FUTBOL
Esports 24/07/2017

L’Espanyol sobreviu a la fuga de talent de la Lliga

Rastar evita la venda de jugadors, però a diferència dels rivals no ingressa per traspassos

Roger Requena
3 min
Chen Yansheng a Cornellà-El Prat.

Barcelona“Amb Rastar, l’Espanyol no tornarà a necessitar vendre jugadors per satisfer les necessitats econòmiques”, va anticipar Chen Yansheng el dia que es va presentar com a nou president del club, el 25 de gener del 2016. Un any i mig després, l’anunci s’ha convertit en una realitat. L’empresari xinès ha permès frenar una hemorràgia que impedia a l’Espanyol enlairar-se esportivament. Enguany, de fet, l’Espanyol és un dels pocs equips que ha sobreviscut a la fuga de talent de la Lliga espanyola.

Enrere queden aquells estius sagnants on, any a any, l’Espanyol s’havia d’acomiadar dels seus jugadors més talentosos per fer caixa i poder tapar els deutes. L’estiu del 2015, el darrer abans de l’entrada de Chen, l’Espanyol va perdre Kiko Casilla, Stuani, Héctor Moreno, Sergio García i Lucas Vázquez. Una sagnia que venia de més enrere, perquè just l’any abans Bailly i David López n’havien marxat. Eren uns anys on, per poc que despuntés un jugador, se l’havia de vendre per un preu baix, atès que la inestabilitat financera dels periquitos els restava força negociadora davant dels postors que s’aprofitaven de la necessitat econòmica del club.

Altres estius dolorosos van ser el del 2011 (en van sortir Osvaldo, Callejón, Luis García, Iván de la Peña i Iván Alonso), 2010 (Nico Pareja, Víctor Ruíz, Dídac Vilà i Tamudo) i 2008 (Albert Riera, Zabaleta i Jonathan Soriano). Una plaga de fugues que ja ha quedat enrere. Així, enguany l’entitat ha pogut recórrer a la clàusula de rescissió quan diversos clubs han preguntat per homes com Aarón Martín i David López (40 milions) o Gerard Moreno (encara en copropietat amb el Vila-real). “Aquest projecte tan seriós fa que tothom vulgui ser-hi: els jugadors volen quedar-se i els que se’n van anar volen tornar”, va comentar el capità Javi López en la primera roda de premsa del curs.

Vendre també permet fitxar

Vendre també permet fitxar Quan falta més d’un mes perquè es tanqui el mercat, els moviments oficialitzats fins ara confirmen que gairebé cap club de la Lliga ha quedat exempt de les vendes de talent per haver de quadrar els números. Els tres grans (Barça, Madrid i Atlètic) tampoc en són excepcions: el primer busca vendre jugadors com Arda Turan per poder afrontar compres importants; el segon ha fet la venda més gran de la seva història (Morata, per uns 80 milions al Chelsea); i el tercer no ha pogut retenir Theo Hernández, traspassat al Madrid.

Els clubs de la zona mitjana i baixa, però, són els que més han patit el poder seductor que tenen clubs de la mateixa Lliga, així com d’Anglaterra, Itàlia, França i Alemanya a l’hora d’atraure alguns dels seus millors jugadors. El Sevilla, expert a reinventar-se cada estiu, ha traspassat Vitolo, Iborra, Rami i Mariano. Altres clubs que opten a Europa també han perdut futbolistes puntals: el Vila-real ha venut Musacchio; la Reial Societat, Yuri; el Màlaga, Sandro i Camacho; i el Betis, Ceballos i Rubén Castro (cedit fins al desembre a la Xina). També els modestos s’han vist afectats: el Las Palmas ha perdut Roque Mesa, el seu motor, traspassat a la Premier com Lejeune, de l’Eibar. L’Alabès s’ha quedat sense Kiko Femenía ni Edgar Méndez, el Dépor sense Pablo Ínsua, i el Llevant, sense Deyverson ni Camarasa.

Tots aquests equips han perdut talent, però per contra -i aquí radica la gran diferència amb l’Espanyol, que amb prou feines ha ingressat uns 3 milions en vendes- tots han obtingut ingressos que podran reinvertir en noves compres. Així, el Sevilla ja ha gastat en homes com Muriel, Banega, Nolito i Pizarro 49 dels 77 milions obtinguts. El Vila-real n’ha invertit 30; el València, 25; el Betis, 17; la Reial Societat, 14,5; el Celta, 12,5; i l’Alabès, 7,4. L’Espanyol manté el talent, però es veu frenat per les restriccions imposades pel límit salarial.

stats