VALLPARADÍS
Esports 16/04/2012

L'adolescent que volia comprar patates i refrescos

àlex Gozalbo
1 min

Trayvon Martin era un jove adolescent que estava mirant l'All-Star de la NBA i, com tants altres als Estats Units, va aprofitar el descans per anar a la botiga de la cantonada a comprar unes patates i un parell de refrescos. Era negre i portava caputxa, fet que el va convertir en sospitós per un vigilant voluntari que el va assassinar a trets i que va al·legar defensa pròpia. Algunes de les principals estrelles de la NBA s'han sumat a les diferents campanyes de protesta que hi ha en marxa i que han aconseguit que el crim sigui jutjat. LeBron James va liderar una de les iniciatives més originals i es va fotografiar amb els seus companys d'equip. Tots encaputxats, tots sospitosos.

La majoria dels jugadors actuals de la NBA són afroamericans, fet que no passava en els inicis d'una competició en què abans de pioners com Nat Clifton, Chuck Cooper o Earl Lloyd no hi havia jugadors negres. Quan la seva presència es va normalitzar, a finals dels 90, un estudi de la Universitat de Washington va demostrar que el salari d'aquests jugadors era gairebé un 20% més baix que el dels seus companys blancs amb estadístiques idèntiques. El treball d'investigació amagava més dades escandaloses, com que els equips amb més jugadors blancs tenien més assistència de públic als pavellons.

Ara és impensable que a una estrella de la NBA li passi com al pare de Bill Russell, que va fer cua durant hores en una benzinera fins que tots els clients blancs van ser atesos i, quan va intentar canviar d'establiment, va ser amenaçat amb una escopeta. Impensable, si no porta caputxa, esclar.

stats