30/01/2013

L'ombra de la corrupció deixa a les fosques el projecte de Qatar

2 min
L'ombra de la corrupció deixa a les fosques el projecte de Qatar

BARCELONAEl 23 de novembre del 2010 l'aleshores president de la República Francesa, Nicolas Sarkozy, va organitzar un dinar al Palau de l'Elisi amb la presència del príncep de Qatar Tamim bin Hamad Al-Thani, el president de la UEFA, Michel Platini, i els propietaris del París Saint-Germain. Segons publicava a l'edició d'aquest dimarts la revista France Football , durant aquesta trobada Al-Thani es va comprometre a comprar el PSG i crear un canal de televisió a França per fer la competència a Canal+. A canvi, Al-Thani exigia que Platini fes campanya i votés a favor de la candidatura qatariana per organitzar el Mundial del 2022. Platini, que havia declarat públicament que donava suport a la candidatura dels Estats Units, va acabar votant per Qatar.

France Football ha revolucionat el món del futbol amb el dossier de setze pàgines publicat ahir sota el nom de Qatargate . El 2 de desembre del 2010 aquest estat va ser escollit per organitzar el Mundial de futbol del 2022. Segons la revista francesa, "semblava un senzill anunci, però en realitat s'estava validant un sistema mafiós". La revista afirma que disposa de proves i documents que publicarà de mica en mica, i ahir al seu editorial ja demanava que es faci un nou procés per escollir la seu del Mundial del 2022. El dossier també ataca les condicions laborals dels treballadors que construeixen els estadis d'aquesta cita esportiva o la voluntat de Qatar d'organitzar el Mundial durant l'hivern. Michel Platini ha reconegut que va ser present a la trobada de l'Elisi però ha negat els fets.

Villar i la RFEF, acusats

El dossier afecta molts noms importants del futbol mundial, com el president de la Federació Espanyola (RFEF), Ángel María Villar. Segons la revista, Villar acceptava votar a favor de la candidatura de Qatar per al Mundial del 2022 a canvi del vot qatarià en el procés de selecció de la seu del Mundial del 2018, quan Espanya proposava organitzar la cita de manera conjunta amb Portugal. Al final, Rússia va ser escollida per ser la seu d'aquesta cita. Villar, segons aquesta informació, també donava el seu vot a Qatar perquè aquest estat pagava una xifra de diners important a canvi d'organitzar un amistós de la selecció espanyola a Doha. El pròxim 6 de febrer Espanya jugarà amb l'Uruguai a Qatar, de fet.

Qatar és acusat a la informació de comprar vots amb diferents sistemes, com per exemple pagar projectes de desenvolupament del futbol en certs estats o organitzar la reunió anual de la Confederació Africana de Futbol, a canvi dels vots de les federacions locals. De fet, la revista alemanya Bild ja va publicar fa dues setmanes que la FIFA decidirà aviat si obre una investigació després de rebre uns informes de la comissió d'ètica de l'organisme on s'acusa Qatar de pagar 20 milions d'euros a canvi dels vots a diferents delegats, com ara el camerunès Issa Hayatou, el paraguaià Nicolás Leoz, l'argentí Julio Grondona i el guatemalenc Rafael Salguero. La FIFA va donar fa un any llibertat total a un antic investigador del govern nord-americà, Michael Garcia, per liderar les investigacions de la comissió d'ètica sobre la corrupció al futbol. Garcia treballa amb l'ajuda d'exexperts de l'FBI i la CIA i hauria destapat una xarxa de compra de vots amb diners i favors que pot provocar que Qatar no organitzi el Mundial del 2022.

stats