EL BARÇA I L'ESPANYOL JUGUEN DIUMENGE
Esports 31/12/2010

Futbol sí, caos també

Finalment, hi haurà futbol el 2 de gener. I n'hi haurà només perquè l'associació de jugadors es va equivocar de tribunal a l'hora de presentar la seva petició. Un nou capítol ben trist de la Lliga estatal.

Toni Padilla / Nuria García
3 min
LFP, AFE

BarcelonaNomés una errada administrativa ha evitat que el futbol estatal faci el ridícul. Finalment, hi haurà futbol el diumenge 2 de gener amb els horaris fixats en el seu moment per la Lliga de Futbol Professional (LFP). Però si es respectaran els horaris es només perquè l'Associació de Futbolistes (AFE), va equivocar-se de porta quan va presentar davant de l'Audiència Nacional la seva petició perquè no es jugués aquest diumenge. Si haguessin picat a la porta del costat, la situació hauria estat encara més surrealista i tot el món hauria presenciat com una lliga que s'autodefineix com la millor del planeta s'aturava mentre alguns dels seus actors principals s'acusen entre ells.

L'Audiència Nacional es va declarar incompetent a l'hora de decidir sobre la petició de l'AFE. El tribunal va entendre que la qüestió s'hauria d'haver plantejat al Tribunal de Jurisdicció Contenciosa Administrativa i no pas davant del Social, ja que el calendari de la Lliga va ser aprovat per la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) i per la delegació del Consell Superior d'Esports (CSD), fet que ho converteix tot en un acte administratiu. La mateixa petició presentada al mateix despatx a inicis de juny, per exemple, hauria estat admesa, ja que llavors el calendari encara no havia estat aprovat per la Federació.

És a dir, si aquesta petició que demanava que no es jugués futbol aquest diumenge s'hagués plantejat al tribunal que tocava, potser aquest hauria prohibit jugar el dia 2 de gener, perquè aquesta data consta al conveni col·lectiu dels jugadors com a dia en què només es pot entrenar. Aquesta rentada de mans de l'Audiència no deixa de ser la millor manera d'evitar perjudicar encara més la imatge del futbol estatal, i permet calmar una mica les aigües.

El caos segueix

L'AFE segueix enfrontada amb la LFP perquè demana mesures contra els clubs que no paguen als seus futbolistes. La clau de volta de tot plegat, de fet, són els sous dels jugadors. Clubs com el Betis ja sumen un deute de gairebé 10 milions d'euros amb els seus professionals, i la LFP no ha actuat contra el club andalús. La demanda presentada aquests dies pels futbolistes, doncs, no era res més que una excusa per atacar la LFP. Si els jugadors haguessin aconseguit posposar la meitat dels partits de la jornada, haurien posat contra la paret la Lliga, perquè s'hauria vist obligada a refer el calendari per mantenir vigents els acords amb les televisions.

El futbol, doncs, taparà per uns dies el caos. Les dues parts ahir presumien de ser els guanyadors d'un procés sense veredicte. El president de la Lliga de Futbol Professional, José Luis Astiazarán, afirmava: "Estem contents perquè les famílies podran anar al futbol diumenge". Astiazarán també va felicitar els dirigents del clubs "per haver treballat fort per respectar un calendari aprovat des del juny". El president de l'AFE, Luis Manuel Rubiales, afirmava: "Sortim reforçats perquè s'ha reconegut que s'incompleixen els nostres drets, tot i que és cert que aquest no és el lloc per solucionar-ho. Ara ens toca estudiar si anem a la sala contenciosa administrativa".

No hi haurà vaga

Segons Rubiales tots els jugadors faran acte de presència als seus partits diumenge, malgrat que teòricament es vulneren els seus drets laborals, ja que el conveni col·lectiu diu clarament que el dia 2 de gener del 2011 no serà apte per a partits, però sí per a entrenaments. S'esvaeix així el fantasma d'una possible vaga de futbolistes, fet que hauria fet reviure aquella esperpèntica segona jornada de Lliga de la temporada 1984/85, en què els juvenils van jugar a Primera perquè els professionals estaven de vaga.

Tot i que Luis Manuel Rubiales també va dir que es medita presentar la petició al tribunal que toca, probablement l'AFE no ho acabarà fent perquè aquesta petició s'hauria de presentar posteriorment al 2 de gener, la data utilitzada com a excusa pels futbolistes professionals.

La decisió de l'Audiència Nacional, que s'ha pres per unanimitat, significa que tant el Barça com l'Espanyol mantenen els seus horaris previstos: Barça-Llevant a les 6 de la tarda i València-Espanyol a les 10 del vespre. També es mantenen els partits a Segona de diumenge, que afectaven els tres clubs catalans, amb el Nàstic de Tarragona visitant curiosament un dels clubs que de manera indirecta ho ha provocat tot, el Betis. Partit que es jugarà a les 4 de la tarda. Dues hores més tard serà el torn del Girona, que rebrà el Cartagena, i del Barça B, que visita Las Palmas de Gran Canaria.

stats