FUTBOL
Esports 26/06/2013

Guardiola s'apassiona amb la seva nova feina

El tècnic s'aïlla del furor que provoca a Alemanya i avui comença a entrenar

Isaac Lluch
4 min

MunicFutbol, futbol, futbol. Pilota, pilota, pilota. Pep Guardiola té unes ganes boges d'entrenar, de conèixer els seus nous jugadors, d'olorar gespa ben tallada i humida. Després de 396 dies de pausa professional, després de relaxar-se en l'any sabàtic a Nova York i veure desenes i desenes de partits des de la llarga distància, el nou entrenador del Bayern es posarà avui les botes de tacs i començarà a donar ordres al camp. En alemany, per descomptat.

Mentre la seva primera compareixença de dilluns davant la premsa encara era lloada ahir per tots els mitjans des de diferents angles -psicològic, gestual, lingüístic, esportiu, social i cultural-, Guardiola es va refugiar de l'aparició pública per concentrar-se en el que realment li preocupa: transmetre bé les seves primeres idees futbolístiques al vestidor per, a poc a poc, posar a to un equip que ja té durs exàmens per aprovar aquest estiu: amistós contra el Barça (24 de juliol), Supercopa alemanya a casa del subcampió de la Champions, el Borussia Dortmund (27 de juliol), i Supercopa europea a Praga contra el Chelsea de José Mourinho (30 d'agost).

Guardiola està àvid de rutina futbolística, si bé els seus dos primers entrenaments amb el Bayern continuaran sent com tot el que li està passant en les últimes hores al seu nou club: excepcional. L'entitat bavaresa ha hagut de canviar el lloc habitual d'entrenament (la Ciutat Esportiva) per l'Allianz Arena davant l'allau de peticions d'aficionats de veure les primeres sessions del tècnic català. I fins i tot han hagut de limitar l'aforament a 25.000 persones tant avui com demà per unes obres que estan realitzant a l'estació de metro més pròxima a l'estadi. Els aficionats més grans de 14 anys, per cert, han hagut de pagar 5 euros per l'entrada. La recaptació es destinarà íntegrament als damnificats per les recents inundacions a Alemanya.

Aquest dissabte el Bayern té el seu primer partit de pretemporada, contra un equip d'aficionats bavarès. Guardiola ja ha dit que donava molta importància al partit per posar en pràctica els primers conceptes que vol treballar amb l'equip.

L'extècnic del Barça no vol perdre temps. Després de la seva presentació davant la premsa, va dedicar-se breument a la família per dinar i després ja es va afanyar per anar ràpidament a la feina. El director esportiu del Bayern, Matthias Sammer, el va guiar pels camps d'entrenament de la Ciutat Esportiva i pel que serà el seu despatx. Allà van tenir lloc, fins al vespre, les primeres reunions amb el nou equip tècnic, que ahir van prosseguir.

Guardiola ja va avançar en la seva primera roda de premsa que s'enclaustrarà a la Ciutat Esportiva els pròxims sis mesos per treballar-hi meticulosament. La seva dona, Cristina, i els seus tres fills ja van tornar dilluns al vespre a Barcelona. Tota la família es mudarà plegada a la casa que li ha facilitat el Bayern després de l' stage de pretemporada que el campió alemany farà a Trentino, el Tirol italià, del 4 al 12 de juliol.

Pep Guardiola té, amb tot, molts més reptes que el de posar a to la seva plantilla de seguida. El primer, comunicar-se en alemany, l'està superant amb nota. En la roda de premsa ja va repetir amb molta concentració la paraula desafiament en alemany: Herausforderung . Gairebé un embarbussament per als no iniciats en la llengua germànica.

Guardiola necessita ser molt precís en la comunicació no només amb els jugadors sinó amb una directiva, la del Bayern, que no és precisament fàcil de tractar. Al Barça, ni els presidents Joan Laporta ni Sandro Rosell, assumint que no en sabien prou de futbol, es ficaven amb la feina del tècnic de Santpedor. A Munic això canvia. El president, Uli Hoeness; el màxim dirigent de la junta directiva, Karl Heinz Rummennige, i el director tècnic, Matthias Sammer, van ser tots reputats futbolistes i ara els agrada fer notar els seus criteris futbolístics. Aquest serà un altre repte per a Guardiola: manar menys al club i concentrar-se més en el que passi al vestidor i a la gespa. Thomas Christiansen, exfutbolista i excompany de vestidor de l'avui tècnic bavarès, explica a les pàgines de Die Zeit : "Hi va haver un moment en què Guardiola al Barça era més gran que el club, i al Bayern això serà diferent". L'entrenador català haurà d'acostumar-se a debatre molt amb els seus superiors. Fins i tot tindrà Sammer al costat a la banqueta durant els partits.

Fa poques setmanes, Hoeness va voler exhibir el seu poder al club davant Guardiola en tractar la política de fitxatges. L'extècnic del Barça havia preguntat a Neymar al gener durant la gala de la Pilota d'Or si s'imaginaria algun dia sent entrenat per ell. El que va contestar l'avui brasiler blaugrana no se sap, però sí que Hoeness va intervenir per indicar a Guardiola que ja hi havia altres plans per ocupar la posició eventual de Neymar: Mario Götze, fitxat del Dortmund.

Tracte amb els jugadors

Sobre la confecció de la plantilla, Guardiola encara no ha mostrat les cartes. A partir d'avui podrà tractar directament els jugadors i els comunicarà com pensa com a mínim mantenir el nivell d'un equip que en l'última semifinal de Champions va passar per sobre precisament del Barça, amb un còmput global de gols de 7-0 en l'eliminatòria.

Després que el Bayern hagi aconseguit el triplet, Guardiola assumeix la pressió. "El desafiament és enorme després d'un any gegantí", va advertir Hoeness.

Esclar que el tècnic català pot respondre a les exigències amb la consecució de dos títols aquest estiu. Encara abans que acabi l'any podria ajudar el Bayern a guanyar el Mundial de Clubs. Seria el sisè trofeu en un any per als bavaresos. Segur que li sona d'alguna cosa a Guardiola, això de guanyar-ho tot en un mateix any natural.

Però de moment no toca ni pensar en el Barça, ni en el Chelsea, ni en el Dormund, sinó a començar a suar. A Guardiola se li han fet llargs aquests 396 dies sense viure de prop el futbol. Se li noten les ganes de tornar.

stats