MUNDIAL DE FÓRMULA 1
Esports 21/04/2012

El Gran Premi de Bahrain revifa la revolta democràtica

Havia de ser una operació de neteja d'imatge per al règim i s'ha convertit en un baló d'oxigen per a l'oposició. El Gran Premi de Fórmula 1 de Bahrain ha començat amb més violència al carrer.

Cristina Mas
2 min
Milers de persones, homes i dones separats, es van manifestar ahir a Manama per reclamar llibertat.

BARCELONA.Bahrain era la revolta oblidada de la Primavera Àrab ."Durant un any el govern ha estat reprimint les nostres manifestacions per la llibertat i la democràcia. I ho feia amb tota la impunitat, perquè no deixava entrar al país els periodistes ni les ONG. La comunitat internacional prioritzava els interessos del petroli i les relacions amb les monarquies del Golf. El Gran Premi ha estat la nostra oportunitat per obrir una finestra al món i explicar què passa de veritat a Bahrain", apuntava ahir per telèfon des de Manama Nabil Rajab, president del Centre dels Drets Humans. L'oposició va apel·lar a convertir el Gran Premi en tres "dies de ràbia".

Per a la monarquia sunnita, que governa amb mà de ferro aquesta illa d'un milió d'habitants del golf Pèrsic (seu de la VI Flota nord-americana), la Fórmula 1 havia de ser un instrument de neteja d'imatge internacional. L'any passat van haver de suspendre la cursa a causa de les protestes, i la recuperació del Gran Premi havia de reflectir normalitat.

Però l'efecte ha estat el contrari. Sota el focus -i per molt que la Federació Internacional d'Automobilisme hagi volgut treure qualsevol significat polític a la competició- l'oposició no ha deixat passar l'ocasió per denunciar els abusos i l'acaparament del poder en mans d'una minoria sunnita en un país majoritàriament xiïta. "No es tracta d'un conflicte ètnic, sinó de la revolta d'una població contra un règim que es basa en una petita minoria i discrimina la majoria, en què el primer ministre és el nebot del rei i ostenta el poder des de fa 42 anys", recorda des de Londres Covadonga de la Campa, investigadora d'Amnistia Internacional sobre Bahrain.

Garantia reial

El príncep Salman va haver de garantir ahir personalment la seguretat dels equips, després que mecànics de Force India es trobessin al mig d'un enfrontament entre policies i manifestants. Un va decidir tornar a casa. Alhora, el Partit Laborista britànic, que havia fet campanya per la suspensió del Gran Premi, va reclamar que Lewis Hamilton i els altres pilots britànics no correguessin. Amnistia ha documentat tortures i la mort de 70 manifestants per gasos lacrimògens i bales de perdigons de les forces de seguretat. Bahrain va viure la seva Primavera entre el febrer i el març de l'any passat, fins que la intervenció conjunta dels exèrcits saudita i dels Emirats Àrabs va esclafar la protesta. "Aleshores es va declarar l'estat d'emergència i va començar una caça de bruixes entre els opositors amb centenars de detencions i judicis militars", explica De la Campa. En les últimes setmanes la repressió es va intensificar per evitar les protestes durant la cursa.

Ahir Lewis Hamilton (matí ) i Nico Rosberg (tarda) van dominar les dues sessions d'entrenaments lliures.

stats