CICLISME - VUELTA A ESPANYA
Esports 20/08/2011

Joaquim Rodríguez afronta la Vuelta aspirant a tot

Albert Rabadán
2 min
Joaquim Rodríguez afronta  la Vuelta aspirant a tot

Mai un català havia aconseguit ser el millor ciclista del món -o almenys el més regular, si fem cas al primer lloc al rànquing UCI del 2010-, fins que ho va fer Joaquim Rodríguez en el seu primer any al Katiuixa rus. Tan bé va respondre al lideratge d'un equip capdavanter que Andrei Txmil va ampliar-li el bloc de confiança amb l'arribada d'Alberto Losada i Dani Moreno, que pel seu rendiment a la Volta a Burgos hauria de ser la mà dreta del Purito a la Vuelta que avui comença.

La cursa burgalesa, que tradicio nalment és l'últim test abans de la darrera volta de tres setmanes de la temporada, dóna motius per a l'optimisme, amb la victòria de Joaquim Rodríguez. I és que, malgrat les complicacions físiques i anímiques d'un curs dur, el vallesà assegura que arriba "més bé que l'any passat" per assaltar una Vuelta en què va ser quart i va guanyar una etapa. Rodríguez arriba serè després de l'èxit de Burgos, que suposa "un plus de tranquil·litat, perquè és bo comprovar que la feina és bona".

Hi arriba amb un calendari diferent al de l'any passat, perquè enguany l'equip el va convèncer per disputar el Giro d'Itàlia, on va acabar en cinquena posició, en lloc d'anar al Tour de França.

Abans va haver de superar una lesió, un quist al genoll que va impedir que pogués defensar el títol en la Volta a Catalunya del centenari, però es va estrenar amb la victòria en la primera etapa de la Volta al País Basc i va continuar signant dos segons llocs brillants en les clàssiques de les Ardenes, tan sols entenebrit per l'eficàcia del millor corredor de la temporada, l'imbatible Philippe Gilbert. El cop més dur, però, va arribar l'última setmana del Giro, quan es va assabentar de la mort del seu gran amic Xavi Tondo.

El record del vallenc el va empènyer a buscar, altre cop, el triomf parcial que se li continuava escapant en la ronda italiana. Va ser al Critèrium de Dauphiné, on va demostrar que és un dels millors escaladors del món guanyant les dues etapes alpines del cap de setmana, amb dedicatòria per a Tondo i mostrant-se imbatible quan la carretera pujava. Així arribava a un descans que l'any passat no va tenir, amb temps per recuperar el ritme amb èxit a les clàssiques basques.

Amb la confiança assegurada, Purito Rodríguez ha d'aprofitar el recorregut per intentar que un català aconsegueixi vèncer a la Vuelta vint anys després que ho fes Mel cior Mauri. L'organització ha apostat per finals explosius molt adequats a les seves característiques, fins i tot repetint arribades de l'any passat com a Peña Cabarga, on el de Parets del Vallès va aconseguir guanyar, i a Valdepeñas de Jaén. Si no torna a fallar del tot en la contrarellotge de 47 km a Salamanca (en una distància semblant va perdre 6 minuts el 2010) tindrà molt de guanyat.

Ambiciós i realista, Joaquim Rodríguez va deixar clar ahir que l'objectiu és guanyar, tot i que "serà complicat perquè hi ha gent boníssima, una passada de noms importants" com Vincenzo Nibali, Mentxov, Igor Antón, i "sense oblidar gent com Van de Broeck, Wiggins i Scarponi".

stats