CICLISME
Esports 13/11/2011

Joaquim 'Purito' Rodríguez: "Les institucions catalanes tenen massa abandonat el ciclisme"

Tour "Vull tornar a participar-hi, però quan hi hagi un recorregut més muntanyós" Katiuixa "Hi estic molt a gust. M'escolten amb el calendari i els corredors"

A. Rabadan / N. García
3 min
Joaquim Rodríguez aprofita els seus dies de vacances abans  de començar a preparar la nova temporada.

El ciclista Joaquim Purito Rodríguez (12-05-1979) aprofita les seves vacances abans de tornar a pujar a la bicicleta. El català espera fer un podi en aquesta nova temporada que afronta, de nou, a les files d'un equip rus, el Katiuixa, on se sent molt a gust.

Ara que ja estàs de vacances, com valores la temporada passada?

Ha estat molt bona pel que fa als resultats, tot i que vaig tenir mala sort, sobretot amb malalties i caigudes. Em quedo amb la setmana de les clàssiques, que em va anar molt bé.

Vas anar amb l'objectiu de fer podi a Giro i Vuelta i no va ser possible. Què va passar?

A la Vuelta anava molt bé, líder, però quan tens caigudes tan greus com les que vaig tenir és impossible recuperar-te. I al Giro vaig començar malalt, em vaig anar recuperant a poc a poc i crec que vaig acabar molt bé.

S'ha posat en dubte que siguis un corredor de grans voltes. Creus que podràs aconseguir un podi?

Jo ho espero! Al Giro i a la Vuelta podria ser, ja que cada any hi ha més muntanya i és el que a mi em va bé. Aquest any vaig ser 5è al Giro, a poc més de 2 minuts del podi, i si hagués començat sense problemes podria haver lluitat per ser segon o tercer.

Per què renuncies al Tour per segona temporada consecutiva el 2012?

He de triar mirant recorreguts. Si vull lluitar pel podi, he d'aprofitar les oportunitats perquè només em queden quatre o cinc anys de ciclisme. El problema del Tour és que hi ha molta crono, gairebé 100 quilòmetres. Naturalment vull tornar-hi, perquè el que et dóna el Tour no t'ho dóna cap altra cursa, però quan hi hagi un recorregut una mica més muntanyós. El 2011 era l'any ideal, però l'equip va decidir portar-me al Giro.

Així va ser la directiva la que va marcar el calendari?

Ho vam parlar, però ells tenien la il·lusió de portar un equip tot rus al Tour i era l'únic que no em deixaven escollir.

De l'any passat, el més dur va ser l'adéu a Xavi Tondo?

Sens dubte. Fa mal, perquè perds un amic. El coneixia des que érem juvenils. D'ell, m'agradava molt la seva lluita per treure un equip a Catalunya. Un dia ens dèiem: "No pararem fins a aconseguir-ho". No tant per nosaltres, perquè si ara es fes l'equip, jo ja tinc el meu lloc, més aviat pels joves.

Des que vau signar el manifest reivindicatiu el 2009 no s'ha mogut res. Veus solució a la falta d'oportunitats que té la nova generació?

Veig que el ciclisme a Catalunya està molt perdut, i això que hi ha gent bona. Molts corredors s'han quedat sense sortida, fins i tot joves que estan fent les coses bé com l'Airan Fernández. A més, amb el sentiment de país que tenim, fa mal veure que els catalans estem escampats per arreu. Només fa falta veure l'Euskaltel. A fora, la gent coneix el País Basc per ells, i per a molta gent és el seu sentiment.

Això és pel problema de la crisi?

No. Fa cinc anys no hi havia crisi i passaven igual. Guanyes una etapa del Tour i ningú et truca per felicitar-te, ni una visita... En general, les institucions catalanes tenen massa abandonat el ciclisme. Per posar un exemple, jo que possiblement sóc un dels millors ciclistes catalans, a l'Ivan Tibau [secretari general de l'Esport de la Generalitat de Catalunya] ni el conec.

Et sap greu que puguis estar en un segon pla pels resultats de Contador, Valverde, Samu...?

A Espanya hi ha la mania de mirar només els números 1. Jo mai m'he sentit així, perquè el ciclisme és mundial, i sempre que surto a l'estranger em reconeixen més que aquí. Tenim aquest problema: és Contador i prou; és Nadal i ja està; és el Barça, és Gasol... només volem el número 1. No hauria de ser així.

Aquest any et veurem a la Volta a Catalunya?

Vull veure'n el recorregut. M'interessa molt fer-la perquè és a casa i perquè és l'última volta que corro abans del Giro. Si tenim ports llargs com va passar aquest any, m'aniria bé participar-hi per després concentrar-me de cara a les clàssiques.

Et planteges acabar la teva carrera a Katiuixa?

Hi estic molt a gust. Em tracten molt bé i m'escolten molt amb el calendari i els corredors que demano. A la renovació només li faltava la signatura, però després de la Vuelta ens van comunicar l'arribada de Holczer com a nou mànager i ho hem de veure, perquè Menxov vol venir. Les negociacions van pel bon camí.

stats