LLIGA DE CAMPIONS
Esports 28/09/2011

Jugar a l'est d'Europa, sinònim de patiment per als de Guardiola

Els partits que juguen a l'Europa de l'Est no són plàcids per al Barça de Guardiola. En les sis visites que hi ha fet, ha perdut un cop i ha patit més del compte per aconseguir tres victòries per la mínima i dos empats.

Natalia Arroyo
2 min
La temporada passada el Barça va perdre a Donetsk (0-1) després d'haver resolt l'eliminatòria al Camp Nou (5-1).

Barcelona.Quan una de les boles del sorteig de la Lliga de Campions enquadra el Barça en un grup amb rivals de l'est d'Europa, Guardiola tremola. Són rivals força desconeguts per al gran públic i això desencadena un punt de relaxació en l'entorn, que no es motiva com en la resta de duels de Champions per la falta de nom de l'adversari. Però el tècnic del Barça tem els Rubin Kazan, Xakhtar Donetsk i companyia, perquè sap que són equips molt potents, reforçats amb fitxatges milionaris, i que, refugiats en la fredor del seu clima i d'un desplaçament llarg i pesat, fan del seu estadi un fortí.

L'estadística dóna la raó a Josep Guardiola quan avisa del perill d'enfrontar-se a rivals de la part oriental del Vell Continent. En les tres temporades que se'ls ha trobat en la Lliga de Campions, amb viatges a Rússia, Ucraïna i Polònia, el balanç és més negatiu que contra la resta d'equips. El Barça del Pep ha jugat sis partits a l'Europa de l'Est, amb un resum de tres victòries ajustades, dos empats i una derrota. En total, sis gols a favor, és a dir, una mitjana d'un per partit (quan el Barça té una mitjana de 2,15 en tota la competició) i quatre d'encaixats, una xifra paral·lela a la de la resta de partits.

En el primer any de Guardiola, la temporada 2008-2009, els blaugranes van ensopegar en la tornada de la ronda preliminar contra el Wisla de Cracòvia, contra qui van perdre per 1-0 el 26 d'agost. És l'única derrota dels culers, que viatjaven amb una renda favorable de 4-0 de l'anada. Poc després, durant la fase de grups, el Barça va patir a Donetsk per derrotar el Xakhtar per 1-2, gràcies a dos gols de Messi, que va començar a la banqueta, als minuts 87 i 94.

L'any següent, el curs 2009-2010, els blaugranes van haver d'enfrontar-se al Rubin Kazan i al Dinamo de Kíev. Contra els primers, només van poder empatar a zero al novembre, en la quarta jornada de la lligueta. I, amb l'últim partit de la fase de grups i amb tot decidit, el viatge a Ucraïna al desembre va resoldre's amb un triomf ajustat per 1-2.

I l'any passat el Barça va repetir amb dos antics rivals, el Rubin Kazan rus i el Xakhtar Donetsk ucraïnès. Contra l'equip de Berdyev, els blaugranes van empatar a un, gràcies a un gol de Villa de penal. I contra els de Lucescu, el resultat va ser de 0-1 en la tornada dels quarts de final, a l'abril, després d'haver resolt l'eliminatòria al Camp Nou (5-1).

stats