LLIGA DE CAMPIONS
Esports 16/03/2012

L'hora de saber el camí cap a Munic

El Barça viurà avui el sorteig dels quarts de final de la Lliga de Campions, amb set possibles rivals de set lligues diferents. Avui també quedarà clar el possible encreuament de les semifinals.

Toni Padilla
3 min

BARCELONA.Com ja sol ser tradició, la seu de la UEFA de Nyon acull el sorteig amb què es decideix tot el quadre de la Lliga de Campions fins a la final. Un sorteig que, com sempre, es fa el primer divendres posterior als partits de tornada dels vuitens de final. A partir de les 11.45 h, doncs, el Barça sabrà el rival dels quarts de final i també el possible adversari de les semifinals. Així, les cartes quedaran destapades sobre la taula per saber quin camí cal seguir fins a la final de l'Allianz Arena de Munic. Un camí que inclourà, tard o d'hora, un possible enfrontament amb el Madrid. Ja sigui directament als quarts o a la final.

I tot perquè aquest sorteig serà obert, és a dir, que els dos únics clubs que comparteixen lliga, el Barça i el Madrid, poden quedar emparellats per a uns quarts de final que es jugaran el 27 i el 28 de març (anada) i el 3 i 4 d'abril (tornada). Els possibles emparellaments de semifinals també seran determinats avui, unes semifinals que es juguen el 17 i 18 i el 24 i 25 d'abril. Aquest sorteig fins i tot decideix un aspecte anecdòtic: quin club serà considerat local a la final del dia 19 a la capital bavaresa. El secretari general de la UEFA, Gianni Infantino, serà el mestre de cerimònies, acompanyat de l'ambaixador de la final, l'exjugador Paul Breitner.

Des de l'arribada de Guardiola el Barça sempre ha jugat els quarts de final (l'última absència blaugrana va ser el 2007, després de caure als vuitens amb el Liverpool), cosa que ha convertit l'equip en el rival a batre: és el vigent campió i el club que lidera el rànquing de punts que fa la UEFA. Si la presència del Barça és una tradició, la composició del sorteig d'avui no ho és. En les últimes temporades la Champions ha vist com el domini angles es fon i dóna pas a una competició en què clubs de diferents estats tenen més protagonisme.

El 2009, per exemple, quan el Barça va guanyar la seva primera Lliga de Campions amb Guardiola, quatre clubs anglesos van jugar els quarts de final. Una fase en què els vuit equips representaven cinc lligues diferents. Any rera any els equips anglesos han perdut pes: el 2010 eren tres als quarts de final, el 2011 dos i, finalment, enguany el Chelsea s'ha quedat sol. El buit dels anglesos l'ha omplert la varietat, i avui el Barça es troba que els set possibles rivals representen set lligues diferents: la lliga espanyola (Madrid), la Premier (Chelsea), la Serie A (Milan), la Bundesliga (Bayern), la Ligue 1 (Olympique de Marsella), la Liga Zon Sagres de Portugal (Benfica) i la xipriota, amb el sorprenent Apoel de Nicòsia.

El rival que tothom vol evitar

Franz Beckenbauer, que va ser president del Bayern, ha expressat obertament el que pensen la major part de representants dels clubs que avui seran al bombo de Nyon: "El Barça i el Madrid són els clars favorits; en funció del sorteig podrien ser els dos finalistes". En la història de la Champions en tres ocasions la final ha estat jugada per equips de la mateixa lliga (Madrid-València el 2000, Milan-Juventus el 2003 i Manchester United-Chelsea el 2008).

Curiosament, els rivals en teoria més forts ja han estat eliminats pel Barça en les últimes temporades, amb Guardiola de tècnic: el Madrid i el Chelsea a les semifinals i el Bayern als quarts. En canvi, amb l'Olympique de Marsella i l'Apoel els blaugranes no s'hi han enfrontat mai. El Milan ja va ser rival dels blaugranes en la fase de grups, amb triomf català a San Siro i empat al Camp Nou.

stats