LLIGA
Esports 27/01/2013

José Luis Mendilibar: "El Barça, entre dos partits importants, potser estarà distret"

Valent "No renunciarem a intentar jugar en camp contrari i pressionar des d'allà" Messi "Millor si no juga. Quan el Barça s'encalla, ell és l'obrellaunes"

Natalia Arroyo
3 min
José Luis Mendilibar, entrenador de l'Osasuna, durant una sessió d'entrenament.

Al febrer farà dos anys que és l'entrenador de l'Osasuna i els mals resultats en la primera volta l'han deixat en zona de descens. Cada cop que visita el Camp Nou, surt golejat. Li va passar amb el Valladolid (4-1 i 6-0) i també amb els navarresos (8-0 i 4-0). Però ell, amb to serè, afronta el nou duel contra el Barça amb optimisme i valentia, i sense voler renunciar a la seva idea de joc.

Avui torna a visitar el Camp Nou, un estadi on ha encaixat resultats dolorosos. Com s'afronta un partit amb aquests antecedents?

Sempre que et toca venir a Barcelona saps que serà difícil guanyar, que tens molts números de perdre. Però hem preparat la setmana amb esperança, conscients que agafem el Barça enmig de dos partits importants i que potser els enxampem una mica distrets. A veure com estan físicament i on tenen el cap.

A priori, s'espera que hi pugui haver moltes rotacions. El beneficien?

Jugui qui jugui al Barça, mai en surts beneficiat perquè tots els seus futbolistes tenen moltíssim nivell. Però sí que és cert que tenen un equip tipus, com s'està veient en els últims partits, i que si es dóna descans a algun d'aquests teòrics titulars, és millor per a nosaltres. De tota manera, haurem de fer un partit perfecte per poder treure alguna cosa posi el Barça l'onze que posi.

No serà per rotacions, però vostè també haurà de repensar la seva alineació per sis baixes que té.

Sempre es parla de les baixes als equips grans i mai parlem de les que tenim els equips petits. Sembla que no tenen importància, que tothom es pot suplir fàcilment en el nostre cas, i no és així. Amb els que som, haurem d'intentar ser forts i mirar de posar les coses difícils al Barça. Sabem que no hem sortit gaire ben parats d'altres visites a Barcelona però no renunciarem a seguir intentant jugar en camp contrari i pressionar-los des d'allà.

Mantindrà aquesta proposta?

Sí. Si ens tanquem al darrere, és cert que deixarem el Barça sense espais per atacar, però són tan bons que sempre trobaran la manera d'obrir un forat. I, jugant així, és molt difícil que puguis arribar i sorprendre a dalt perquè tens molts metres per recórrer des del moment que robes la pilota. Si defenses més endavant, pots recuperar una mica més a prop de la seva porteria i crear perill.

S'han entrenat alguns dies sota la neu i en gespa artificial. ¿Això ha alterat molt la seva planificació?

En absolut. Tenim uns camps de gespa artificial d'última generació, cap jugador s'ha queixat i hem pogut fer dues sessions d'entrenament molt bones en aquestes condicions. No serà cap excusa. Si perdem, serà perquè no ho haurem fet bé.

Les vostres estadístiques són curioses. Sou el tercer equip menys golejat però ocupeu zona de descens.

Sí, és estrany, no acostuma a passar que rebent tan pocs gols (21) estiguis tan avall. Hauríem de tenir més punts. Però ens està costant fer gols (16) i tampoc estem tenint sort amb algunes decisions arbitrals dels últims minuts. Hem de canviar alguna cosa, perquè jo prefereixo perdre un dia 3-0 o 4-0 que no pas tan sovint amb resultats més curts.

¿L'arribada de Francisco Silva us farà ser un Osasuna amb més gol?

Ens donarà intensitat al mig del camp i capacitat per jugar en camp contrari, tenir arribada, amb xuts i centrades. Esperem que ens doni equilibri i permeti que els mèrits que fem en els partits trobi més premi del que estem rebent fins ara.

¿S'ha mirat molt la victòria per 3-2 de la temporada passada per preparar el partit d'avui?

No, no acostumo a mirar enrere. No vull fer veure al meu equip que el partit d'avui serà com el del nostre estadi, però tampoc que serà com els últims al Camp Nou. Hem vist imatges d'equips que s'han enfrontat al Barça i han tret coses i, també, accions molt bones seves que si permetem que facin còmodament, ens faran encaixar molts gols. Ens hem conscienciat que es pot i que haurem d'estar molt concentrats perquè té jugadors impressionants.

Com Messi. Si no juga millor, oi?

Ara ve quan dic que és millor que no jugui i en surt un altre, cabrejat, i ens fa tres gols. Esclar que el Barça és millor amb Messi perquè, quan l'equip s'encalla, ell és l'obrellaunes. Quan el joc col·lectiu no li permet resoldre el partit, són les seves individualitats les que ho fan.

stats