PRIMERA DIVISIÓ
Esports 14/04/2012

La Lliga "impossible" ja no ho és tant

Albert Solé
4 min
CONCENTRACIÓ I CELEBRACIÓ 
 1. Leo Messi remata una pilota en l'entrenament d'ahir.  2. Carles Puyol felicitat  pels seus companys pel seu  34è aniversari.

Després de guanyar al Vicente Calderón amb un gol de murri de Messi en l'últim minut, en plena eufòria, Pep Guardiola va assegurar amb rotunditat que aquesta Lliga era "impossible" que la guanyés el Barça. Aquelles paraules l'han perseguit durant moltes setmanes, i més després de cadascun dels empats del Madrid que li permetien retallar distàncies amb els blancs. El discurs de Guardiola ha anat variant, de la contundència d'aquell dia al Calderón, amb el Barça a 10 punts del Madrid, a les paraules d'ahir en la prèvia del partit contra el Llevant, ja només a 4 punts dels blancs: "Intentarem allargar tant com es pugui la competició. Si perdem contra el Llevant, perdrem les poques opcions que tenim". D'"impossible" a "les poques opcions que tenim".

Era obvi que, a falta de sis partits, amb quatre punts menys i amb un clàssic encara per disputar, aquell discurs apocalíptic ja no tenia sentit. I si l'objectiu era posar nerviós el Madrid i que li tremolessin les cames, ho ha aconseguit amb escreix. A més, de retruc, aquelles paraules van treure pressió als seus jugadors, que, per contradir-lo, han encadenat 10 victòries consecutives a la Lliga -des de la dura derrota a Pamplona- que els han permès fer possible el que semblava "impossible".

Per primer cop després de moltes jornades, el Reial Madrid tornarà a jugar abans (20 h) que el Barça (22 h). Els tres partits en què el Madrid s'ha deixat punts en aquest últim mes s'han jugat després que el Barça hagués guanyat el seu, cosa que acostuma a posar pressió al que juga després.

Pep Guardiola sap que és molt difícil que Mourinho torni a deixar-se punts al Bernabéu, i més contra l'Sporting de Javier Clemente, per això assegurava que si perden al camp del Llevant podrien dir definitivament adéu a la Lliga. El Barça sap que a l'estadi Ciutat de València no guanyarà el títol com altres vegades, però sí que el podria perdre. Els blaugranes han visitat només sis vegades l'estadi del Llevant en tota la història, i en dues hi han guanyat i celebrat una Lliga, la passada (2010-2011) i la primera de Rijkaard (2004-2005).

La jornada prèvia al clàssic

Avui només es juguen dos partits de la jornada 34 de Lliga, el del Barça al camp del Llevant i el del Madrid a casa contra l'Sporting, els últims abans del clàssic al Camp Nou. Si Barça i Madrid guanyen avui els seus partits, Mourinho arribarà a Barcelona amb 4 punts més, per tant, passi el que passi, els blancs sortiran líders del Camp Nou amb quatre jornades encara per disputar.

El fet de ser l'última jornada abans del Barça-Madrid fa que agafi molta importància quins jugadors estan amenaçats de sanció amb quatre targetes grogues. José Mourinho només té un jugador a una targeta de la sanció, Cristiano Ronaldo -tot i que fa 12 jornades que juga amb 4 targetes i encara no ha vist la cinquena-, mentre que Guardiola en té tres, Víctor Valdés, Alexis Sánchez i Seydou Keita, tot i que el malià no ha entrat a la convocatòria per unes molèsties musculars. Així, només el porter de Gavà i el xilè, si juguen i veuen una targeta groga, es perdrien el partit contra el Madrid -si els expulsessin també, esclar-. Sobre aquest fet, Guardiola no pensa fer l'alineació contra el Llevant pensant en aquesta situació: "Si Víctor Valdés veu una groga, jugarà Pinto. No passa res". Clar i català. De fet, des que Guardiola és entrenador mai ha fet alineacions pensant en això, i quan Gerard Piqué va forçar una cinquena groga dos partits abans del clàssic de la primera volta, el tècnic l'hi va recriminar públicament.

Tornen Piqué, Alves i Cesc

La baixa de Keita, amb problemes musculars, s'afegeix a les de David Villa i Andreu Fontàs. Ibrahim Afellay ha rebut l'alta mèdica aquesta setmana, però encara no ha entrat a la convocatòria. Les novetats de la llista de Guardiola respecte al partit contra el Getafe són el retorn de Cesc, un cop complerta la sanció, i els de Piqué i Alves, ja recuperats de les seves lesions musculars.

D'aquesta manera, amb les tres baixes i Afellay descartat perquè encara li falta ritme, el Barça viatja aquest matí cap a València amb 18 jugadors a la convocatòria: els 16 disponibles del primer equip més Tello i Montoya, que van ser els únics del filial que es van entrenar ahir sota les ordres de Guardiola.

El rival del Barça aquest vespre a València serà el sorprenent Llevant, que després d'anys lluitant sempre per no baixar a Segona, aquesta temporada s'ha plantat al tram final de la Lliga lluitant per una plaça europea, inclosa la de Champions. Per a aquest partit el tècnic Juan Ignacio Martínez no té cap baixa, però té tres jugadors amb molèsties: el defensa Javi Venta, el veterà migcampista Farinós i el davanter centre i l'home gol d'aquest Llevant, Koné. L'entrenador granota va parlar ahir del tema de moda cada cop que el Barça juga un partit lluny del Camp Nou, l'estat de la gespa, i va assegurar que avui a les 10 del vespre la gespa del Ciutat de València estarà tallada i ben regada.

Iniesta: 54 partits invicte

Si Andrés Iniesta juga aquest vespre disputarà el partit número 400 amb la samarreta del Barça i entrarà a l'Olimp dels jugadors històrics del club. I en els 54 últims partits de Lliga que ha disputat, el migcampista manxec no coneix la derrota. L'últim dia que el Barça va perdre amb Iniesta sobre el camp va ser el del 0-2 de l'Hèrcules de la temporada passada. No va jugar a Pamplona (3-2), a Getafe (1-0) ni a Anoeta l'any passat (2-1).

stats