BARÇA
Esports 22/12/2013

Un Pedro estel·lar permet al Barça tancar l'any com a líder després de jugar amb foc a Getafe (2-5)

El canari ha fet tres gols en 9 minuts abans del descans quan l'equip perdia per 2-0 després d'un inici de partit nefast

Toni Padilla
Els jugadors del Barça feliciten Pedro a Getafe

Getafe (enviat especial)El Barça tanca l'any 2013 tal com el va començar, al capdamunt de la classificació. Els homes de Gerardo Martino s'han endut els tres punts del camp del Getafe després d'un partit estrany en què s'ha jugat amb foc després d'un inici nefast. Sense Messi i Neymar, Pedro s'ha convertit en l'heroi gràcies a tres gols en tot just 9 minuts per capgirar el marcador abans del descans. Gols claus per arribar a les festes de Nadal com a líder, gràcies a un partit en què el Barça ha sintetitzat, en pocs minuts, tot el que ha viscut darrerament: un equip que guanya però no acaba de crear consens; li manca per moments constància. El triomf però, sofert, treballat i merescut, aporta calma a un equip pendent dels diferents fronts oberts als despatxos i fora del terreny de joc. Un triomf necessari, de gran valor.

Conscient del triomf de l'Atlètic de Madrid, el Barça sabia que només servia guanyar per arribar a les 55 setmanes com a líder. I per moments ha semblat que la pitjor versió de l'equip, similar a aquella oferta a Amsterdam i Bilbao, esguerraria la feina abans de Nadal. L'inici de partit ha estat nefast, impropi d'un líder, amb errades en la sortida de pilota i en les marques en defensa que no es poden ni justificar pel mal estat de la gespa. Als 14 minuts el Getafe, sense fer res de l'altre món, ja guanyava per 2-0 després d'un gol d'Escudero i un altre de cap de Lisandro. Si bé en el segon gol ha fallat Busquets en defensar un córner, en el primer ha fallat tota la defensa. Busquets, que ha fallat en els dos gols, simbolitzava el dolor del Barça: quan pateix Busquets, pateix l'equip.

Martino havia apostat per Sergi Roberto de sortida per formar tàndem amb Iniesta al centre del camp. En el seu quart partit de titular en els darrers cinc duels del Barça, Sergi Roberto ha començat nerviós però mica en mica s'ha centrat,i ha donat joc al trident ofensiu formant per Alexis, Cesc i Pedro. Els homes d'atac però, no han entrat en joc fins després del segon gol local.

Desorientat i indolent en defensa, el Barça ha protestat decisions d'Undiano Mallenco com un fora de joc en una jugada de Pedro o un possible penal del Getafe. Malgrat jugar amb la que solia ser la defensa de les grans ocasions no fa tant (Alves-Piqué-Mascherano-Alba), l'equip ha patit. Però quan el Getafe somiava a fer el tercer, tot ha canviat. Contra les cordes, el Barça ha trobat la força per refer-se, pressionant més, i ha tancat un Getafe que no feia res de l'altre món, i ha tornat a la llum després d'una pilota lluitada per Alexis, en què Cesc ha fet l'assistència que Pedro ha convertit en el primer gol blaugrana. El canari, que s'ha fet un fart de marcar gols fora de casa, ha marcat així el primer dels seus tres gols en tot just 9 minuts. Crescut, Pedro ha fet d'estilet d'un equip que ha canviat la cara en pocs minuts, amb un Alba fantàstic per la banda.

A la segona part el ritme ha baixat. Convertit en un equip bipolar capaç del millor i el pitjor en pocs moments, el Barça ha intentat controlar el ritme del matx amb un Iniesta que ha assumit el rol de líder. El Getafe ha creat alguna ocasió clara, però mica en mica ha estat el líder qui ha imposat la seva llei fins que als 68 minuts Alexis ha centrat al segon pal i Cesc ha fet el 2-4, gol que ha deixat tocar de mort els madrilenys. El Getafe, que havia fet patir el Barça, ha perdut els papers amb faltes molt dures i el penal que Cesc ha demanat xutar, als 71 minuts (2-5).

El Barça tanca l'any tal com volia Martino, líder de la classificació, malgrat haver-se deixat a Getafe part de les bones sensacions creades contra el Vila-real i el Celtic. El líder sap que després de Cap d'Any poden tornar homes clau com Valdés i Xavi, absents avui a Getafe. I després, li tocarà tornar a Messi. Abans però, caldrà visitar l'Atlètic de Madrid amb la presència segura de Busquets, que s'ha fet amonestar protestant per poder estar sancionat contra l'Elx. I contra els homes de Simeone, no es pot començar un partit com s'ha fet a Getafe.