APUNTS SUPERCOPA
Esports 14/08/2011

Història de la competició

Martí Molina
2 min
Història de la competició

El Barça pot presumir de ser l'equip que ha guanyat més vegades -en nou ocasions- la Supercopa d'Espanya. I tot just darrere seu hi ha el Reial Madrid, que ha alçat el títol vuit vegades. Ara bé, la curiositat és que els blaugranes mai no han aconseguit guanyar aquest títol contra els blancs, ja que els quatre precedents s'han resolt amb victòria madridista.

La primera vegada que tots dos clubs es van trobar en aquest torneig, creat el 1982, va ser l'estiu del 1988. Els blaugranes arribaven com a guanyadors de la Copa, mentre que el Madrid ho feia després d'haver aixecat la seva tercera Lliga consecutiva. Va ser l'any que Schuster acabava contracte amb el Barça i va agafar el pont aeri per incorporar-se al Reial Madrid de la Quinta del Buitre. Els blancs van encarrilar la victòria a la Supercopa al partit d'anada al Santiago Bernabéu, on van guanyar per 2-0 amb gols de Michel i Hugo Sánchez. A la tornada, els blaugranes només es van poder imposar per 2-1, un resultat insuficient per alçar el trofeu.

Dos anys després hi tornaria a haver un clàssic. Aquella Supercopa del 1990 va passar a la història per la trepitjada de Hristo Stòitxkov a l'àrbitre, Urízar Azpitarte -la qual li va comportar una sanció de dos mesos- i pel gest d'Hugo Sánchez, que es va dirigir a la graderia del Camp Nou amb la mà a les parts nobles. En aquell partit d'anada, el Barça va caure derrotat per 0-1, i a la tornada el Madrid s'imposaria per un contundent 4-1.

El Barça tampoc no va poder guanyar el títol el 1993, tot i que partia de favorit. Era l'època daurada del Dream Team, però l'equip va perdre el partit d'anada al Bernabéu per 3-1, tot i avançar-se amb un gol de Stòitxkov. A la tornada, el Madrid en va tenir prou amb un empat (1-1) per guanyar la Supercopa. Els blancs ho van celebrar amb una volta d'honor que no va agradar gaire als aficionats culers. De tornada a Madrid, a l'aeroport de Barajas els seguidors madrilenys van rebre el que aleshores era el president, Ramón Mendoza, cridant: " Que bote Mendoza! "

L'últim precedent es remunta al 1997, i va tenir com a protagonistes José Mourinho i Aitor Karanka, que avui són el primer i segon entrenadors del Madrid. El tècnic portuguès seia a la banqueta blaugrana com a ajudant d'un Van Gaal que debutava aquell any al Camp Nou. El Barça guanyaria a l'anada per 2-1 gràcies a un penal innocent comès per Karanka a cinc minuts pel final, però a la tornada els blancs capgirarien la final i s'imposarien per un contundent 4-1.

stats