SEGONA DIVISIÓ
Esports 24/03/2013

L'estadi on s'han vist partits de Tercera i de competició europea

El Sabadell celebra avui els 1.000 partits a la Nova Creu Alta

Toni Padilla
2 min
La Nova Creu Alta de Sabadell, plena de gom a gom durant el triomf del Sabadell davant el Reial Madrid del 1970.

SabadellPossiblement el partit amb més aficionats a la graderia de la Nova Creu Alta va ser el del 19 de juny del 1987. Aquell dia la directiva del Sabadell va permetre l'entrada de més aficionats dels que oficialment hi cabien. Avis, joves i nens van aplegar-se on van poder. Sobre les tanques publicitàries, a les torres de llum, a les escales. El Sabadell jugava a Primera però patia per no baixar. I aquell dia es veia obligat a tornar a jugar el partit guanyat contra l'Osasuna mesos abans, ja que el club navarrès va impugnar el partit per la suposada alineació incorrecta de dos estrangers fitxats durant el mercat d'hivern, Brylle i April. El Sabadell, amb un gol antològic de Joan Barbarà i un segon d'Adriano, es va imposar per 2-1 i pocs dies després va assolir la permanència a Cadis.

El triomf en el partit de la repetició del 1987 ocupa un lloc destacat en l'imaginari col·lectiu de l'afició del Sabadell, una afició que avui celebra els 1.000 partits jugats al seu estadi de la Nova Creu Alta. 999 partits en un estadi que ha viscut duels dels Jocs Olímpics, de la selecció catalana, finals de la Copa Catalunya o un partit de la competició europea, aquell Sabadell-Bruges (2-0) del 1969. Avui, davant el Las Palmas (19 h / Esport3), el Sabadell viurà un dia de festa popular per celebrar aquesta efemèride que es va encarregar de descobrir el soci Miguel Ángel Rodríguez.

Somiant a tornar a Primera -l'últim partit del Sabadell a la Nova Creu Alta a Primera va ser un triomf contra el València el 17 de maig del 1988-, el club arlequinat ha organitzat una festa per treure pit del seu passat, especialment d'aquells anys entre 1969 i 1971, quan el Madrid i el Barça van ser derrotats a terres vallesanes. "El partit contra el Reial Madrid va ser memorable. L'estadi ple del tot", recorda sobre el triomf per 3-0 del 1970 l'uruguaià Mario Rolando Pini, un jugador dels anys 60 i 70 que encara viu a Sabadell.

La Nova Creu Alta va ser inaugurada el 20 d'agost del 1967 amb un triomf sobre el Barça (1-0), quan la ciutat era un referent industrial pel pes del tèxtil i era considerada una de les capitals esportives de Catalunya i Espanya, gràcies a la feina del Club Natació Sabadell i el Centre d'Esports Sabadell. Aquells anys el Sabadell va arribar a ser quart a Primera, però no tornaria a l'elit fins al 1986, amb l'ascens després de derrotar per 2-0 l'Atlètic Madrileny davant més de 20.000 persones. "Va ser un somni fet realitat. Pujar a Primera, i fer-ho a casa", recorda Lino Gutiérrez, jugador del Sabadell durant 18 anys i sabadellenc. Lino també va viure la famosa remuntada davant el Madrid de Butragueño i Hugo Sánchez (triomf 3-2 quan es perdia 0-2) en un partit de Copa del Rei del 14 de gener del 1988. Un dels moments més recordats del segon estadi en actiu amb més partits jugats de Primera de Catalunya.

stats