EL GUAJE ES VA FORMAR A L'SPORTING
Esports 12/02/2011

L'etern retorn del Quini del segle XXI al Molinón

Toni Padilla
3 min
Mourinho, Guardiola

BarcelonaUn dels grans mèrits del futbol asturià és haver aconseguit mantenir una forta tradició lligada als seus clubs, sobretot a l'Sporting de Gijón i a l'Oviedo, clubs que articulen una rivalitat centenària que reflecteix la històrica relació entre aquestes dues ciutats. Els dos clubs es barallen per atreure els joves talents que sorgeixen de totes les poblacions asturianes, i tenen aficionats repartits pel territori. Però és difícil trobar algú que no prengui partit: Sporting o Real Oviedo.

A casa dels Villa, la resposta era l'Oviedo. El pare del davanter del Barça, miner, i fill d'una terra de miners, era aficionat de l'equip blau, actualment a Segona B, afectat per una greu crisi econòmica. Mel Villa, el pare, somiava que el seu fill fos fitxat per l'Oviedo, i ja que el tenia fent molts gols al Langreo, el va portar a aquest club perquè li fessin una prova. Però l'Oviedo va rebutjar aquell nano perquè era massa baix i prim. Greu error.

Uns mesos més tard, l'Sporting es va fixar en aquell nano que feia tants gols amb el Langreo i el va fitxar. Mel Villa es va haver d'acostumar a veure el seu fill vestit de blanc i de vermell. Avui, Villa torna a El Molinón per primer cop des que juga amb el Barça convertit en un dels millors jugadors del món. Ara, al cor, sempre hi porta l'Sporting.

Fer un gol al club que estimes

Coses del futbol, un fill d'un aficionat de l'Oviedo va fer callar l'afició blava en un dels darrers derbis jugats pels dos clubs, el 2002, a Segona. Com va fer Raúl al Camp Nou, va mirar l'afició de l'Oviedo després de marcar amb el dit sobre els llavis. Villa no ha amagat mai que per damunt de tot és un aficionat de l'Sporting i que li agradaria acabar la seva carrera a Gijón. A més, quan s'ha vist obligat a fer-li algun gol, com va fer amb el València, no els ha celebrat. A Gijón, doncs, Villa sempre hi és benvingut. I amb Manolo Preciado atacat per Mourinho, avui el Barça no rebrà a Gijón una rebuda tan hostil com altres vegades.

L'apreci a Preciado

Manolo Preciado serà un dels altres grans protagonistes del partit. El tècnic de l'Sporting sempre s'ha desfet en elogis quan toca parlar de Pep Guardiola, i el tècnic de Santpedor pensa el mateix d'un entrenador que fa poc semblava destinat a quedar-se sense càrrec, i ara ha aconseguit sortir del pou.

Malgrat que Preciado mai va entrenar Villa, el davanter de Tuilla admet que sent predilecció per un home, Preciado, que s'ha fet tot solet un lloc a Primera Divisió amb esforç i treball: "Mai he amagat els sentiments que tinc per l'Sporting. Fa unes quantes setmanes estava preocupat per ells, sobretot per Preciado, per qui tinc una estimació enorme", admetia Villa no fa gaire. I Preciado aquests dies no s'ha estat de tornar a lloar el Barça, Guardiola, i un David Villa que considera que és "un exemple de noi que treballa molt per arribar on és". I afegeix: "És un exemple per a tothom. Ara quan tenim nois que ho fan bé al nostre futbol base els podem dir: si treballes molt, potser seràs com el Villa, i guanyaràs un Mundial i et fitxarà el millor club del món".

En total, David Villa va ser cinc anys a l'Sporting. Hi va arribar als 17 anys per passar a formar part del juvenil, i poc després ja va començar a ser als entrenaments del primer equip. La temporada 2001/02, amb l'Sporting a Segona, va passar definitivament al primer equip, on va jugar fins al 2003, quan el Saragossa el va fitxar. Aquests cinc anys, però, van marcar profundament el davanter, que curiosament, gairebé sempre que s'ha vist les cares amb el seu exequip ha marcat: quatre partits, quatre gols. "Normalment, tinc sort contra l'Sporting. I, de fet, ja va bé que li faci gols, perquè això vol dir que l'Sporting està a Primera". I, després d'haver tastat en primera persona com és de complicat jugar a Segona, Villa és feliç si li toca jugar a El Molinón com a adversari.

stats