BARÇA
Esports 12/06/2013

Laporta s'apunta a la partida de Rosell

L'expresident assenyala Tito com a "simple espectador" de les decisions esportives i diu que està preparat per tornar al Barça

Albert Llimós
4 min

Barcelona.És una carrera de fons que alguns creuen que es convertirà en un esprint. De moment, però, mentre tornen a sonar els eterns tambors de guerra del barcelonisme, l'horitzó se situa prou lluny, l'any 2016.

Joan Laporta va ressituar ahir la seva figura dins d'aquest complex panorama de futur i va anunciar que està llest per tornar a lluitar per ser president del Barça. "Estic preparat, em sento preparat. Cada dia tinc més il·lusió per tornar-ho a ser [president]. Tinc un equip en el qual confio. Una cosa molt important és la il·lusió, i en torno a tenir", va dir. Amb la seva aparició -prèvia al balanç de la temporada que ha de fer demà Sandro Rosell-, Laporta intentava marcar l'agenda i els tempos del discurs blaugrana. Mentre l'expresident parlava i exhibia el seu domini de l'escena, el club refusava la dialèctica directa. Això sí, quan Laporta va mencionar Tito Vilanova, el club va estar temptat de fer un pas endavant. Al final, es van mossegar la llengua i van optar pel silenci. La junta no contestava amb paraules, ho feia amb fets.

Sense el cos a cos

Pocs minuts després que Joan Laporta acabés la seva intervenció d'una hora al Col·legi de Periodistes de Barcelona, el portaveu de la junta, Toni Freixa, sortia a la sala de premsa del Camp Nou. "Respecto el punt de vista de Joan Laporta, però no vull respondre a res del que hagi pogut dir", avisava Freixa.

La junta de Rosell no va voler encetar una discussió oberta i pública amb l'expresident. Els moviments són soterrats. El club va presentar les primeres idees que preveu l'esborrany de la reforma dels Estatuts. Mentre l'advocat s'apuntava a la lluita pel poder, el club esbossava les línies mestres del camí traçat. Toni Freixa va anunciar que el mandat presidencial mantindrà la durada de sis anys; que les penyes -terreny fort de Rosell- tindran representació a l'assemblea; que el preaval no serà necessari, i que per endegar una moció de censura farà falta el suport del 15% dels socis, quan abans es requeria el 5%. Aquest últim canvi és una adaptació obligada en un decret de la Generalitat. Noves regles de joc, nou escenari, en què la junta actual se sent més còmoda.

Freixa va deixar una porta oberta a un canvi sobtat d'horitzó, tot i que va manifestar que la intenció de la junta és esgotar el mandat abans de tornar a cridar els socis a les urnes. "Només per una causa capital i molt important, que hauríem d'explicar molt bé, no acabaríem el mandat al 2016", va avisar el portaveu.

"Espero que una de les reformes no sigui que Joan Laporta no es pugui presentar", va ironitzar l'expresident. Una idea que es va merèixer una de les poques rèpliques que es va concedir Toni Freixa durant la roda de premsa. El portaveu va tranquil·litzar l'exmandatari, va deixar clar que la reaparició de Laporta en l'escenari mediàtic no variarà l'acció de govern i que "és sa" que hi hagi socis que manifestin la seva voluntat de lluitar per la presidència blaugrana.

Tito entra en escena

La gran sorpresa del discurs de Laporta va ser situar Tito Vilanova al centre del debat, i ho va fer col·locant l'entrenador al costat de Rosell. L'expresident va aprofitar la dialèctica que es va encetar fa uns dies entre Johan Cruyff i l'actual tècnic per traçar una línia vermella. Tito va acusar Cruyff de fer declaracions "interessades" i Laporta va tirar d'ironia per respondre. "¿Interessades o interessants? Hauria de dir interessants. No em val que l'entrenador del Barça sigui un simple espectador de les decisions esportives del club. L'entrenador del Barça ha de tenir criteri. Quan parla un personatge com Johan Cruyff, crec que, més que interessades, hauria d'haver dit interessants", va ironitzar. Tot i que Laporta va apuntar directament a l'entrenador, el club va preferir el silenci i no respondre a les paraules de l'expresident.

El cas Abidal i els atacs a Guardiola són els motius que va esgrimir Laporta per defensar la seva opinió sobre Vilanova. "Des de la direcció tècnica s'hauria d'haver opinat sobre el cas Abidal. Tito té la força suficient per reaccionar quan en alguns mitjans s'intenta minimitzar o perjudicar el treball i la imatge de Pep Guardiola", va sentenciar.

Mentre el club s'encamina a la segona meitat del mandat, Laporta reclama la seva quota de futur. L'expresident refusa ser una figura només de passat. Per això va voler en tot moment diferenciar la seva gestió de l'actual i deixar clar quins actors hi ha a cada bàndol. En aquest sentit, va titllar d'"inacceptable" la decisió del Barça de no renovar Éric Abidal, alhora que va aferrar-se a la figura de Guardiola per criticar Sandro Rosell. "Està esgotat per culpa d'aquesta junta directiva, tot i que tenia més recorregut dins del club", va afirmar Laporta amb clara intenció d'apuntar qui hi ha darrere dels ismes que polaritzen el debat blaugrana. La tercera via en aquest procés -a falta de nous actors que irrompin en l'escena electoral- és Agustí Benedito, que farà una roda de premsa aquesta segona quinzena de juny per fer la seva valoració habitual de la temporada.

Literat loquaç

Laporta va fer ús de la seva oratòria i va citar l'escriptor Ernest Hemingway per exemplificar la seva voluntat ferma de seguir fins al final. "A un home se'l pot destrossar, però no derrotar si segueix dempeus. Jo estic dempeus i seguiré lluitant a la recerca de la veritat i la justícia. Estic convençut que es continuarà fent justícia", va sentenciar.

L'exmandatari va titllar Rosell d'haver tingut una "actitud d'immaduresa" quan es va descobrir que havia signat un document amb els Boixos Nois. En la mateixa línia, Laporta va considerar que dins el club hi ha un intent per acabar amb el seu llegat: "Tenen una obsessió per destruir el que vam fer nosaltres".

A El vell i el mar , Hemingway va narrar la història d'algú que buscava recuperar l'honor del passat. Com aquell vell pescador, Laporta té una llarga travessia per endavant. L'onatge, de moment, el controla Rosell.

stats