FUTBOL INTERNACIONAL
Esports 13/08/2015

Guardiola posa el Bayern rumb a un rècord històric

El club bavarès opta a ser el primer a guanyar 4 lligues seguides

Isaac Lluch
3 min
Guardiola posa el Bayern  rumb a un rècord històric

Munic“Guanyar pot ser fàcil. El que és difícil és guanyar, guanyar i guanyar quan tothom espera que guanyis. Això sí que és realment complicat”. Previngut per aquesta frase de manual de Pep Guardiola, al Bayern li espera una temporada extenuant que arrenca demà a l’Allianz Arena amb la visita de l’Hamburg. Els rivals donen la Bundesliga per perduda -16 dels 18 tècnics de la Primera alemanya, segons una enquesta de l’agència Dpa, aposten clarament per un nou títol dels bavaresos-, però Guardiola sap que el nivell de competitivitat al campionat ha pujat, que els clubs s’han gastat més diners que mai (camí dels 300 milions d’euros) i que haurà de buidar-se per conduir el Bayern a un èxit sense precedents: en 52 anys de Bundesliga mai cap equip ha encadenat quatre títols consecutius.

Fins ara els cicles d’hegemonia futbolística a Alemanya han durat un màxim de tres anys, amb el segell del Bayern d’Udo Lattek (1972, 1973 i 1974, i 1985, 1986 i 1987), del Borussia Mönchengladbach de Hennes Weisweiler i del mateix Lattek (1975, 1976 i 1977) i del Bayern d’Ottmar Hitzfeld (1999, 2000 i 2001).

El millor estranger

Després d’heretar una plantilla campiona de Jupp Heynckes el 2013, Guardiola ambiciona sumar el seu tercer campionat en tres temporades a Alemanya, cosa que de retruc l’elevaria com a millor entrenador estranger de la història de la Bundesliga. Abans entre els tècnics de fora només dos austríacs, Max Merkel (amb el Munic 1860 i el Nuremberg) i Ernst Happel (doblet amb l’Hamburg); un iugoslau, Branko Zebec (amb el Bayern i l’Hamburg); un hongarès, Pál Csernai (doblet amb el Bayern), i l’italià Giovanni Trapattoni i l’holandès Louis van Gaal (tots dos amb el poderós quadre muniquès) van guanyar dues vegades la Bundesliga.

A 10 mesos d’esgotar el seu contracte amb el Bayern, Guardiola té en suspens l’entorn del club. El tècnic no trigarà gaire a anunciar si renova per un any o no, però de moment prefereix concentrar-se en una plantilla que l’engresca. “Està tranquil, veu els jugadors molt endollats. Competirem bé”, asseguren del seu entorn.

El campió alemany s’ha gastat prop de 80 milions d’euros en el porter suplent Ulreich, l’estrella xilena Arturo Vidal, el jove Joshua Kimmich -a qui Guardiola veu “migcampista internacional alemany més d’hora que tard”- i l’extrem brasiler Douglas Costa, cridat a ser la sensació del curs. Té l’un contra un que el Bayern tant va trobar a faltar la temporada passada.

El Bayern encara vol fitxar un altre jugador de banda: el francès de la Juve Kingsley Coman. A l’espera que es tanqui el mercat, però, el que està més preocupat és el subcampió Wolfsburg -que li va guanyar la Supercopa alemanya fa dues setmanes al Bayern-, ja que tem que la Premier League li prengui la seva estrella Kevin de Bruyne. Tot i això, té un projecte sòlid i ha apostat fort amb el reforç del davanter internacional alemany Max Kruse.

Com a perseguidors del Bayern també cal comptar amb el ressorgiment del Borussia Dortmund i el Schalke 04, que inicien cicle amb dos tècnics joves: Thomas Tuchel i André Breitenreiter. Queden enrere les etapes de Jürgen Klopp i Roberto di Matteo, respectivament. El Bayer Leverkusen també vol fer un pas endavant amb dos nous internacionals a les seves files (Krammer i Aránguiz), i el Borussia Mönchengladbach es fiarà de joves talents com Schulz i Dahoud per mantenir-se en zona Champions.

La Bundesliga, que amb una mitjana de 42.685 espectadors per partit és la lliga que omple més els estadis a Europa, es vanta de ser un cau d’emocions on la lluita per les posicions europees i per la permanència està sempre molt oberta. Només el Bayern menja a banda. I l’equip de Guardiola té molta fam de fer història.

stats