ELS REEQUILIBRIS DEL BARÇA A LA DEFENSA
Esports 14/01/2011

I ara Mascherano i Busquets podrien ser titulars alhora

Guardiola sembla haver trobat en Busquets el central que buscava, després d'apostar per ell contra el Llevant a la Lliga, i a San Mamés a la Copa. Això obre les portes de la titularitat a Mascherano.

Nuria García / Albert Solé
4 min
Guardiola, BartraSergio

BarcelonaGab riel Milito sembla tenir més d'un peu i mig fora del Barça. El defensa argentí, que busca minuts per poder jugar la Copa Amèrica, marxarà al llarg d'aquest mercat d'hivern del conjunt blaugrana, on no ha tingut gaires oportunitats aquesta temporada. La marxa de Milito, però, no inquieta excessivament Guardiola, que té diversos recanvis per a l'argentí. Piqué i Puyol són la parella de centrals indiscutible d'aquest Barça, però en cas que un d'ells hagi de descansar o hagi de ser baixa obligada, el tècnic té Abidal i també Busquets a la recambra, a més dels dos joves del filial, Fontás i Bartra.

Sergio Busquets, que normalment es mou pel centre del camp, on és titular, és l'últim dels jugadors a qui el tècnic blaugrana ha encomanat la funció de fer de central. I ho ha fet en un parell d'ocasions: contra el Llevant a la Lliga va jugar de titular i davant l'Athletic, a San Mamés, a la Copa del Rei, després del canvi d'Adriano per Iniesta (61') i el pas d'Abidal al lateral esquerre -fins llavors havia jugat de central-. Aquest fet pot obrir les portes de la titularitat a Javier Mascherano. El Jefecito no ha tingut problemes per adaptar-se al Barça, però quan va arribar, el seu lloc era de Busquets, i encara ho és ara. I és que el de Badia ha ocupat amb regularitat la posició de mig centre defensiu després de la marxa de Touré aquest passat estiu.

Així doncs, en cas que Sergio ocupés la posició de central més sovint, Mascherano seria el màxim beneficiat, ja que podria gaudir d'una regularitat i uns minuts que ara per ara no té. L'argentí té clar que, al centre del camp, Busquets és el titular. Ja ho va dir a mitjans de novembre, quan va jugar dos partits consecutius. Però també, quan es va fer oficial el seu fitxatge pel Barça, el català ja va afirmar que ells dos són compatibles. "Tots lluitem pels mateixos interessos. Mascherano i jo també podem jugar junts i el que volem tots és el bé de l'equip", va dir Busquets llavors.

El recurs de Busquets

Guardiola ha provat amb Busquets com a central, i el resultat ha estat positiu. El de Badia va afirmar que es va sentir còmode, però també va comentar que la seva posició era al mig del camp. El seu tècnic del Juvenil B del Barça i un dels responsables que un vailet que jugava al Jàbac Can Jofresa acabés vestint la samarreta del Barça, el tècnic Sergio Lobera, creu que és puntual que Busquets ocupi la posició de central. "No és la seva posició natural, però en el context d'un equip com el Barça, que juga tan bé, Busquets s'adapta. Juga des de petit al Barça i té els conceptes interioritzats. Però que Busquets jugui de central és un recurs, un fet puntual". Lobera afegeix: "En Pep és una persona que viu el futbol, que és un estudiós dels partit, i suposo que farà jugar Busquets de central depenent del rival. Si és la quarta opció, segur que quan surti ho farà bé, ja que com a central dóna una bona sortida de pilota". El tècnic creu que Busquets és "el quatre típic del Barça evolucionat". "Té bona sortida de pilota i a més és bo tècnicament. Sense pilota en recupera moltes i, quan el partit està en joc, pren decisions ràpides", comenta l'entrenador, que creu que el de Badia dóna al Barça "equilibri" quan juga al centre del camp.

Lobera recorda que ell, al Juvenil B, mai va fer jugar Sergio Busquets de central, però creu que si Pep Guardiola el fa jugar a l'eix de la defensa, el del planter s'hi adaptarà. "És un jugador intel·ligent, que és conscient de les seves virtuts i de les seves mancances, i se'n sortirà si ha de jugar de defensa, però pel seu perfil hauria de jugar més avançat" .

Quatre cops junts a l'onze

Aquesta temporada, Busquets i Mascherano han coincidit en diverses ocasions sobre el terreny de joc. Moltes, però, només uns pocs minuts després que, en la majoria d'ocasions, Mascherano hagués sortit al camp substituint algun company quan Busquets era a l'onze titular. Però Guardiola els ha fet saltar junts a la gespa en quatre ocasions: tres a la Lliga de Campions -contra el Rubin Kazan a domicili, i al Camp Nou davant el Copenhaguen i, novament, contra el Rubin Kazan- i una a la Lliga, en el penúltim partit, a casa contra el Llevant. Va ser justament en aquest últim partit en què Mascherano va jugar en la posició de pivot i Guardiola va provar per primer cop Busquets com a central.

En tres ocasions, totes a la Lliga, Guardiola ha donat entrada a un en substitució de l'altre. Contra el Saragossa i amb la Reial Societat, Mascherano va entrar per Busquets a la segona meitat, mentre que contra l'Espanyol va ser el català qui va substituir l'argentí tot just començar el segon temps.

Milito, a prop del Màlaga

La sortida de Gabi Milito del Barça a la recerca de minuts pot ser qüestió de dies. El representant del defensa argentí, Eduardo Gamarnick, va dir al club blaugrana que al llarg d'aquests dies passarà per l'entitat i portarà una proposta concreta. El que el Barça i Milito hauran de decidir és si la marxa és definitiva, és a dir, si el jugador i el club rescindeixen el contracte, o bé s'opta per una cessió. En qualsevol cas, el que el Barça té clar és que Milito té contracte fins al 30 de juny del 2012 i que, per tant, no vol perdre diners en aquesta operació. En tot cas, el que el Barça busca és trobar una sortida a Milito de la manera més amistosa possible.

Una de les opcions que en els darrers dies va prenent més força és el Màlaga. El conjunt andalús estaria disposat a oferir a Milito una quantitat important de diners -si bé no la mateixa fitxa que l'argentí cobra al Barça-. Al Màlaga, a més, hi juga Martín Gastón Demichelis, amic de Milito i amb qui el fins ara jugador blaugrana ja s'ha posat en contacte.

stats