en contra de les previsions i les estadístiques".

La Supercopa, a casa

L'expedició del Barça va arribar ahir al migdia a l'aeroport del Prat i, com sempre que es guanya un títol fora de casa, es van fer la fotografia tradicional amb el capità, l'entrenador, el president i el director esportiu baixant junts les escales de l'avió amb la copa a la mà, i una altra amb tot l'equip a terra i la copa al davant. Una tradició darrerament molt repetida per l'estat de gràcia d'aquest equip. Però la temporada tot just acaba de començar i no hi ha temps per a gaires celebracions. La nit de divendres a dissabte els jugadors i les seves famílies sí que van fer una petita celebració a l'hotel de Mònaco, però sempre tenint en compte que ahir a la tarda mateix s'havien d'entrenar perquè dilluns comença per a ells la Lliga amb un Barça-Vila-real, un partit que acostuma a entravessar-se als blaugranes. El Barça ja té dos títols al sarró però la Lliga encara no ha començat. No es poden adormir.

stats