Rugbi
Esports 06/04/2014

El Gernika també s'agenolla davant la Santboiana (38-22)

Els catalans encadenen la sisena victòria consecutiva però els triomfs de l'Ordizia i el Getxo compliquen les opcions de 'play-off'

Martí Molina

Sant BoiRàbia, força, rauxa, rapidesa, valentia i orgull. Sis adjectius que poden servir per definir les sis victòries consecutives que ha encadenat la UE Santboiana aquesta temporada, i que el fan ser l'equip més en forma de la Divisió d'Honor de rugbi. El conjunt català s'ha desfet aquest diumenge del Gernika i ha fet un pas més en el somni de classificar-se per al 'play-off' per al títol. Un repte difícil, ja que l'Ordizia i el Getxo també han guanyat els seus partits, però encara possible a falta de dues jornades per acabar el campionat.

No hi ha dubte que la Santboiana actual no té res a veure amb aquell equip dèbil i dubitatiu de principis de temporada. Passen les setmanes i la màquina cada cop està més ben engreixada. Les peces funcionen a la perfecció, es minimitzen els errors en defensa i es generen més recursos en atac. Aquest diumenge, contra el Gernika, un rival que va apallissar els de Sant Boi a la primera volta (40-0) no ha pogut fer res davant el vendaval de joc local.

De res li ha servit al conjunt basc avançar-se al primer minut amb un drop. Els de Lewis Wiliams han agafat el toro per les banyes i han començat a dominar, jugant gairebé sempre a camp rival i buscant la línia de marca amb insistència. L'equip ha renunciat a xutar els cops de càstig a pals fins que ha tingut la bonificació ofensiva a la butxaca, i a base de rugbi ofensiu ha acomplert el seu objectiu.

El primer temps ha estat de domini local i el partit ha quedat ben encarat amb les marques de Balsalobre –a la sortida d'una 'touch'–, Uri García i Marc Català. Al minut 39 el marcador era de 21-3, però un error en la recepció, després del servei de centre, ha permès que el Gernika s'acostés amb una marca sota pals (21-10).

A la segona part el Gernika ha fet un pas endavant i ha dominat per uns instants el joc. La Santboiana s'ha vist lleugerament acorralada i els bascos, al minut 52, han pogut entrar i ajustar l'electrònic (21-17). Lluny d'espantar-se, la Santboiana ha fet el que ja havia fet en anteriors partits amb el mateix guió: respondre amb contundència.

El Gernika ha despertat la fera i els de Sant Boi han tornat a oferir un recital de rugbi al seu estadi, que s'ha traduït al marcador amb dues marques i un cop, per aquesta vegada sí sentenciar el partit. A més a més, han estat assajos amb denominació d'origen: una magnífica jugada individual de Fede que ha completat Tapu sota pals, i un atac de força d'Afa que ha assistit finalment per Chievers perquè aquest anotés a bandera. Per si fos poc, Tapu s'ha tornat a calçar un guant de seda al peu dret i ha completat totes les transformacions, excepte un cop de càstig intranscendent amb el temps complert.

Amb 38-17 el partit estava més que resolt i encara faltava un quart d'hora per jugar-se. El Gernika ha pogut avançar línies i fer un tercer assaig, a partir d'un maul, i s'ha llançat en tromba per buscar la quarta marca que els hagués donat la bonificació ofensiva. Però a Sant Boi els punts tornen a anar molt cars i el conjunt basc ha tornat cap a casa amb les mans buides.

Després d'aquest partit, la Santboiana suma ja 48 punts però es manté a set del 'play-off', que actualment marca l'Ordizia amb 55. A falta de dues jornades els catalans han de guanyar els dos partits que els queden i confiar en dues ensopegades de l'equip basc, mentre que el Getxo també ha de perdre almenys un partit.

La propera jornada la Santboiana jugarà al difícil camp del Bathco Rugby, a Santander, mentre que el Getxo jugarà a Hernani i l'Ordizia es desplaçarà a Gernika.