BÀSQUET
Esports 26/08/2011

L'última obsessió de la Xina són els jugadors de la NBA

àlex Gozalbo
2 min
L'estrella de la NBA, LeBron James, en una visita a Xangai per promocionar la marca esportiva que patrocina el jugador dels Miami Heat.

BarcelonaStephon Marbury, veterà jugador nord-americà que ha disputat dues edicions de l'All-Star de la NBA, va anunciar ahir que la temporada vinent jugarà a la Xina, on s'ha compromès amb els Beijing Ducks. El fitxatge del base, que ja té un any d'experiència a la lliga del país, no és un cas aïllat, ja que altres professionals, com ara Bonzi Wells, també s'han deixat seduir en els últims anys per sucoses ofertes procedents del país asiàtic.

Aprofitant el locaut (tancament patronal) de la NBA, els equips xinesos han augmentat la seva ambició i han fet ofertes a veritables estrelles de la lliga professional nord-americana, com és el cas de LeBron James i Kobe Bryant. Els diners no són cap problema.

L'entorn de l'escorta dels Lakers va haver de desmentir fa uns dies un acord amb el Shanxi Zhongyu. Segons l'oferta, Bryant hauria de començar a jugar amb l'equip del nord de la Xina al novembre, data de començament de la nova temporada.

El president del Shanxi Zhongyu, Wang Xingjiang, té clar que l'única manera d'elevar el nivell discret de la lliga i l'exigència dels jugadors xinesos és "fitxar grans estrelles estrangeres". El mandatari sap on són: als Estats Units.

L'Associació de Bàsquet de la Xina (CBA), en canvi, veu amb desconfiança aquests moviments i s'oposa al fitxatge de jugadors amb contracte en vigor procedents de la NBA.

Segons les raons exposades per la CBA, la prohibició de contractar qualsevol dels més de 100 jugadors amb contracte en vigor a la NBA respon a una sèrie de factors, com ara evitar que els jugadors "abandonin la competició quan es reobri la lliga nord-americana, la qual cosa perjudicaria la lliga xinesa".

Altres raons que han argumentat són "la dificultat de controlar aquests jugadors" i "la proximitat dels jocs de Londres 2012", per això des de la CBA volen promocionar més els jugadors nacionals, de manera que hi puguin fer un bon paper.

En el fons de la qüestió, doncs, darrere de la decisió s'hi amaguen raons que tenen a veure amb el sentiment nacional que la Xina vol reforçar i potenciar.

Dues fonts d'ingressos

Cada vegada són més els jugadors nord-americans que es miren seriosament les ofertes procedents de la Xina. Abans les rebutjaven, ara no. A més del que reben dels clubs, els professionals saben que el mercat asiàtic és clau per promocionar els seus productes, especialment les sabatilles esportives.

A Marbury, que té la seva pròpia marca de calçat, no li importa gaire el nivell de la lliga xinesa, que fins divuit anys després de la seva creació no va ser reconeguda per la FIBA. Al que el jugador aspira és a vendre més productes.

Ni ell, que la temporada passada va jugar al Shanxi Zhongyu Brave Dragon, ni la resta de nord-americans que tenen previst provar l'experiència, tenen el més mínim interès per adaptar-se a una cultura que no aspiren a entendre, però que els servirà per pagar els seus capricis.

stats