ECONOMIA BLAUGRANA
Esports 15/09/2011

Reforma constitucional al Barça

El Barça proposarà que la reforma dels estatuts inclogui tres punts: la limitació de la capacitat d'endeutament, la prohibició de tancar els comptes amb pèrdues i una reserva patrimonial obligatòria.

Albert Solé
3 min
Limitar el deute i evitar les pèrdues

Barcelona.El Barça de Sandro Rosell vol posar ordre en els comptes del club pensant que el Barça ha de seguir sent durant molts anys més un dels millors clubs del món. Per aconseguir-ho han de començar per reduir dràsticament el deute acumulat actual (364 milions) i situar-lo a uns nivells acceptables, i a partir d'aquí mirar d'evitar que cap junta directiva futura torni a endeutar al Barça fins aquest punt. Javier Faus, vicepresident econòmic del Barça, va explicar ahir que el club proposarà incloure en la futura reforma dels estatuts del club -en la qual ja hi està treballant una comissió- tres canvis que pretenen imposar l'austeritat "per llei". Aquesta reforma es votaria en una assemblea extraordinària convocada exclusivament per aquest tema, i la idea del club és que es pugui fer durant aquesta temporada, tot i que encara no té data.

El primer punt que es vol afegir en els nous estatuts és el de limitar l'endeutament global del club. Actualment el deute acumulat és de 364 milions d'euros -la temporada 09/10 era de 430-, mentre que els diners que té a caixa per gastar -el resultat brut d'explotació- és de 66 milions, sis vegades més, cosa que en termes econòmics és pràcticament inassumible. La reforma que proposarà el club dirà que aquesta proporció entre diners a caixa i deute no ha de ser més del doble, i que el deute no superi els 250 milions, tot i que encara s'ha de definir exactament aquest punt.

La segona proposta serà la de prohibir les pèrdues. És a dir, que els estatuts no permetin que una junta directiva del Barça pugui tancar els comptes d'una temporada amb números negatius. Segons Javier Faus, pot ser que sigui així, o bé que si un any hi ha pèrdues, el següent s'hagi d'equilibrar immediatament. L'objectiu d'aquesta proposta és complir amb l'obligació de la UEFA en l'anomenat fair play econòmic, que obliga els clubs europeus des de la temporada passada a tenir els comptes sanejats en períodes de tres anys -el Barça ha començat aquest trienni amb 9 milions de pèrdues, que haurà de compensar en els dos següents.

Com la reforma de la Constitució

Curiosament, aquest pas tan important que vol fer el Barça arriba pocs dies després que l'Estat s'hagi vist obligat a reformar la Constitució pel mateix motiu, limitar el dèficit estructural que perjudicava l'estabilitat financera del país. En el cas del govern espanyol ho ha hagut de fer perquè França i Alemanya hi han obligat tots els estats de la Unió Europea, mentre que el Barça s'autoimposa aquesta austeritat, però també en part forçat perquè la UEFA exigeix a partir d'ara que els clubs europeus han de ser solvents econòmicament.

El tercer punt que vol afegir la junta directiva actual als nous estatuts és l'obligació de fer una reserva d'una partida de diners del pressupost anual exclusivament per a inversions patrimonials. Javier Faus explicava ahir que el Barça hauria de fer unes inversions urgents com la construcció d'un nou Palau Blaugrana -per obligació de l'Eurolliga-, la reforma del Camp Nou per posar-la al nivell dels grans estadis europeus actuals i la construcció de l'Espai Barça -una promesa electoral-. "Tot això costaria uns 300 milions, i fins que el deute del club no estigui a uns nivells acceptables no podem assumir aquesta inversió". Per a la construcció del Palau el Barça pensa en una empresa que subvencioni el cost i a canvi es quedi la concessió i l'explotació de la instal·lació durant 20 o 25 anys. De totes maneres, el Barça proposa que un mínim d'un 3% dels ingressos de cada any es guardin i s'acumulin, i que només es puguin utilitzar per a inversions patrimonials a les Corts i no fora de Barcelona.

Aquest any Qatar no es toca

El 24 de setembre els assembleistes votaran si ratifiquen o no l'acord amb Qatar Sports Investment pel patrocini de Fundació Qatar, però Javier Faus va recordar ahir que si el resultat és negatiu, aquesta temporada ja no es poden canviar les samarretes i no canviaria res. "Si això passa no tenim un pla B, però tindrem un any sencer per pensar què fem". I afegia: "Sense aquests 30 milions d'euros anuals el model actual del Barça cruixiria, ja que el que és innegociable és que el Barça no pot perdre diners; ara, el Barça seguiria sent el Barça com ho ha sigut durant més de 100 anys".

stats