En breu
Esports 24/03/2013

Gerrans alça els braços a Valls en l'espera tensa per Montjuïc

Albert Rabadan

VallsLa Volta a Catalunya es decidirà avui en un bonic duel entre l'irlandès Dan Martin (Garmin-Sharp) i el català Joaquim Purito Rodríguez (Katiuixa). Entre els dos ciclistes, bons escaladors i explosius en les distàncies curtes, com la pujada a Montjuïc, hi ha tan sols 17 segons de diferència i les vuit voltes que hauran de fer al circuit final de Barcelona, que de ben segur es faran dures.

L'etapa prèvia al final decisiu, de 178,7 km entre Almacelles i Valls, es va fer dura a causa del seu desenvolupament tàctic amb vista a la classificació general. L'escapada del dia va trigar gairebé 100 km a produir-se, perquè l'equip Garmin volia aprofitar el primer esprint intermedi per bonificar amb el líder. Ho va aconseguir gràcies als seus companys, especialment el sacrificat Koldo Fernández de Larrea, i va esgarrapar tres segons més respecte al Purito.

Amés, l'escapada tenia homes claus per intentar desgastar l'equip del líder, com ara el català Alberto Losada (Katiuixa), que va advertir en declaracions posteriors a l'etapa que no pararien "de donar guerra" fins que s'acabés la cursa. Tanmateix, el que quedava de pilot va atrapar el grup destacat en el descens del coll de Lilla, de segona categoria, i Simon Gerrans (Orica-GreenEdge) va aprofitar l'ocasió per endur-se el triomf d'etapa.

L'australià va batre el belga Gianni Meersman, guanyador de les dues primeres etapes, que va llançar l'arribada des de molt lluny en una recta de meta situada en terreny lleugerament ascendent. Gerrans va rebre el trofeu de vencedor de mans dels pares de Xavier Tondo, el ciclista vallenc que va morir accidentalment el 2011 i que ahir era homenatjat a la línia de meta.

Després, en roda de premsa, l'australià va explicar: "Ha sigut especial. Era molt apreciat. No vaig arribar a coincidir amb ell en cap equip, per un sol any no coincidim a Cervélo, però parlàvem a les curses". Ahir mateix es va presentar a Valls el llibre Xavier Tondo, el triomf de l'obstinació (Cossetània), escrit per Rafael Vallbona.