FILOSOFIA BLAUGRANA
Esports 17/10/2011

L'ADN Barça també s'exporta a les banquetes

Albert Solé
2 min
L'ADN Barça també s'exporta a les banquetes

Quan un jugador format al planter del Barça es veu obligat a marxar del club sempre sent la mateixa frase quan rep copets condescendents a l'esquena: "Al primer equip no hi cap tothom". Doncs amb els entrenadors del futbol base passa tres quarts del mateix. La diferència, actualment, és que a molts els vénen a buscar abans que els convidin a marxar. L'ADN Barça està molt cotitzat, i molts clubs volen que els seus equips juguin d'una manera semblant a la del Barça, que és qui marca la pauta futbolística actualment. N'hi ha que compren jugadors perquè els seus equips tinguin alguna cosa del Barça -Bojan al Roma, Romeu al Chelsea, Víctor Vázquez al Bruges...-, d'altres fitxen els entrenadors perquè ensenyin als jugadors del seu equip a jugar com ho fan els de Guardiola -Luis Enrique al Roma o Àlex Garcia al Dinamo de Tbilissi de Geòrgia.

'Comprar' futbol base

Però els que s'han adonat de quin és el secret real del Barça actual, La Masia, el que fan és fitxar directors de futbol base, perquè facin una feina d'aquelles a llarg termini, agafar nens joves i formar-los des del principi, quan encara ho tenen tot per aprendre. En aquest grup hi trobem l'Albert Benaiges, que està coordinant el futbol base de l'Al Wasl de Dubai -el primer equip l'entrena Maradona-, en un projecte molt ambiciós. Benaiges va estar 17 anys en diferents tasques de responsabilitat a La Masia. També destaca Pep Segura com a director de The Academy, del Liverpool, que el 2006 va deixar La Masia perquè volia créixer com a tècnic, i ho va aconseguir fent campió de lliga l'Olympiacos grec. Aquesta fita li va valer perquè Rafa Benitez el cridés per fer-se càrrec del futbol base red , una tasca que encara desenvolupa, tot i que el tècnic madrileny ja no hi és. I Segura, al seu torn, va cridar un vell amic de les banquetes de La Masia, Rodolf Borrell -l'entrenador del mític cadet que ho va guanyar tot amb Cesc, Messi i Piqué d'estrelles- per encarregar-se de l'equip juvenil.

Un altre cas d'aquests és el de Pau Martí al Kitchee de Hong Kong. El president d'aquest club xinès el va anar a buscar mentre Martí (28 anys) era el responsable organitzatiu de la FCB Escola, li va oferir la direcció del futbol base del Kitchee i no va poder dir que no. Pau Martí es va endur amb ell un company de l'escola blaugrana, Josep Gombau, per dirigir el primer equip, al qual va fer campió de lliga l'any passat per primer cop en 40 anys.

El Sant Grial

Intentar comprar o importar la fórmula de l'èxit del Barça és molt difícil, i no tothom se'n surt. Albert Chapi Ferrer va anar l'any passat al Vitesse holandès, l'equip es va salvar pels pèls del descens i no el van renovar, tot i que sí que s'hi ha quedat el seu ajudant -també amb segell blaugrana-, Albert Capellas, com a segon entrenador. L'admiració que genera l'equip de Josep Guardiola fa que tothom en vulgui un tros, per poder presumir, igual que a mitjans dels anys 90 tothom volia ser com l'Ajax, i Van Gaal el va comprar sencer per a un Barça d'una altra època.

stats