Esports 02/02/2013

L'esprint més curt de Mireia Belmonte

Després d'estar sis mesos sense equip i sense poder-se entrenar com cal, Mireia Belmonte té només dos mesos per posar-se en forma. A finals de març ha de fer les mínimes per ser al Mundial.

Albert Solé
3 min
MÀXIMA CONCENTRACIÓ 
 Belmonte, a la piscina del CN Sabadell a Can Llong, està centrada al 100% per ser al Mundial.

BARCELONA.Un cop confirmada l'absència d'Andrea Fuentes en el Mundial de Natació de Barcelona d'aquest estiu en la prova de natació sincronitzada, la presència de Mireia Belmonte s'ha convertit en una prioritat per a l'organització de l'esdeveniment. Si la nedadora badalonina tampoc hi fos, en el seu cas, per no fer la marca mínima per classificar-s'hi, el Mundial que se celebra a Catalunya del 19 de juliol al 4 d'agost haurà perdut les seves dues estrelles, les dues medallistes olímpiques per partida doble a Londres. Mireia Belmonte, però, des del 16 de gener s'ha posat les piles per no perdre's aquesta cita, després de quasi sis mesos sense entrenar-se com cal, i és conscient que no té marge d'error. Ja té equip, l'UCAM Múrcia, i torna a entrenar-se amb l'home que la va fer triomfar als Jocs de Londres, Fred Vergnoux, a Sabadell. En dos mesos s'ha de posar prou en forma per aconseguir la marca mínima per classificar-se per al Mundial, quan les seves competidores es preparen des del setembre.

A finals de març es disputa el Campionat d'Espanya Open a Pontevedra (del 21 al 24 de març), la cita en què tots els nedadors espanyols han de fer els temps per ser a Barcelona 2013, i no hi haurà cap altra oportunitat. És una cita que Belmonte té marcada en vermell al calendari i hi està posant els cinc sentits.

Des d'ahir a Sierra Nevada

Mireia Belmonte està des d'ahir concentrada en alçada al Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sierra Nevada (Granada) amb el seu entrenador, Fred Vergnoux, i una part de l'equip espanyol de natació absolut, entre els quals hi ha els seus companys d'entrenament Aschwin Wildeboer, Judit Ignacio i Clàudia Dasca. Aquestes concentracions en alçada (2.320 metres) formen part habitual de la preparació per a una gran competició per oxigenar la sang dels esportistes. Està previst que s'hi estiguin fins al 24 de febrer, tot i que Belmonte i els altres companys que s'entrenen amb Vergnoux, baixin a Sabadell el 16 i el 17 de febrer per competir en el VII Trofeu CN Sabadell, que forma part del circuit català de natació. Aquesta prova no tindria gaire importància en el calendari de Belmonte d'un any qualsevol, però sí d'aquest. Aquest trofeu serà el primer en què competirà aquesta temporada, ja que des dels Jocs a principis d'agost només s'ha entrenat, i no amb regularitat, i no ha competit perquè no tenia equip ni llicència. Serà el moment de posar-se a prova i comprovar si el primer mes d'entrenaments amb Vergnoux van pel bon camí, i si arribarà a temps per fer les mínimes a Pontevedra a finals de març.

Les marques que donaran accés al Mundial encara no s'han fet públiques, però el més normal és que els nedadors d'elit com Belmonte ja les coneguin. El nou seleccionador absolut, José Antonio del Castillo, entrenador del CAR de Sant Cugat, és l'encarregat de triar les marques mínimes i es desconeix quin criteri seguirà, però l'anterior seleccionador, Luis Villanueva, acostumava a agafar de referència els temps de les finals del Mundial anterior, o dels últims Jocs Olímpics. Del Castillo coneix molt bé Belmonte, ja que en l'impàs entre Londres i el seu retorn a Sabadell, s'ha entrenat sota les seves ordres al CAR en diferents fases.

Enric Bertran, clau

El president de la Federació Catalana de Natació ha tingut un paper molt important perquè Mireia Belmonte hagi trobat una solució per poder entrenar-se en condicions per preparar-se. Enric Bertran, juntament amb altres responsables del món de l'esport, com Ivan Tibau, secretari general de l'Esport de la Generalitat, s'ha posat al costat de Belmonte per donar-li tot el que demanava: "La Mireia s'estava entrenant al CAR i ens va demanar que volia anar a Niça a entrenar-se, on hi havia un grup amb altres medallistes olímpics, i entre tots vam aconseguir que hi pogués anar". L'aventura francesa va durar poc, i Bertran hi va tornar a intervenir: "Quan torna de Niça ella ens diu que vol tornar a entrenar-se amb el Fred, i fem tot el possible perquè torni. El Fred és l'home que l'ha fet triomfar, i la natació és un dels esports en què la relació entre nedador i entrenador és més estreta i important". Per aquest motiu, el president de la Federació Catalana es mostra satisfet amb la solució final: "L'important del final de la història és que la Mireia és catalana i s'entrena amb un club català i amb l'entrenador que ella volia. No hem intervingut en l'acord amb l'UCAM, però si no podia tenir fitxa amb el CN Sabadell, perquè ells no volien, no s'hauria entès que nedés per un altre club català mentre s'entrenava a Sabadell". Bertran assegura que la Mireia és plenament conscient de l'esforç que ha fet molta gent per fer-la feliç, i expressa un desig final: "Esperem el millor d'ella al Mundial, i esperem que no fem tard".

stats