LLIGA DE CAMPIONS
Esports 13/09/2011

Gianni Rivera: "El Barça canvia la cultura del futbol i la millora"

Tècnica "El futbol es juga amb la pilota, fan falta jugadors que la cuidin" Barça "El seu mèrit és que fa anys que fa molt bona feina"

Toni Padilla
3 min
Gianni Rivera amb Silvio Berlusconi. Rivera va ser vicepresident del Milan fins al 1986, quan Berlusconi va comprar el club. Ara treballa a la federació italiana, després d'haver fet política amb els partits d'esquerres oposats a Berlusconi.

Vostè va ser campió d'Europa amb el Milan i subcampió del món amb Itàlia. Ara presideix el sector de futbol juvenil de la federació italiana. Com veu l'estat del Milan i el futbol italià?

El miro amb optimisme. Hi ha molt per fer però es treballa molt. La federació està fent una bona feina i per exemple durant l'amistós entre Itàlia i Espanya es va veure la voluntat de l'equip de Prandelli de jugar bé a futbol. Ara, hi ha molt per fer perquè el futbol italià ha comès moltes errades. El Milan també.

Vostè critica la manera amb què s'ha tractat el futbol base italià. El Barça seria el model a seguir?

El futbol italià s'havia oblidat de cuidar el futbol formatiu, en part perquè amb diners es comprava l'èxit. Molts clubs anaven fitxant, guanyaven i s'oblidaven de cuidar els jugadors joves. Ara que falten diners, tothom plora. El futbol formatiu és un dels grans valors del futbol italià, sempre ho ha estat. Sempre han sortit grans futbolistes i s'ha donat guerra. Ara, en canvi, patim per fer arribar a Primera jugadors de talent. La gent que ha entrat ara a la federació italiana, com el Roberto (Baggio) o jo, intentem potenciar molt la figura del tècnic de futbol base, que cuidi el talent dels futbolistes però que també els formi com a persones. En aquest sentit clubs com el Barça són un exemple a seguir, i el seu èxit és molt bona notícia, perquè ara la gent els vol imitar. Sempre és una bona notícia que un club que juga bé guanyi, perquè quan un club guanya marca precedents i la gent el vol imitar. Més val intentar ser com el Barça que com altres equips, però el que cal, en el fons, és treballar amb coherència. Res més. El Barça ho ha fet, perquè en el futbol qui guanya les coses són els jugadors, no els tècnics. I el Barça treu grans jugadors que juguen bé i tenen bona formació. Tu mires Messi i Iniesta i veus que són grans jugadors, però també semblen bons nanos, modestos, i això té molt valor.

Costa trobar jugadors italians amb molt de talent...

Pirlo, Totti, Del Piero... En tenim, però ja són veterans. Tots molt bons tècnicament. Ara ens costa treure jugadors així. Mires la selecció i qui té més bona tècnica és Cassano, a qui no l'acompanya gaire el cap. Ja sabem com és, Cassano. Ens trobem clubs que no treballen la tècnica dels jugadors joves. El nivell de vida ha pujat i els joves viuen molt bé. Abans el futbol s'aprenia al carrer i el futbol ens treia del carrer. Però al carrer pots aprendre tècnica, mira Cassano. Ara, cal cuidar-la, després. Durant molts anys tothom potenciava jugadors molt físics, alts, forts... i el futbol es juga amb la pilota, calen jugadors que la cuidin, Cal cuidar que els futbolistes dominin la pilota, cal canviar aquesta cultura del futbol físic. El Barça ho fa, canvia la cultura del futbol i la millora. Ara a Itàlia tothom vol ser el Barça, quan l'únic mèrit del Barça és que fa molts anys que fa molt bona feina. No es crea un equip així en un sol any, fitxant quatre jugadors i un entrenador.

El Milan aposta últimament per un estil de joc molt directe. Fins i tot ha marxat Pirlo...

Al futbol italià la prioritat dels grans clubs és guanyar com sigui. Es fitxen grans davanters, i un entrenador de renom que quan les coses no rutllen marxa cobrant molt. El Milan necessitava guanyar perquè no podia ser viure tants anys sota el domini de l'Inter, un fet que no havia passat mai amb Berlusconi, i s'han fitxat jugadors que han donat resultats a la lliga, però que difícilment ho faran bé a Europa i n'asseguren el futur. Li falta joc.

stats