TENNIS
Esports 10/06/2013

L'home dels rècords torna a apuntar al número 1

Nadal vol recuperar el tron del tennis mundial després del vuitè Roland Garros. El seu entrenador el veu en condicions de fer-ho

M. R.
4 min

Palma.Molt difícilment es tornarà a veure a les pistes de tennis del món un jugador que s'assembli un poc a Rafel Nadal. El manacorí polvoritzà ahir un nou rècord per deixar clar que a 27 anys els seus límits encara són desconeguts. Ha acumulat vuit títols a París: des del primer que va aconseguir el 2005, només la derrota contra Robin Soderling l'any 2009 va interrompre el seu idil·li parisenc. Ahir, David Ferrer va ser una joguina a les seves mans a la Philippe Chatrier. En cap moment no va poder contrarestar l'huracà que ha aconseguit tornar a ser, després de passar set mesos allunyat de les pistes per una lesió al genoll que el portava pel camí de l'amargura. Ara, el dolor ha desaparegut i només queda la satisfacció de la feina ben feta i el convenciment que cal continuar treballant per continuar millorant el seu tennis, tal com va explicar Nadal després de conquerir el seu vuitè títol de Roland Garros.

"Si creus que no pots millorar, no saps res de la vida", perquè "es pot millorar sempre, i en tennis també. Això no significa que guanyis més. Guanyar o perdre depèn de diferents factors, com la mentalitat, la sort...", va comentar el manacorí, segons recollí l'agència Efe.

"Els 17 Grand Slams són a anys llum, a dia d'avui", va afegir el tercer tennista amb més títols en els quatre grans tornejos, després del suís Roger Federer (17) i del nord-americà Pete Sampras (14). A més, va subratllar que la seva motivació no és atresorar un rècord en particular, sinó "intentar millorar cada moment, jugar amb tota la passió que tingui, gaudir d'aquests moments i de la competició".

"La motivació és estimar l'esport, valorar-lo i gaudir del que un fa", va indicar el jugador amb més partits guanyats en la història de Roland Garros. El manacorí va dir que, després de set mesos fora de les pistes, aspira a recuperar el número 1 del món, encara que no és el seu objectiu principal. "He estat el millor de l'any, és un avantatge, però he de sumar molts punts si vull ser número 1 a final de la temporada", digué.

"El títol més especial"

Així és el manacorí. No mira les xifres, les estadístiques ni els rècords. Només cerca la millor manera de preparar-se per continuar gaudint del seu joc predilecte. Si d'aquesta manera pot ser el número 1, fantàstic. Si no, continua gaudint d'una posició privilegiada que ha aconseguit a còpica d'un esforç i una tenacitat molt difícils d'observar en un món de l'esport cada vegada més inclinat cap als focus de l'espectacle i les estores de la frivolitat.

Un dels culpables principals d'aquest geni és Toni Nadal, que després de la gesta del seu nebot va oblidar la modèstia habitual que acompanya les seves paraules per tornar a apuntar al capdamunt del rànquing de l'ATP. "Ara el nostre objectiu és més alt i podem pensar en la part més alta del rànquing", va reconèixer Toni Nadal.

L'entrenador del tennista, que ara ja competeix amb les llegendes per convertir-se en el millor jugador de la història, va indicar que el que ha aconseguit Nadal és "inimaginable" després de la llarga lesió.

"Cada torneig és especial, però aquest és diferent, perquè estàvem més enfora que mai de guanyar-lo fa uns mesos. Abans d'Acapulco, estàvem molt enfora d'imaginar que podíem guanyar la copa. Per això, juntament amb el primer que guanyàrem, és el més especial", va afirmar.

Registres de llegenda

Tot just acabar el partit davant David Ferrer, Nadal va donar les gràcies pel suport que havia rebut durant els mesos en què el genoll va fer perillar l'augment d'uns registres que ja formen part del mite que ha construït. A París va estar acompanyat de pràcticament tota la seva família, el pilar sobre el qual se sustena el seu geni. La seva al·lota, Xisca Perelló; el seu pare, Sebastià Nadal; la seva mare, Aina Maria Parera; la seva germana, Isabel Nadal, i el seu oncle Miquel Àngel Nadal l'acompanyaren. El president del Govern, José Ramón Bauzá, tampoc no es volgué perdre ahir aquest nou capítol de la carrera de Nadal.

Una carrera en la quals els seus registres brillen amb força. Ahir va inscriure el seu nom en un capítol que mai abans ningú no havia començat a escriure amb el vuitè títol de Roland Garros. A París, ja no queda ningú que hagi guanyat més pics que el manacorí. És el jugador que més victòries hi ha aconseguit (59 i una derrota), i ha superat l'argentí Guillermo Vilas i el suís Roger Federer, ambdós amb 58. En la terra batuda, superfície en la qual en l'actualitat és el monarca absolut, només és a quatre títols d'agafar Vilas, que en suma 46.

Tot i que els seus registres són estrastofèrics, Roger Federer encara el supera en diferents capítols. El suís és el tennista més jove a obtenir 12 títols de Grand Slam. Ho va fer quan tenia 26 anys i 32 dies, mentre que Nadal els assolí a 27 anys i 6 dies. Pete Sampras els sumà a 27 anys i 326 dies. A més, Federer és el jugador que ha arribat a més finals de Grand Slam. Les seves 24 aparicions en el darrer partit competeixen amb les 17 de Nadal i el converteixen en un mite. La motivació és continuar millorant, continuar polvoritzant rècords.

stats