Esports 01/06/2013

El Mallorca cerca el miracle amb Gio

Els vermells, obligats a guanyar el Valladolid i a confiar en una carambola

Miquel Ramis
4 min

Palma.Ja no queden més oportunitats. Miracle o descens. El Mallorca afronta la darrera jornada de la Lliga amb l'esperança que es produeixi una carambola que li permeti aconseguir la permanència. Les probabilitats són mínimes, però molt pocs eren els que esperaven arribar al darrer capítol del campionat amb opcions de salvar-se de la crema i evitar posar punt final a l'etapa més brillant de la història del club després de 16 temporades a la màxima categoria. Les possibilitats d'èxit estan condicionades al que succeeixi a tres camps més, però principalment a sumar la victòria davant un Valladolid que ja no s'hi juga res (21.00).

Les condicions són clares: vèncer el quadre castellà, que el Deportivo perdi enfront de la Reial Societat i que el Celta i el Saragossa no guanyin l'Espanyol i l'Atlètic de Madrid, respectivament. La dificultat de la carambola és extrema. Només quatre de les 81 combinacions de resultats possibles en aquests quatre partits són favorables al quadre dirigit per Gregorio Manzano. Però, com deia el mític entrenador serbi Bujadin Boskov, "futbol és futbol" i pot passar de tot, com que el Mallorca se salvi amb la puntuació més baixa d'ençà que la Lliga reparteix tres punts. Fins ara, el Màlaga era qui ostentava aquesta marca quan el curs 2009/10 va evitar caure al pou de la Segona Divisió amb només 37 punts.

Així, seria un crim imperdonable no aconseguir la victòria i que la resta de resultats fossin favorables als interessos del Mallorca, tal com s'han encarregat de recordar durant la setmana els capitans de la plantilla i el mateix Manzano en la roda de premsa que va oferir ahir.

Aquesta compareixença va estar marcada pel cas Gio, que tota la setmana ha deixat en un segon pla el duel contra el conjunt dirigit per Miroslav Djukic. Després d'una setmana d'incerteses, viatges i retorns i negociacions amb la FIFA i la Federació mexicana, finalment el mexicà podrà ser alineat a l'onze que pretengui Manzano. La intermediació de la Lliga de Futbol Professional (LFP) va ser determinant per aconseguir que el futbolista més desequilibrant del planter pugui ser damunt la gespa de Son Moix. D'aquesta manera, ho va confirmar la LFP ahir horabaixa al club, després que la FIFA, al matí, hagués enviat un nou comunicat instant a la incorporació de Gio a la concentració de la selecció mexicana apel·lant a la data d'inici de la Copa Confederacions. La LFP va deixar clar que el futbolista s'hi sumaria respectant els terminis de 14 dies que marca la normativa, per la qual cosa desactivà l'argumentació del màxim organisme del futbol mundial. El Mallorca disposa de l'empara i del suport de la LFP. Per tant, tot just acabi el partit, el mexicà agafarà un vol xàrter, el qual ja ha estat autoritzat pel club, amb destinació a Houston, ciutat on Gio se sumarà a la concentració mexicana.

Bolcats a l'atac

La presència del mexicà a l'onze equilibrarà l'absència del màxim artiller del conjunt, Tomer Hemed. L'israelià va ser operat del trencament del tendó d'Aquil·les que patí davant l'Atlètic de Madrid i que no li permetrà jugar fins a la pròxima campanya. Manzano haurà de trobar el substitut idoni per al davanter hebreu. El tècnic haurà d'escollir entre Alfaro, N'Sue, Pereira o Arizmendi, una decisió que prendrà després del darrer entrenament que l'equip completarà avui dematí i després del qual l'entrenador vermell oferirà la darrera convocatòria de la temporada.

També s'hi determinarà si Tomás Pina pot jugar. El migcampista, que causà baixa al Vicente Calderón, ahir s'incorporà a la feina amb la resta del grup, però no serà fins avui que decideixi si està en condicions d'ajudar el conjunt després que l'esquinç de turmell que pateix li hagi impedit entrenar amb normalitat durant la setmana. En acabar l'entrenament, Pina no era gaire optimista i, mentre entrava al seu cotxe, la cara que acompanyava les seves paraules no era gaire esperançadora. "Ja ho veurem demà", va afirmar.

De tota manera, Manzano podria presentar un onze més ofensiu del que ha alineat en els darrers enfrontaments. Només val el triomf i davant el dubte de Pina, el tècnic podria optar per abandonar el trivot i donar ales a l'equip. D'aquesta manera, N'Sue i Pereira podrien entrar a l'onze i ocupar les bandes, deixant Gio i Víctor en punta d'atac.

Adéu de Djukic

A davant el Mallorca es trobarà amb un conjunt que ha completat una gran temporada i que només cercarà acomiadar el seu tècnic amb orgull i una victòria. Miroslav Djukic dirigirà el seu darrer matx com a entrenador del Valladolid a Son Moix, tal com va anunciar dijous. Sense objectius i amb un bon grapat de baixes (Javi Guerra, Balenziaga, Sereno, el mallorquí Lluís Sastre, Manucho i Neira), només cercaran la defensa de la seva dignitat, per la qual ha citat els jugadors del filial Quique, Jorge Pesca i Lolo.

La victòria seria l'inici d'un miracle en el qual s'hauran de sumar tres variables més. Si no, el descens suposarà un punt a part en la història vermella: 16 anys que acabaran amb un tragèdia o que continuaran amb l'èxtasi del miracle.

stats