BÀSQUET: EUROLLIGA
Esports 08/04/2011

El Madrid completa la 'final four' més atípica

àlex Gozalbo
2 min

Una final four a Barcelona sense el Barcelona, però amb molts atractius. Les semifinals de l'Eurolliga van quedar ahir a la nit definides amb la classificació del Reial Madrid, que va eliminar el Power Electronics València (66-58) en el cinquè partit de la sèrie. L'equip blanc, entrenat per Lele Molin des de la dimissió d'Ettore Messina, buscarà un títol que no guanya des de l'any 1995. Els altres tres equips participants seran el Panathinaikòs, el Montepaschi Siena i el Maccabi Electra Tel Aviv.

La final four , que se celebrarà el divendres 6 i el diumenge 8 de maig, ha quedat marcada per la decisió de l'Eurolliga d'avançar l'horari de la final a les 16.30 hores, atenent la sol·licitud del Maccabi. El club israelià va explicar que, per la coincidència amb el Yom Hazikaron, no podria disputar el partit decisiu.

Ohad Greenwald, redactor del Walla! Sports , és un dels millors especialistes en bàsquet d'Israel. Al seu parer, la situació no s'ha explicat bé: "El primer que s'ha de dir és que el Yom Hazikaron no és un dia religiós sinó que és un moment per al record en el qual el país té presents els soldats caiguts i, en general, totes les víctimes dels atacs de terrorisme".

"Per als israelians, és la segona festa més important, després del Yom Kippur, ja que no és un dia només per als jueus. Tot Israel recorda els 23.000 soldats caiguts i les 4.000 víctimes del terrorisme", assegura Greenwald a l'ARA. "Aquestes xifres indiquen que cada família té almenys una connexió amb aquest dia, algun familiar o amic a qui recordar en aquesta sanguinària història", opina.

El periodista recorda que l'any 1991 el Maccabi, l'equip més representatiu del país, ja va jugar una semifinal de la final four contra el Barça durant el Yom Hazikaron. "Aquell gest va ser criticat per tothom i la reputació del club va quedar malmesa. Els gerents del Maccabi mai no oblidaran aquells dies i no han volgut repetir aquella errada", diu Greenwald.

Aquest estiu, quan l'Eurolliga va anunciar que la final four coincidia amb el Yom Hazikaron, el president del Maccabi Electra Tel Aviv, Shimon Mizrahi, va informar que l'equip, en cas de classificar-se, no podria participar a la final.

"L'Eurolliga s'ha equivocat"

Ara, una vegada realitzat el canvi d'horari, tothom critica que la solució no s'hagués pensat abans, quan el calendari s'estava discutint. El canvi no ha satisfet ningú. "Crec que l'Eurolliga s'ha equivocat canviant l'horari de la final quan falta menys d'un mes per a l'esdeveniment. Pot servir-li al Maccabi, però malmet la imatge de la competició. Per mi, els horaris, una vegada programats, haurien de ser sagrats. Altres equips podrien al·legar ara altres raons per canviar els partits", opina Greenwald.

"Si l'Eurolliga no hagués canviat l'horari de la final, el Maccabi no hauria viatjat a Barcelona. L'organització li hauria pogut donar la seva plaça al Regal Barça o al Caja Laboral, però el més important és que hauria enviat un missatge clar als equips participants: els horaris són sagrats", reconeix el redactor del Walla! Sports .

Segons Ohad Greenwald, "el problema més gran serà si el Maccabi acaba guanyant l'Eurolliga a Barcelona, ja que no hi podrà haver celebracions. Les ràdios emetran tota la nit música trista i les televisions no oferiran la seva programació habitual. Algú s'ho pot imaginar?"

stats