LA PLANTILLA BLAUGRANA
Esports 14/01/2012

A Madrid amb 15 jugadors

Fontàs es va trencar el lligament creuat anterior del genoll a Pamplona, i Pedro va patir una una elongació muscular. Cap del dos podrà ser a Madrid i Guardiola es queda amb 15 jugadors, però afirma que no fitxarà.

Albert Solé
3 min
A Madrid amb 15 jugadors

BARCELONAEl tòpic periodístic titularia: "La classificació per als quarts de final surt molt cara al Barça". Els de Guardiola van superar el tràmit de Pamplona però van perdre Andreu Fontàs per tres o quatre mesos, com a mínim, per un trencament del lligament creuat anterior del genoll dret en una acció defensiva, i Pedro per deu dies per una elongació al bíceps femoral de la cama esquerra. El cas de Pedro és poc important -li van fer proves així que van arribar ahir al migdia a Barcelona, i van descartar un trencament-, però suficient perquè es perdi els dos pròxims partits del Barça: el de demà de Lliga al Camp Nou contra el Betis i, el més important, el de dimecres al Santiago Bernabéu de l'anada dels quarts de final de la Copa del Rei. Això deixa Guardiola amb només 15 jugadors del primer equip com a mínim fins després del partit de Madrid: Keita és a la Copa d'Àfrica, Maxwell ha marxat al PSG i Villa i Afellay encara tardaran a recuperar-se de les lesions. Tot i que Guardiola aviat recuperarà Pedro i a principis de febrer tornarà Keita, les lesions de llarga durada converteixen una plantilla que ja era justa en escassa. Guardiola, però, en acabar el partit al Reyno de Navarra era molt clar.

"No fitxarem, confiem en el filial"

"A causa de la malastrugança que hem tingut aquest any amb les lesions, necessitarem molt la gent del filial. Que els del filial es vagin preparant i guanyant-se el lloc, perquè segurament els haurem de cridar. No m'agrada fitxar ningú al mercat d'hivern, i la cosa no està per fer despeses. Potser som agosarats, però confiem en la gent del filial", va deixar anar dijous a la nit el tècnic blaugrana. Aquest agosarament ha donat fins ara molt bons resultats, i Guardiola no vol canviar de filosofia. Primer perquè confia en la polivalència dels seus jugadors, i després perquè creu cegament en la teoria del "desplegable", és a dir, plantilla curta (21 jugadors) més el filial a prop per quan sigui necessari per cobrir qualsevol imprevist. Ara els imprevistos, però, s'han acumulat en poc temps, i el que havia de ser un recurs puntual haurà de ser una suplència per uns mesos que els pot obrir les portes del primer equip de bat a bat.

Cuenca, el primer

Amb la lesió d'Ibrahim Afellay, a finals de setembre, Guardiola va decidir no tocar res, però quan va caure Alexis per dos mesos va fer debutar un desconegut -per al gran públic- Isaac Cuenca. Però amb el trencament de tíbia de David Villa, Guardiola ja va anunciar que Cuenca es quedaria al primer equip fins al final de la temporada, i Cristian Tello ja pica amb força a la porta. Els següents havien de ser Jonathan dos Santos i Sergi Roberto, que, amb la marxa ja sabuda des de fa temps de Seydou Keita un mes aproximadament a la Copa d'Àfrica, s'hauran de repartir els minuts al mig del camp. Dijous a Pamplona a la Copa, el primer partit sense Keita, el mexicà es va quedar a Barcelona i hi va viatjar Sergi Roberto, que va ser titular els 90 minuts i a més va marcar el gol de la victòria. "Per desgràcia hi ha companys que s'estan lesionant i és una molt mala notícia, però també és una oportunitat per a nosaltres per ser aquí", va dir, conscient que aquest és el seu moment. I va afegir: "El Pep està demostrant que confia en mi i en tots els jugadors del planter, i ara li hem de demostrar que podem ser aquí amb ell i fer-ho tan bé com puguem".

La marxa imprevista de Maxwell a París permetrà que Montoya llueixi encara més: "El Barça té un molt bon lateral dret per al futur", deia dijous Guardiola, i fins i tot va fer enrojolar el de Viladecans. I la greu lesió de Fontàs donarà més minuts a Muniesa i Bartra al centre de la defensa del primer equip. Ara és quan Guardiola haurà de demostrar que el "desplegable" del filial és suficient per mantenir el nivell d'excel·lència mostrat fins ara.

stats