En breu
Esports 14/02/2013

Jesús Manzano: "Van transportar la meva sang en brics de vi"

2 min
Jesús Manzano: "Van transportar la meva sang en brics de vi"

Dopatge massiu a Kelme

L'excorredor Jesús Manzano, el primer a denunciar casos de dopatge al ciclisme espanyol el 2004 i part de l'acusació en el judici de l'operació Port, va descriure ahir una trama de dopatge massiu a l'equip Kelme, on va militar del 2000 al 2003. Eufemiano Fuentes, el principal acusat, s'encarregava de la planificació mèdica de la temporada després que Vicente Belda, director de l'equip, decidís les carreres en què havia de participar cada ciclista, i el tècnic José Ignacio Labarta programés els entrenaments. També hi estaven implicats els metges Alfredo Córdova i Walter Viru. Negar-se a ingerir els productes i a seguir el pla implicava l'expulsió de l'equip.

Medicaments per a animals

Manzano assegurava que Kelme es feia càrrec del cost dels tractaments, que a més d'EPO incloïen HMG (una hormona femenina que receptava la germana de Fuentes, Yolanda Fuentes) i medicaments d'origen boví com l'Actovegin o caní com l'Oxiglobin, entre d'altres. "Belda feia conya i deia que uns dies hi anàvem bordant i d'altres mugint", va relatar l'exciclista.

El clau d'un quadre i un bric de vi

L'excorredor va donar detalls de la poca cura amb què es procedia. "La sang es transportava amb tota tranquil·litat. Eufemiano anava amb la seva nevera en el seu flamant Porsche, portava les bosses en una cassola i, en arribar a l'hotel, treia un quadre i enganxava la bossa al clau del quadre", va descriure. Fins i tot va afegir un exemple molt gràfic: "A València em van treure dues bosses de sang, gairebé un litre, i el colom missatger, que era Alberto León, les va portar al Tour de França 2003 en un bric de vi".

"Pel ciclisme net, no per venjança"

En l'edició del 2003, Manzano va patir un defalliment i, a l'hospital, no va poder explicar res perquè si es deixava fer analítiques, podien ser condemnats tots a presó. La situació es va complicar també amb altres corredors i es va fer una reunió, no per negar-se a seguir dopant-se -va dir-, sinó per reclamar "més control i medicaments en més bon estat". L'exciclista va aclarir que denuncia els fets perquè "hi hagi un ciclisme net i no per venjança".

stats