DAKAR 2011
Esports 10/01/2011

L'exigent i dur desert d'Atacama dictarà sentència

Després de més d'una setmana de competició i d'haver superat el dia de descans, la caravana del Dakar s'enfronta avui a la primera de les tres etapes més decisives: l'exigent desert d'Atacama en estat pur.

Nuria García
2 min
El pilot d'Avià Marc Coma encapçala la general després de set etapes a set minuts del segon, l'actual campió, Cyril Despres.

BarcelonaTothom sap que el Dakar és la prova del món del motor més dura i exigent. La preparació física que han de tenir els pilots que hi participen ha de ser molt bona, i només els escollits, els millors, els més resistents, arriben al final. Per a molts dels participants, acabar el Dakar és l'objectiu, l'únic premi que esperen. Des de fa tres anys, el Dakar es va traslladar de l'Àfrica a l'Argentina i Xile per ser més segur, però l'exigència i la duresa de la prova han anat creixent amb el pas de les edicions a Amèrica del Sud. És cert que les noves tecnologies fan que les curses actuals no tinguin punt de comparació amb les que es disputaven fa anys, quan els pilots només es guiaven amb el seu instint i unes notes escrites a mà, però any rere any els organitzadors se les empesquen totes per fer la cursa cada cop més exigent.

Exigent fins al punt que aquest any han decidit, a mitja cursa, fer marxa enrere i retallar una etapa, la de diumenge, la més llarga de totes, després de les queixes dels pilots. I més en veure que alguns participants es van quedar a dormir al mig del desert en comptes d'arribar al bivac a l'etapa de divendres -perquè els va caure la nit a sobre- i van emprar la jornada de descans de dissabte per acabar amb més calma els quilòmetres d'enllaç. "El camí de tornada a Buenos Aires s'anuncia temible, amb quatre etapes on estan reunides totes les dificultats imaginables del desert d'Atacama". El director esportiu del Dakar, David Castrera, un dels encarregats de decidir el traçat per on passa la caravana, ja avisava abans de començar.

Atacama en estat pur

Després de la jornada de descans, ahir es va reprendre la marxa. El xilè Francisco Chaleco López es va endur l'etapa en la categoria de motos i el català Marc Coma va ser tercer i segueix encapçalant la general, a 7 minuts i 24 segons de Cyril Despres, segon. En cotxes, Carlos Sainz segueix líder tot i que ahir va acabar segon, per darrere del seu company d'equip, Nasser Al-Attiyah.

L'etapa d'avui, amb una especial de 508 quilòmetres, serà una de les tres que dictaran sentència, una de les que marcaran els pocs minuts o segons de diferència que decidiran qui puja al podi de Buenos Aires i qui arriba al final i qui es queda pel camí. El desert xilè d'Atacama, amb les seves dunes, és així: exigent.

Avui els pilots sortiran d'Antofagasta per arribar a Copiapó, on demà s'enfrontaran a la que serà l'etapa més complicada del Dakar, en què tindran com a inseparables companyes de viatge les dunes. Dimecres, la caravana tornarà a trepitjar l'Argentina després de set dies a Xile, creuarà la serralada dels Andes i arribarà a Fiambalá. Seran jornades amb molt a perdre si no s'està 100% concentrat. El pilot d'Avià Marc Coma en motos i el madrileny Carlos Sainz en cotxes arriben amb un petit avantatge. Serà suficient?

stats