Futbol
Esports 09/08/2013

Guardiola s’endú els tres punts en el seu debut a la Bundesliga

El Bayern venç el Borussia Mönchengladbach (3-1) en un partit elèctric gràcies als gols de Robben, Mandzjukic i Alaba. Els bavaresos, sense Thiago, han tingut més problemes per dominar que el que indica el marcador

Isaac Lluch
3 min

MunicEls tres primers punts al sac. Guardiola s’ha estrenat aquesta nit a la Bundesliga tal com volia: amb una victòria davant el Borussia Mönchengladbach, un dels rivals més escullosos del campionat. En un partit electritzant, el Bayern s’ha sentit autoritari, avalat primer pel pes del marcador i després pels seus recursos ofensius. Li ha faltat, però, paciència per dominar més des de la seva proposta de futbol.

El campió alemany ha trobat primer el gol que el joc que vol Guardiola, però avui l’ordre dels factors no ha alterat el producte. Quan el Gladbach s’havia treballat un bon inici, amb un esforçat exercici de contenció, ha aparegut una genialitat de Ribéry per asserenar els bavaresos. El francès ha filtrat una passada vertical meravellosa que Robben, arribant a l’àrea amb una veloç cursa en paral·lel a la pilota, ha encertat a tocar de primeres per avançar els locals. El porter visitant, Ter Stegen, ferm candidat a la porteria del Barça a partir de la temporada que ve, s’ha quedat a mitja sortida sorprès per la connexió dels dos cracs rivals.

Llavors s’ha desfermat la inspiració del Bayern. Ara un eslàlom de Ribéry per la banda, ara una centrada de Robben, ara un desdoblament d’Alaba, ara la intel·ligència en moviment de Lahm en una incorporació a l’atac.

Sense fer un partit brillant, el Bayern s’ha reconegut a estones amb les idees de Guardiola: possessions llargues, triangulacions en pocs metres i una pressió fulminant sobre un Gladbach cada cop més exigit. No ha trigat a arribar el segon gol del Bayern, després d’un refús desafortunat de Ter Stegen que Mandzukic, amb més poder de reacció que la defensa visitant, no ha perdonat.

A l’espera d’acabar d’acoblar el seu equip –a Schweinsteiger o Dante els ha costat maniobrar amb la pilota en punts centrals del joc–, Guardiola ha dotat de molta energia un equip que la temporada passada ja rodava de forma fenomenal. El tècnic català ha optat avui, davant la baixa per malaltia de Thiago, per un onze gairebé calcat al que va guanyar a la final de Wembley la Lliga de Campions, amb tot just un canvi al mig del camp: Kroos per Javi Martínez.

Se sap poderós el Bayern, conscient dels seus recursos ofensius, però encara està un pèl tendre en defensa, a l’espera de pair el fet de jugar amb un sol mig centre i no amb dos, com la temporada passada. El Gladbach, que destaca per la facilitat amb què llegeix els contracops, a punt ha estat de reduir diferències a la mitja hora, però una aturada prodigiosa de Neuer a remat proper de Kruse ho ha evitat. A falta de cinc minuts per al final del primer temps, però, un autogol de Dante sí que ha ajustat el partit, per bé que el Bayern ha reaccionat amb fortalesa i si no ha tornat a anotar abans del descans ha sigut perquè Ter Stegen, ara sí, ha estat àgil i salvador a remats de Kroos i Mandjukic.

La represa ha arrencat amb molt fort ritme, amb un Gladbach ben viu i amenaçador amb les gardeles de Kruse. El partit ha tingut poca pausa, per a intranquil·litat de Guardiola. En un anar i venir reiterat, cert que Kroos ha enviat la pilota al pal, però també que el Gladbach ha pogut empatar al contracop a través de Raffael. Per acabar d’aportar confusió al partit, el Bayern ha disposat de dos penals seguits per mans d’Álvaro Domínguez. Ter Stegen ha aturat el primer a Müller, però no el segon a Alaba instants després.

Sense treva, però sense més ocasions gaire clares, ha acabat el partit. A l’equip de Guardiola li ha costat lligar el sac, però els tres punts no s’han escapat.

stats