Esports 12/01/2011

Guardiola no vol tenir enemics dins de casa

Guardiola era un dels més seriosos a Zuric, tot i que no va deixar de saludar a ningú. Fins i tot el director del diari Marca , Eduardo Inda. Però de ben segur ja pensava com evitarà que el seu grup es descentri.

T. Padilla / A. Solé
5 min
Exceptuant, Fuentealbilla

BarcelonaUna de les grans virtuts de Pep Guardiola i el seu cos tècnic ha estat aconseguir que el vestuari blaugrana sigui gairebé sempre una pinya. Exceptuant el cas d'Ibrahimovic, els enemics gairebé mai han estat a casa, sinó a fora. El cas del suec no va descentrar el tècnic de Santpedor, però el va afectar, ja que confiava que el seu fitxatge funcionés, i l'actitud de l'escandinau va evitar que es pogués reconduir el cas.

Els enemics, darrerament, solen ser a fora. No és cap novetat, però també és cert que Guardiola ha conegut vestuaris dividits i sap el poder que pot tenir l'entorn mediàtic, de manera que ha posat sempre l'accent a treballar amb un grup humà disposat a remar sempre en la mateixa direcció, sense dubtes. Quan no hi ha hagut feeling, com en el cas d'Eto'o, s'han pres decisions valentes per poder anar conformant un equip que, ara mateix, és una pinya.

El perills de la febre d'or

Guardiola, però, darrerament està una mica més preocupat del que és normal perquè no vol que tot el soroll mediàtic que ha aixecat l'entrega de la Pilota d'Or jugui en contra de l'equip. A diferència d'altres anys, en què els guanyadors d'aquest premi ja s'havien fet fins i tot la fotografia amb el trofeu abans de rebre'l, enguany ningú sabia res de ciència certa. Però Iniesta, després de veure com la premsa publicava que seria el guanyador, s'havia fet il·lusions. El rostre del jugador de Fuentealbilla en tornar a Barcelona era de cansament i decepció, com el d'un Xavi que sabia que aquest era el seu gran any, i que potser no tindrà una oportunitat similar en el futur.

Guardiola ja havia reconegut fins i tot abans de la gala que tenia ganes que passés tot, perquè aquest premi creava distraccions just en un moment clau de la temporada. I ara que ja ha passat, li toca intentar evitar que passi factura emocional als dos que no han guanyat.

El soroll ve de Madrid

De fet, el soroll mediàtic que s'ha generat al voltant d'aquest tema, sobretot des dels mitjans de Madrid, interpretant les cares de Xavi i Iniesta com l'indici d'una esquerda dins el vestidor, és precisament el que haurà de gestionar més bé el de Santpedor. Ahir va començar aquesta tasca des de la sala de premsa deixant clares algunes coses, llançant alguns missatges: "Són tres jugadors més que competitius, si no no haurien arribat on han arribat, i està clar que tots tres volien guanyar un cop estaven entre els tres finalistes, però es tenen tant respecte entre ells que ho portaran bé, segur". I, davant la insistència dels periodistes, va afegir: "Els tres jugadors tenen virtuts per guanyar la Pilota d'Or, però se l'ha endut el jugador que ha rebut més vots de les 400 persones que votaven, res més, jo el que vull és que sentin que tots tres són els tres millors jugadors del món". Aquest missatge anava directe al seu vestidor. Però ahir Guardiola tenia missatges per a més gent: "Messi no ha robat res a ningú, al contrari, ens dóna molt a tots, al Barça i al futbol, i fa que la Lliga espanyola sigui tan important". I el darrer missatge va anar dirigit a dues poblacions que dilluns potser no van digerir gairebé la derrota : "A Fuentealbilla tenen el segon millor jugador del món, han d'estar més que contents, no sé si mai cap altre fill del poble arribarà tan lluny, i de fet encara és molt jove i qui sap si l'any que serà el guanyador; tant aquí com a Terrassa haurien d'estar tirant coets, dos dels tres millors jugadors del món són veïns seus".

La renovació, aparcada

De totes maneres, la cerimònia de Zuric no va acabar de convèncer Guardiola. Sí que li va agradar veure tres dels seus entre els finalistes, i que el club es recordés de tanta gent que ha treballat molt per aixecar el futbol base blaugrana. A Guardiola el que no li agradava és tenir aquesta gala just en un moment en què el calendari és molt exigent. A Zuric, Guardiola va estar molt seriós tot i que va tornar a demostrar que és respectat per tota la família del futbol i que és un senyor. Quan a la fi de l'acte es va trobar dos vells coneguts, Emilio Butragueño i Jorge Valdano, parlant amb el director del diari Marca , Eduardo Inda, els va saludar als tres amb educació, i es va quedar xerrant una mica amb els dos exjugadors. Fins i tot amb Mourinho va ser el més elegant, quan va dir-li a cau d'orella que tenia molt de valor que els seus exjugadors l'estimin tant com ho fa Sneijder.

Per a Guardiola, però, el que importa és la feina. És el dia a dia i evitar que l'equip tingui bastons a les rodes. La ja famosa gala de la Pilota d'Or ha arribat just en un moment en què Guardiola ja estava preocupat, per culpa de Milito. El tècnic català aprecia molt el central argentí, per qui ha apostat, a qui ha defensat, i amb qui té una molt bona relació. Però les declaracions del defensa internacional argentí en què deia que volia marxar aquest mercat d'hivern han molestat Guardiola. I no per les raons, que Guardiola entén a la perfecció. Si Milito vol tenir minuts per optar a ser convocat de cara a la propera Copa Amèrica, que es farà precisament a l'Argentina, Guardiola sap que es pot parlar del tema, ja que Milito ara mateix només tindrà minuts quan els titulars siguin baixa o els partits estiguin sentenciats. El que l'ha molestat és que Milito no li digués res a Guardiola, que va tenir notícies de la queixa a través de Zubizarreta, amb qui sí que va parlar Milito. I amb Zubizarreta, la relació del defensa és de fa tot just uns mesos. Amb el de Santpedor, en canvi, ja fa més de dos anys que treballen dia a dia.

Com que es tracta d'un jugador amb pocs minuts però amb prou pes al vestuari, Guardiola fins i tot ha decidit que no vol parlar ara de la seva renovació. És a dir, la renovació no perilla, però el tècnic vol centrar-se perquè no se li escapi cap detall, ja siguin els ulls tristos d'Iniesta o les queixes de Milito, per tenir un bloc dur, sense esquerdes. Ben cert és que el president Sandro Rosell volia presentar la renovació de Guardiola durant aquest mes de gener per evitar que certs rumors afectessin l'estabilitat del club, però al president li tocarà esperar el moment en què Guardiola cregui que es pot permetre el luxe de deixar de pensar per uns segons en el present per intentar pensar en el que passarà d'aquí uns mesos. El tècnic català, en el fons, se sent bastant còmode amb contractes que es renoven a final de temporada, i no es posa nerviós si arriba el mes de juny i encara no ha renovat, com va passar la temporada passada. Té la paraula de Rosell, un president que el necessita, i sap que la renovació no serà mai un problema. L'únic que vol és tenir la seguretat que l'equip funciona i que tots els jugadors li fan costat. Les properes setmanes seran decisives.

stats