AVUI FA 40 ANYS
Esports 18/01/2011

Guardiola: de noi escanyolit a fenomen social

Natalia Arroyo
3 min
Contra el Màlaga, el Barça i Guardiola van tornar a exhibir que no es cansen de guanyar, que el seu grau d'implicació i motivació és màxim i que tornen a aspirar a tot.

Ni Guardiola ni el món (el del futbol i el de més enllà) són plenament conscients del que ha assolit el Barça els darrers tres anys i pot ser que, en molt de temps, ningú acabi de trobar l'equilibri exacte per valorar en la mesura justa l'abast de l'èxit assolit.

Avui el tècnic celebra el seu 40è aniversari i ho fa conservant la passió pel futbol i l'obsessió per trobar el camí de l'excel·lència, dos valors essencials que l'han convertit en icona i referent universal.

Vocació i dedicació

Amb deu anys ja ho tenia clar

Miquel Àngel Violan, autor del llibre El mètode Guardiola , explica que quan en Pep jugava a futbol a la plaça del poble, a Santpedor, va topar amb un nen que es distreia del joc, que només pensava a menjar-se l'entrepà i ignorava la pilota. Madur, seriós i indignat, un petit Guardiola que no n'entenia el perquè va dir al seu pare una frase que podríem imaginar-li dir ara al vestidor del primer equip: "Quan juguem a futbol, juguem a futbol. No s'hi val a badar amb res més". Trenta anys després, conserva intacta aquesta exigència.

Fortalesa i compromís

No rendir-se mai és el camí

No és només la batalla legal que inicia quan se l'acusa de dopatge l'any 2001, ni la força amb què va gestionar les crítiques els seus primers anys al Dream Team, el que ens anticipa el poder mental del tècnic del Barça. Xesco Espar, amic de Guardiola i especialista en coaching esportiu, destaca que "tenir talent està bé, però s'hi han d'afegir hores d'esforç i treball". I l'entrenador culer ho ha fet de sobres. En primer lloc, al gimnàs del club per acompanyar la seva privilegiada visió del joc d'un físic competent per a l'alt rendiment. "Va fer un treball específic amb Seirul·lo perquè necessitava guanyar musculatura. El vaig veure cada dia al gimnàs i va donar la raó a Cruyff, que va dir d'ell que seria un geni", recorda Espar, quan entrenava el juvenil d'handbol als 90.

Formació i aprenentatge

La voluntat de saber és infinita

Qui el coneix en destaca que sempre demana opinió, escolta, vol aprendre de tots i de tothom, i a totes hores. Jaume Colell, autor del llibre Pep Guardiola. De Santpedor a la banqueta del Barça, explica converses que va tenir amb Menotti, Bielsa, Camacho, Lillo o Van Gaal, i descriu el tècnic com un "personatge delerós, assedegat d'experiències alienes". En Xesco li afegeix un detall: "Quan jo era professor d'handbol a l'INEFC de Barcelona, vaig tenir-lo d'alumne. Venia a les classes de les vuit del matí, intentava compaginar-ho amb el futbol, però no va poder acabar la carrera. La simple voluntat d'intentar-ho, però, ja diu molt d'un esportista del seu nivell".

Humanitat i senzillesa

Ser el millor i no creure-s'ho

Per títols i portades, Guardiola sap que ha construït el millor Barça de la història i, potser, el millor conjunt de tots els temps. Però no s'atura en l'elogi, no es paralitza davant el monument que ha aixecat. "No es creu amo de cap paradigma, inventor de cap metodologia miraculosa. Convida que ningú el copiï ni el prengui com a model de res, perquè hi ha entrenadors amb més experiència. És una sort que sigui tan humil", diu Matías Manna, del blog Paradigma Guardiola . I, en una època en què predomina "no portar la iniciativa, córrer més que pensar o destruir el joc", descriu el que simbolitza l'aparició del Pep Team en una metàfora exquisida: "En temps de sequera, amb ell va aparèixer l'aigua".

Passió i obsessió

El futbol, la seva vida

Valentí Guardiola, el pare de l'entrenador del Barça, va confessar després de guanyar el triplet que el seu fill "viu el futbol amb més intensitat com a tècnic que quan jugava, potser massa". Xesco no hi veu cap problema perquè "ho fa amb el cor". I Manna suavitza aquesta idea d'home detallista fins a l'extrem, i explica: "Mai perd la proximitat ni la creativitat cap als seus". Perquè, per damunt de tot, Guardiola actua amb coherència amb el que sempre ha dit. Ho ha fet durant 40 anys: "Primer hi ha la persona, després el jugador".

Universalitat i mètode

Un exemple per als més petits

Guardiola és la imatge d'una campanya publicitària del Banc Sabadell i el punt de partida de milers de conferències i llibres sobre gestió empresarial, motivació de grups o èxit esportiu. I "és un referent per a pares i professors, que veuen en l'estil respectuós i intel·ligent del tècnic del Barça una manera d'educar els seus fills i alumnes", reflexiona Violan. Abans, fer bé les coses no garantia uns resultats, i ara l'ètica i l'estètica es combinen amb l'èxit. Des de l'Argentina, Matías Manna celebra que "al Qatar, a El Salvador, en un poble a Santa Fe, a Londres o a la selecció argentina es vulgui imitar la manera de jugar d'aquest Barça". "Té alguna cosa de romàntic -afirma-, però aposto per una guardiolització global i absoluta".

stats