RELACIONS INSTITUCIONALS
Esports 22/02/2013

Israel i Palestina, units pel Barça

El club vol que l'amistós que jugarà a Tel Aviv a l'estiu el presideixin Peres i Abbas

Anna Garcia
3 min
Sandro Rosell i Shimon Peres amb una samarreta del Barça.

Ramat Gan (Israel)El Barça s'ha fixat un gran repte, que les seves estrelles juguin contra un combinat de les seleccions nacionals d'Israel i Palestina. El partit es disputaria el 31 de juliol a l'estadi Ramat Gan, el més gran d'Israel, situat molt a prop de Tel Aviv. L'amistós estaria presidit pel president d'Israel, Shimon Peres, i pel de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas. Per impulsar aquest projecte de convivència, el màxim mandatari del Barça, Sandro Rosell, i el vicepresident econòmic, Javier Faus, conscients de la gran força de convocatòria que té l'equip entre les dues comunitats, van encetar ahir un viatge històric de dos dies per Israel i Palestina.

Ahir Sandro Rosell, amb tots els honors d'un cap d'estat, al costat de banderes catalanes, del Barça, de l'Estat d'Israel i de dues d'espanyoles que van ser afegides a l'últim moment, va ser rebut pel president israelià Shimon Peres, premi Nobel de la pau. "La seva visita és una festa per als nostres nens i una celebració per al nostre poble. És un missatge de pau per a nosaltres i per als nostres veïns", va dir Peres, que va remarcar que el leitmotiv del Barça, més que un club , "és veritat". "Junts, amb vosaltres i amb el president de l'Autoritat Nacional Palestina, treballarem per aconseguir un partit especial", va afegir.

Avui, Rosell visitarà el president de l'Autoritat Nacional Palestina. Peres no va voler deixar passar l'ocasió de dir: "És un home de pau i estic segur que un dia podrem celebrar junts la pau entre les dues nacions".

Rosell, tot i ser conscient de les dificultats de portar a terme aquest partit, va dir que com a president de l'equip més popular d'Israel i Palestina tenia "la responsabilitat d'aprofitar-ho en benefici de la pau". Un club, va afegir, que té un gran compromís amb la societat. "La pau, la convivència pacífica entre els pobles, la democràcia i la llibertat són valors universals que el Barça ha defensat al llarg de la seva història. Per això som aquí", va subratllar.

Entre els obstacles que s'han de superar hi ha el fet que set jugadors de l'equip palestí són de Gaza. O les reticències presentades pel president del Comitè Olímpic Palestí, Jibril Rajoub, que demana gestos a Israel per poder vendre la iniciativa a la seva gent, segons ha explicat el periodista Xavier Mas de Xaxàs, l'ideòleg d'aquest projecte. Mas de Xaxàs també va desmentir la notícia que havien esbombat alguns mitjans israelians que Qatar, patrocinador del Barça, hauria promès al govern de Hamàs a Gaza que Xavi, Iniesta i Messi disputarien un partit a la franja.

El Barça ha deixat clar que jugarà sense cobrar res a canvi. Els beneficis que s'obtinguin del partit, el marxandatge i els drets de televisió serviran per cobrir les despeses, i la resta ho gestionaran el Barça, el Centre per la Pau Shimon Peres i l'Autoritat Nacional Palestina. Serà aquesta la primera escala de la gira d'estiu del Barça i s'espera que tots els jugadors hi siguin perquè, com ha dit el mateix Rosell, tots volen aportar el seu gra de sorra a aquesta iniciativa.

"El Barça s'ha convertit en l'equip nacional d'Israel. Al voltant de 800 israelians van a veure el Barça quan juga a casa", assegura Nadar Yakobi, el periodista d'esports més popular d'Israel. Yakobi era un dels membres del mig centenar de mitjans israelians que ahir es van interessar per la iniciativa blaugrana.

Tito, a Barcelona a l'abril

Sandro Rosell va dir durant la visita a Israel que el tècnic blaugrana, Tito Vilanova, ja serà a Barcelona la primera setmana d'abril. Tot i que encara no podrà dirigir la tornada dels vuitens de la Champions contra el Milan al Camp Nou, Rosell va dir que espera que ja estigui dirigint l'equip el 31 de juliol en aquest amistós a Israel.

stats