02/03/2013

Més enllà de l'actitud

2 min
Leo Messi parla amb Dani Alves a cau d'orella durant el partit de dimarts contra el Reial Madrid.

Què s'està fent dins el vestidor per canviar la manera d'atacar equips que tenen un sistema defensiu ben treballat i difícil de desactivar? Quines alternatives s'ha plantejat el cos tècnic per treure de la gàbia Leo Messi? Què s'està fent de diferent per deixar d'encaixar gols de contraatac? Per què després del partit lamentable de Cesc a San Siro va tornar a repetir de titular contra el Madrid? Per què en els duels que poden marcar la temporada no hi ha hagut novetats (o bé de futbolistes titulars o bé tàctiques) que sorprenguin l'adversari? Per què ja no es pressiona els defenses de l'equip contrari com s'ha fet durant tant de temps? Si alguns futbolistes, per molt importants que siguin, estan físicament tocats, per què no es dóna l'alternativa a un company?

Els jugadors del Barça són tan bons que, entrenats per Cristóbal Montoro, guanyarien el vuitanta per cent dels partits, però compte, perquè l'altre vint per cent depèn d'altres factors i sobretot de la capacitat dels entrenadors per treure el millor de cada jugador (motivar-los, pressionar-los, recordar-los que no tenen dret a la titularitat vitalícia), per matisar l'equip i fer-lo un punt imprevisible, per convèncer la plantilla que han trobat la manera de fer la guitza al rival, per preparar l'enfrontament des de tots els punts de vista, vaja. La qualitat de l'equip serveix per guanyar el Sevilla, el Getafe i l'Osasuna, però quan arriben les eliminatòries de la Lliga de Campions o partits contra rivals de la dimensió del Madrid fa falta algun tipus de plus (i tot i així algunes vegades perdràs igual).

Un problema futbolístic

No tinc cap mena de dubte que els jugadors volen continuar guanyant, no penso posar en dubte la seva actitud, no crec que a l'equip li falti intensitat, agressivitat o capacitat de sacrifici per un excés d'autocomplaença. Hi ha un problema futbolístic. S'han de trobar les solucions tàctiques per tornar a generar dubtes en els rivals, s'ha de recuperar la capacitat d'ajudar els jugadors a atacar millor, s'ha de tornar a recordar que l'ordre posicional és clau en el joc del Barça, s'ha de subratllar una altra vegada que o tothom assumeix les responsabilitats que pertoquen o el conjunt se'n va en orris, s'ha de collar els futbolistes i deixar-los clar que la banqueta és una opció et diguis com et diguis.

L'equip necessita lideratge. I tot això és responsabilitat dels tècnics. Tenint en compte que Tito Vilanova té preocupacions bastant més importants que el futbol, potser Jordi Roura, tot i que no estava previst en el guió, hauria de fer un pas endavant. L'equip necessita un sacseig urgent.

stats